2021.10.16., szombat - GálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cserszegtomaj cselekvése

2018. április 25. szerda, 10:31
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Cserszegtomajon olyan, egymilliárd forint nagyságrendű költségvetést sikerült elfogadni, amely biztosítja a település zavartalan minőségi fejlődését, fejlesztését és fenntartását.

– A nagyközség lélekszáma tavaly ismét emelkedett, ezúttal 120 fővel sikerült gyarapodnunk. Majdnem harminc újszülött állandó lakhelye lett a szeretett településünknek. Részben miattuk is olyan döntéseket kellett meghozni a képviselő-testületünknek, amely hosszú távra szólóan teszi még kedveltebbé, még élhetővé a helyet, ahol lakunk. Mind a vendégéjszakák, mind a befizetett idegenforgalmi adó (IFA) nagyságán sikerült előbbre lépni a különféle statisztikai listákon. Nagy versengésben, a vállalkozóinkkal összefogva sikerült ismét javítani a pozícióinkon – foglalta össze a tényeket Bartha Gábor polgármester, akit elöljáróban a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról faggattunk.

 – Szeptember elsején meg kell nyíljon az orvosi rendelő helyén a bölcsőde, amit első időszakban nyolc fővel indítunk, majd a későbbiekben szeretnénk bővíteni is. A polgármesteri hivatal épülete mellett volt egy félkész, egy évtizede üresen álló épület, amelyet azért vásároltunk meg, hogy itt egy minden célnak megfelelő orvosi rendelőt létesítsünk. A védőnői szolgálat is ide, az új, modern egészségházba kerül.
Az iskola melletti régi, de jó műszaki állapotban lévő, avatandó tájházunk környezetét már rendbe tettük. E helyen egy falumúzeumot kívánunk kialakítani, ahol a falu múltjából is adnánk ízelítőt. A nemzeti értékeink bemutatása a helyi idegenforgalom erősödését is szolgálja majd, de egy pajtaszínházzal kiegészítve a helyi civil élet találkozóhelyeként is funkciót szánunk neki. Egy köztéri illemhelyet is létesítünk a faluközpontban. Az iskola melletti sátras rendezvénytér programjai is megkövetelték az engedélyezés alatt álló mellékhelyiség megépítését.
A falu túloldalán lévő kultúrház felújítását még az idén saját erőből kell elvégezni, mert a kiadásaink ellentételezésére sok éve nincs megfelelő pályázat. Az oda vezető közterületből – jelenleg az engedélyekre várva – egy kertvárosias jellegű utcát kívánunk kialakítani. Hamarosan a kultúrház tetejét és homlokzatát is megújítjuk.

– Milyen fejlesztések szolgálják a turizmus fejlesztését?
– A Hévízzel is közös, októberben átadandó projektben a Dobogómajortól induló kerékpárút lassan a megvalósítási szakaszába lép. A nyugati, Hévíz felőli, legnagyobb IFA-t produkáló falurész erősebben veszi ki a részét az idegenforgalom kiszolgálásából. Régi kérés és vágy e helyen a biztonságosabb, baleset nélküli közlekedés feltételeinek a kialakítása. A gyalogos-kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tételét és a lakott területekre érvényes sebességkorlátozást szeretnénk elérni a szakhatóságokkal egyeztetve a Sümegi úton.
Területvásárlásokra és kisajátításokra, árkok lefedésére is szükség lenne, amiben egyelőre ellenérdekelt tulajdonosok is vannak. Lehetséges, hogy a gépjármű-forgalom átirányításával, az országos közúthálózatból ki lehet majd emelni a Dobogó-major melletti közutat, hogy itt csak gyalogos és kerékpáros „sétaforgalom” létesüljön. A Vastag-kovácsi kereszteződés átalakítása mindenki számára a biztonságosabb közlekedést szolgálná. Várjuk a Hévíz–Cser-szegtomaj–Gyenesdiás tengelyen átvezető kerékpárút mielőbbi elkészülését.

– Milyen tavaszi teendőket kell elvégezniük?
 – A tél jócskán megviselte az útjainkat. A kátyúzási problémák nagy számban jelentkeztek. A községgazda felmérésére hagyatkozva, első körben sikerült megszűntetni a legveszélyesebbnek ítélt úthibákat és most a kisebb gödrök eltűntetése van folyamatban. A téli időjárás kellemetlenségei bennünket is némileg visszatartottak abban, hogy az eredetileg elgondolt ütemezés szerint, községszerte bevégezzünk minden felvállalt és ellátandó feladatot.
A tavaszi csinosítások, a beruházások előkészületei kicsit később startoltak, de az önkormányzat szorgalmas és tettre kész munkatársainak hála, a csúszásokat április közepére javarészt ledolgoztuk. A csapadékvíz elvezetés problémáit, az időjárás okozta károk felszámolását önerőből végeztük el sok utcában. Számos, közel három kilométer hosszúságú kavicsos utca portalanítását, megerősítését is besoroltuk a teendők közé.
A lakókörnyezet komfortosabbá tételét szorgalmazó, a csapadékvíz okozta útleszakadásokat jelentő bizalommal teli, bátor lakossági megkeresések, egyre gyakoribbak. Válaszként nagy elánnal keressük a lehető legoptimálisabb infrastruktúra javító megoldásokat, a szabályok betartásával.

– Milyen szakaszban vannak a fesztiválprogramok?
– A nyár végéig tartó időszakra megszületett a közösségi nagyrendezvényeink forgatókönyve és programterve. A tervezett költségvetésben éves szintre vetítetten döntöttünk arról, hogy mekkora összeget fordítunk a rendezvények, fesztiválok lebonyolítására. A kulturális bizottság ügyesen választotta ki azokat a sztárelőadókat, akik jól kiszolgálják a közönség, a közösség igényeit.
A tradicionális, május 11-étől startoló faluünnep idén már három napot fed le. A pálinkamustrán túl gulyásfőző versenyt is tartunk a falunapon a sok kulturális program mellett. A sztárfellépő együttesekkel, fellépőkkel már szerződést kötöttünk. Dr. Vajkai Aurél a kiváló orvos-néprajztudós születésének 115 éves évfordulóján emlékhelyet és szobrot avatunk és a neves etnográfus tiszteletére még kiállítást is nyitunk.
Májusban lesz még nótafesztivál, Orbán-nap és Hősök napja. Június elején, a Nemzeti Összetartozás Napját ünneplendő, egy trianoni emlékhelyet avatunk a tomaji temető területén és egy test-vértelepülési szerződést is aláírunk a vajdasági Adorján község vezetőivel. A családi fesztivál tartalmazza a gyermeknapot és a magas szakmai színvonalon dolgozó iskolai és óvodai pedagógusok köszöntését is. A kibővített, felújított Pipacs utcai játszóteret a gyermeknap tiszteletére adjuk át. A „Cserszeg-tomaj Zölden Gondolkodik” programban elektromos autótöltő üzemhelyezésére kerül sor. Júniusban a vakáció alatt többféle, napközbeni elfoglaltságot kínáló diáktábort hívunk életre. Előkészítettük a júliusi bornapok, a sörnapok, az Anna-napi búcsú programjait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK