2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beruházások éve Egerváron

2020. november 05. csütörtök, 15:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egerváron a beruházásokat tekintve mozgalmasra sikeredett a 2020-as esztendő, melyek közül kiemelkedik az Egervári László Általános Iskola teljes körű felújítása. A település idén egy jelentős évfordulót is ünnepelt, a Szent Katalin plébániatemplom 525 éves fennállását, melynek létesítése az iskola névadójához fűződik. Az idei év történéseiről Gyerkó Gábor polgármestert kérdeztük.

Önkormányzatunk a járványveszély miatt visszafogottabban működött, illetve működik, de ez szerencsére sem a beruházásokra, sem pedig a rendezvényekre nem volt befolyással. A szeptemberi tanévkezdésre elkészült az iskola emeletes szárnyának felújítása. Itt hét osztályterem található, ezért csak egy osztályt, a harmadikat kellett ideiglenes helyre költöztetni közel egy hónapra, a civil szervezeteinknek otthont adó egykori dénesfai iskolába. Időközben a maradék három osztály elkészült, így már teljes egészében az iskolában folyhatott az oktatás. Jól halad az új épületrész építése is. Ahogy bejeződnek itt a munkálatok, kezdődhet a tornaterem belső felújítása. A Zalaegerszegi Tankerületi Központ 623 millió forintos beruházásában zajlik az iskola rekonstrukciója, ami tavaszra lesz teljesen kész.

– Az önkormányzat milyen fejlesztéseket tudhat magáénak?

– A Leader-program keretében az iskola mellett egy 450 négyzetméteres rendezvényteret létesítettünk. A Magyar falu programon elnyert pályázatoknak köszönhetően több fejlesztést valósíthatunk meg. Új kerítéssel kerítjük körbe az óvodaudvart, ahová nyolc játékeszközt is telepítünk. Tavaly a háziorvosi rendelőt láttuk el új bútorzattal, idén pedig a fogorvosi rendelőbe vásárolhatunk új eszközöket. A program segítségével közterületi karbantartó gépeket szereztünk be, továbbá tetőcserét végeztünk a pincedombi közösségi központ és a civilek háza épületén. Önerőből a sportöltőző tetejét is felújítottuk.

– Jelentős évfordulót is ünnepelhettek.

Templomunk 525 éves fennállásához kötődő programokat tavaszra terveztük, amelyekről a kihirdetett veszélyhelyzet miatt le kellett mondanunk. Őszre maradt az ünneplés. Szeptember 26-a október 23-a között négy esemény várta az érdeklődőket, akik két orgonakoncerten, egy egyházi témájú fényszínházi előadáson, valamint dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató templomtörténeti előadásán vehettek részt. A korlátozások visszavonásának köszönhetően jól sikerült nyári színházi évadon vagyunk túl. Ismét fogadhattuk a Turay Ida Színház társulatát a várkastélyban, ahol több mint két és fél hónapon át zajlottak a különféle programok. Örömünkre szolgál továbbá, hogy az augusztus 20-21-i falunapunk megtartásának sem volt gátja. A járvány második hulláma miatt elmaradt a szüreti felvonulás, és az idősek napjára sem kerülhet sor.

Egervár idén két új köztéri szoborral is gazdagodhatott. A Béres János szobrászművész az első világháború helyi áldozatainak emléket állító alkotását májusban avatták fel a falu központjában. Június 4-én a trianoni békediktátum századik évfordulóján Korbuly Kálmán képviselő által készített emlékművet avatták fel, ami az iskola előtt kapott helyet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK