2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyönyörű emlékeim vannak

2021. március 30. kedd, 20:49
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Meghökkentően aktív életet él Iványi Ildikó, aki igazán a nyugdíjazása után vette nyakába a szűkebb és tágabb világot. Több városi civil szervezetnek az alapítója/elnöke/korábbi vezetője.

Mindig aktív, sosem fáradt - beszélgetés Iványi Ildikóval

 Neki köszönhető a megyeszékhelyi népművészeti bolt létrejötte, ahogy az általa vezetett nagycsaládos egyesület tette hagyománnyá a városi farsangot is.

- Legalább 10 évet letagadhatnál a korodból, ami nem annyira publikus, bár a sokoldalú életed ennek tükrében lenne még meghökkentőbb.

- Maradjunk annyiban, hogy 1997-ben mentem nyugdíjba. A Deák Szakközépiskolában tanítottam magyart és oroszt. Később, amikor az orosz megszűnt, az első németesek között voltam. Az idegenvezető munkát, csak nyugdíjasként kezdtem el, mivel előtte a három saját gyermekem meg a munka miatt nem igazán fért bele az időmbe. De aztán elég intenzíven. Volt olyan, hogy reggel hoztam haza egy csoportot Csíksomlyóról és már indultam is vissza egy másikkal. Csodálatos hely, mindenkinek egyszer el kellene menni oda. Pápai látogatáson is sokszor voltam, II: János Pállal kétszer is kezet fogtam, szinte hihetetlen. Gyönyörű emlékeim vannak. A mostani időszakban ez hiányzik leginkább.

Iványi Ildikó a járvány ellenére aktívan tölti a napjait

- Mivel töltöd a korlátozások idejét?

- Elvégeztem egy 10 hónapos idegenvezető továbbképzést, Budapesten. Az eleje még élőben, a végén online. 6 dolgozatot kellett beadni, és végül is oroszul vizsgáztam le. Nagyon jó volt, nagyon élveztem, Egyébként is szeretek tanulni, új dolgokat kipróbálni. Most tanulok online angolul és olaszul. Minden nap 10 szót. Amit elfelejtek, másnap kitűzöm a konyhaszekrényre és naponta többször ránézek. Kipróbáltam új dolgokat főzni, befőzni is ebben az időszakban. Ha már mindenki kenyeret sütött, én is. Minden napot reggeli tornával kezdek, heti 10-12 kilométert gyalogolok, a Göcsej SE tagjaival és a klubtársaimmal és néha biciklizek. Nagytakarítást rendeztem a házban és a garázsban, sok régi dolog került elő, rendezgetem a fényképeket. Családfakutatásba kezdtem és az apai ágat 1852-ig le is tudom vezetni. Akkoriban még latinul jegyezték be a neveket is az egyházi anyakönyvekbe – jegyzi meg a kutatást nehezítő tényt. - Segítségemre voltak az érinett plébániák és elvégeztem a levéltárnak a családfakutató tanfolyamát is. Most következik majd anyám családjának a feltérképezése. Nagyon érdekes tevékenység egyébként. Szeretek rejtvényt fejteni, mindent beküldök, időnként nyerek is. És persze sokat olvasok. Meg készülök a húsvéti kézműves vásárra, most szabom a köténynek valót. Az utazás kivételével aktív életet élek. Vigyázok, de nem félek.

- Civil szervezeteid?

- A nagycsaládos egyesületet átadtam, mert az legyen a fiatal anyukák terepe. A Lokálpatrióta Klubot 22 éve alapítottuk. Itt nincs tagdíj, a lényege, minden, ami Zalaegerszeggel kapcsolatos. Havonta egyszer vannak szervezett előadások, amin bárki részt vehet. Nagyon jó beszélgetések szoktak kerekedni. A Színházbarát Kört Pásztor Gézáné alapította 1988-ban, én eleinte a beszélgetések moderátora voltam. Majd Margit betegsége után szavaztak meg engem vezetőnek. Szintén rám maradt Oroszy Zoltán lemondása után a Pedagógus Nyugdíjas Klub hat évvel ezelőtt. Jelenleg interneten tartjuk a kapcsolatot a tagokkal, internetes színházi előadásokat nézünk, verseket ajánlunk, levelezünk – mondja Ildikó, aki nemcsak a kulturális életet támogatja, hanem Caritas tagként a rászorulókat is, most éppen húsvéti ajándékcsomagok kiszállításával. 

- Hogy lett a bolt?

- Édesanyám tanítónő volt és mellette népművészeti szakkört vezetett. Ott sok szép dolgot láttam és tanultam, közel állnak ezek a dolgok hozzám. Magam is elvégeztem Gébárton egy népi játszóházvezető tanfolyamot. Tudok akár nemezelni is, a táskám is saját készítésű. Szóval felvetődött, hogy kellene egy bolt. S bár anyagilag nem volt könnyű, belevágtam. Nagyon büszke vagyok rá, hogy mi készítettük el a város leporellóját, ami addig nem volt. De sok egyéb városhoz köthető emléktárgy is került a polcokra. 

- Az irodalom is újra helyet kért az életedben.

- Tavaly is és az idén is bent vagyok abban a bizottságban, amely a pandémiás helyzettel kapcsolatban született irodalmi alkotásokat bírálja el, az Életet az éveknek Országos Szövetség szervezésében. A nyertes művek füzet alakban meg is jelennek majd. Jelenleg olvasom a beérkezett 103 alkotást, melyet majd közösen bírálunk el a többi zsűritaggal. 

- Sosem vagy fáradt?

- Nem. Persze nehéz pillanatok nekem is vannak. Fájdalmas volt a férjem betegsége és elvesztése 11 évvel ezelőtt. Sokat segít a hit, amit főleg édesanyámtól örököltem, ahogy a fizikai aktitvitást és a szerencsés géneket is. Úgy gondolom tartalmas életem volt és talán kapok még néhány évet– mondta Iványi Ildikó, akit 2013-ban ismert el az EZE Lokálpatrióta díjjal. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK