2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyenesdiási eredmények

2016. október 18. kedd, 16:50
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Gyenesdiás föllélegezhetett a főidényt követően, hiszen a rendkívül változékony nyári időjárás ellenére jó turisztikai szezont zártak. A strandi bevételeink százszázalékosan teljesültek, a többi helyi adóbevétel is emelkedett, az idegenforgalmi adó (IFA) és közvetett módon az iparűzési adóbevételük is nőtt.

– Az IFA közel nyolc százalékos növekedési ütememet mutatva 21,2 millió forintban realizálódott a 274 szálláshelyünkön. Mindez optimizmusra ad okot és irányt mutat a várható fejlesztéseinkhez. Az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulás, az IFA 55 fillérje a nagyközség esetében mintegy 20 millió forintos kiesést jelent, de jó adópolitikával, következetes hivatali munkával, a nagy támogatási intenzitású pályázatok megragadásával, külön a balatoni településeknek szánt fejlesztési források emelkedésével ez a hátrány a későbbiekben, akár előnyös helyzetet is eredményezhet” – foglalta össze helyzetértékelését Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, akit a közelmúltban örömöt okozó települési történések összefoglalására kértük.

– A kvótanépszavazás eredményesen zajlott és a „nemek” közel száz százalékából azt szűrjük le, hogy Gyenesdiáson is mindenkinek fontos a biztonság, az emberek egymásra való odafigyelése keresztény kultúra védelme. A templomaink, az élő közösségeink megóvása komoly nemzeti ügy. Még a voksolás előtt, képviselő-testületi határozattal csatlakoztunk az Önkormányzatok Szövetségének felhívásához, mely szerint elitéljük a kötelező kvótát. Büszke vagyok, hogy győzött a józanság a térségben és településünkön is. A gyermek -és családbarát strandunkon folyó animációs foglalkozásokra, sok év távlatában is, sikertörténetként tekinthettünk. Sokat köszönhetünk a vendég polgárőrök biztonságot kínáló fellépéséért.

Sikerült a Diási Játékstrand öko-jellegét erősíteni. Nem csupán a szelektív hulladékgyűjtés és a természetvédelmi bemutató jelentett sikert, hanem az is, hogy a 3 csillagos Kék Hullám Zászló mellé, elnyertük a „Balaton legzöldebb strandja” minősítést is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) különdíjában részesültünk, mert sikerült megtartani annak a „zöld” szempontrendszernek az előírásait, amit a Hermann Ottó Intézet és a BfNP közösen előírtak. A minőségi díj kötelez minket arra, hogy tartsuk az irányt az új kihívások közepette is.

Nemrég Gyenesdiáson tartotta országos konferenciáját a Klímabarát Települések Szövetsége, amelyen vízügyi szakemberek, településvezetők, önkormányzatok klímaügyi képviselők, valamint a klímaszövetség partnerszervezetei vettek részt. Az országos testület oszlopos tagjaként nemrégiben megvitattuk az adaptív vízgazdálkodás szerepét, de szó volt többek között a szélsőséges helyzetek kezelési lehetőségeiről, valamint az előrelátó mezőgazdasági vízgazdálkodás módozatairól. Segítségükkel komplex klíma- stratégiát szeretnénk alkotni, amely a váratlan események, kihívások helyi kezelését is lehetővé teszi.

– Milyen pályázatokra számítanak?

– Az új háziorvosi praxis kialakításával a testület tett egy ígéretet, hogy a felnőtt egészségház mellé új gyermekorvosi és fogorvosi rendelő épül. Ez a legfontosabb, de energiahatékony rendszerek kiépítésével szeretnénk megújítani az étkezdét és a helyi iskolát is. Az intézménystruktúra komplett modernizálására kész tervekkel rendelkezünk. A turisztikai fejlesztéseink sem maradnak el, az új kerékpárút nyomvonal, a horgásztanyák megújítása és a hegylábi csapadékvíz elvezetés is lényeges, a turizmussal szorosan összefüggő feladat. Fontos vállalásunk, a 430 diákot érintő „iskolabővítés tornateremmel” projektünk megvalósulása is. Az engedélyes tervek várják itt a startot. Remélve, hogy a tankerület támogatását is élvezzük terveinkhez. A döntéshozók bölcsességében és jó akaratában bízunk, hogy passzív tulajdonosi körbe kerülve is beteljesedjék a több évtizedes vágyunk.

Augusztus végén beadtunk egy második körös, konszolidációs pályázatot is utak építésére, járdák felújítására, minderre a jövő esztendőben kerülne sor. A programba partnerként hívtuk a DRV-t, mert akadnak olyan útszakaszok, amelyek alatt még a korszerűtlen, mielőbbi megújításra érdemes cérnavezetékek futnak. A melegaszfaltozás előtt kell elvégezni vízvezetékek cseréjét, hogy az útfelbontás már ne érintse az újonnan lefektetett burkolatot. A strandjaink rendbetételét évszakfüggetlenül lényegesnek tartjuk.

A Játékstrand felhőszakadásoktól átázott keleti oldalát, a megsüllyedt fövenyszakaszt fel kell töltenünk úgy, hogy a csapadékvíz-elvezetésre is gondot fordítunk. A partvédő mű fejlesztésére várjuk a Balatoni Fejlesztési Tanács aktuális pályázatát. A Lidóstrandon új kapuzat kialakítását vettük tervbe, új jegypénztár épületet emelnénk és mellé egy új beléptető kapu készülne el jövő májusig. A vállalkozói együttműködéshez kapcsolódva később új vendéglátó helyiségek is épülnének a kis strandon.

Egy TDM-pályázathoz kapcsolódva megszépítenénk a körforgalom melletti területet, szőlőlugasos pihenővel és egyéb attrakciókkal gazdagodna a prés környéke. A közbiztonság javítására, ötmillió forintos önerő felhasználásával elindítottuk a települési térfigyelő kamerarendszer kiépítését, amely a 71-es út belterületi szakaszát teljes egészében lefedi, a nagyközség több pontját érintve, a megfigyelő bázis a polgárőrség irodájába települne.

A kulturált, minőségi szórakozás feltételeit biztosítva, egy tíz alkalmas NKA-s pályázat révén elindult a sikeres, a résztvevők körében népszerű „Táncház a javából” program. A Kinizsi Sportegyesületünk örömére, a tagok munkájának segítségével, a TAO pályázatok révén a futballpályalelátó és a sportcentrum fejlesztése több ütemben megvalósult. A szép, és igényessé tett sportközpontot azzal modernizálnánk tovább, hogy a már meglévő műfüvünket leraknánk és ezzel egy korszerű nagypálya szolgálná a focit szeretőket a Balaton utca mentén. A régi malom épületét igényes turistaházzá szeretnénk alakítani, ehhez szeretnénk megnyerni a Magyar Természetbarát Szövetség partnerségét. Sok CSOK-os fiatal érdeklődik a helyi ingatlanok iránt, hiszen több lakóház építése is elindult, amit örvendetesnek találunk.

– A civilek is a szezon főszereplői voltak?

– A főidényben az együttműködés a Turisztikai Egyesülettel példaértékű volt. Ők fölfűzték és kiajánlották a település értékeit a kovácsműhelytől a Darnay pincéig. Közösen figyeltük a vendégek visszajelzését. A gasztrorendezvényeink sikeréhez több szervezet nyújtott segítséget. A főzőcsapatok, nyugdíjas klubok nélkül nem lett volna meg a személyes, vendégvonzó hangulat a piactéren, ami megannyi fesztivál és nagyrendezvény helyszíneként szolgált. A közösségi tér vendégcsalogató hangulatáért sokat tettek az ott működő vállalkozások is, akik minőségi kínálati palettájukat a természetesség jegyében és a vendégek igényei szerint állították össze. Az egészséges helyi termék mindig megtalálható volt a piacon. A Kinizsi Sportegyesület tagjainak társadalmi munkájáért, és szakmai teljesítményéért, becsületes szerepvállalásáért is köszönettel tartozunk. A Forrásvíz egyesület tagjai a Keszthelyi-hegység bakancsos túraútvonalait tették rendbe, de a többi egyesület is kitett magáért, köszönet érte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK