2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyümölcsöző Gyenesdiás

2018. március 18. vasárnap, 18:41
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Gyenesdiás elfogadott költségvetésében a kötelező feladatok ellátása mellett betervezték a turisztikai idényre szóló vállalásaikat, a tavalyról áthúzódó pályázatok közül néhány megvalósítása pedig most válik esedékessé.


– Az intézmény- és az egészségügyi alapellátási hálózat modernizálása, az orvosi rendelőintézet korszerűsítése, az új ebédlő kialakítása, a napelemes rendszerek bővítése mellett a szezon kezdetére megújul a természetközeli hangulatú Gyenesi Lidóstrand is. Folytatódik az utak, járdák és a csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítása is. A főidényt folyamatos minőségi fejlesztésekre hangoltan akarjuk indítani. A család-, természet-, környezetbarát jelzők mára a település zászlóshajójának vezérmotívumai lettek – foglalta össze a szezonra való felkészülés legfontosabb teendőit Gál Lajos polgármester, aki szót ejtett a külhoni testvértelepülési kapcsolatok ápolásáról is.
– Tízéves lett a Csíkszent-tamással kötött kapcsolatunk.

Az elmúlt évtized alatt a székelyföldi és a helyi iskolai és civil szervezetek, a családok is megismerték egymást, így nem csak az önkormányzat, hanem a kulturális együttesek és a lakók is kölcsönösen invitálják egymást helyi rendezvényekre. Az osztrák, felső-stájerországi Gaal faluval pedig 15 éve ápolunk meghitt, baráti kapcsolatot. Egy pályázathoz kapcsolódva a „diós” települések együttműködését is megerősítjük. Büszkék vagyunk azon személyekre, sportegyesületekre, civilekre, akik jó hírünket viszik határon belülre és határon túlra. Reméljük, hogy Fodor Mátyás, a „Felszállott a páva” verseny szólótáncos kategóriájának győztese után idén is akad majd olyan tehetség, aki továbbviszi Gyenesdiás néptáncos hírnevét.

– Hogyan hangolódtak rá a tavaszra?
– A tavasz nálunk az egészségre, a környezetvédelemre, a művészetekre való ráhangolódás időszaka. A Kárpáti János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola immáron 14. alkalommal rendezte meg a regionális Gergely Napi Művészeti Fesztivált. A „Kis-Helikon” rendezvényen több tanszak diákjai mutatták be produkcióikat, elkészített remekműveiket a neves zsűri előtt. A tankerület is büszkeséggel tekint a rendezvényre, melyen öt megye majdnem ezer diákját láttuk vendégül. Szervezői szerepvállalásunkat latba téve több megyei népdaléneklési versenyen is sikerrel szerepeltünk. A művészeti és tehetségkutató iskolai programokon túl az öko-gondolkodás terjesztését is lényegesnek látjuk. A „Zöld Hetek” programsorozatban a jövőt érintő kérdésekről, a klímaváltozásról is szó esik. A szép és egészséges környezet megtartása szolgált apropóként, hogy idén is kapcsolódjunk a magyar vallásos néphagyományhoz. Gyümölcsoltó Boldogasszony az oltás, szemzés napjaként ismert. A program során az oltás technikáinak bemutatása mellett kertészeti előadások, fajtabemutatók, vetőmagcsere-börze kap hangsúlyt.

Az április hetedikei piacnyitó ünnep fő üzenete: fontos az egészséges termék, a helyben termett zöldségek-gyümölcsök megbecsülése, fogyasztása. Tavaly és tavalyelőtt sikerült mintegy 13 kilométer hosszban felújítani a közútjainkat. Az út -és járdaépítés folyamatossága mellett a vállalkozók segítésére is figyelünk, mert az adóerő növelésben mi is érdekeltek vagyunk. A minőségi infrastruktúrafejlesztés érinteni fogja az iparterületként kijelölt szabad részeket is, melyeket bővíteni tudtunk. Öröm, hogy olyan komoly hozzáadott értéket képviselő, innovatív hazai vállalkozások is megjelentek, amelyek munkahelyeket is teremtenek. A szabályozási tervünket is úgy módosítjuk, hogy minél inkább élhető legyen a hely, ahol az üdülőhelyi jelleget megtartva, boldogan akarunk élni. Az érdeklődés szerencsére nem lanyhul a jó természeti adottságokkal rendelkező településünk iránt.

– A tavasz az országgyűlési választásokat is elhozza…
– A vállalkozóink tiszteletére tartott pohárköszöntő alkalmával már szót ejtettem arról, hogy milyen fontos, hogy a tervbe vett fejlesztéseket, beruházásokat mielőbb, biztonságban készre tudjuk jelenteni. Április nyolcadikán országgyűlési választások lesznek. Minden állampolgárra komoly teher nehezedik. A jelenlegi kormány munkájáról és a jövőképről is közösen hozunk ítéletet. A választás és az oda vezető út is komoly felelősséget ró mindenkire. Gyenesdiás elmúlt hét évében egy boldog, nyugodt, kiegyensúlyozott és valóban polgári értékrendű nagyközséget sikerült kiépíteni. Nálunk nem volt helye az egymás iránti ellenségeskedésnek, a megosztó marakodásnak, a torzsalkodásnak. Most sorsdöntő választás következik. Ha józan értékítélettel szemléljük, látjuk, jó úton halad az ország.

A kormány a polgári és keresztény értékrend szerint, a magyarság nemzeti érdekeit szem előtt tartva cselekszik. Képviselő-testületi döntésekkel minden esetben megerősítettük a támogatásunkról az ország vezetését, hiszen ezt mindenkor fontosnak éreztük. A polgárság lényegiségét a hétköznapokon és ünnepnapokon megélve mi mindannyian optimisták, bizakodóak vagyunk a hamarosan megérkező főidénnyel kapcsolatban is, mert nincs miért búslakodnunk, nincs miért szomorúnak lennünk. A költségvetésünk rendezett, a terveink biztos alapokon nyugszanak és az innovatív gondolkodás sem veszett ki belőlünk. Továbbra is segítünk mindenkit, aki helyben lehetőséget lát a saját, vagy a közösség fejlődésére.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK