2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hangsúly a helyben fellelhető értékeken

2016. november 23. szerda, 18:39
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Újabb fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban Nagylengyelben az önkormányzat munkájának köszönhetően. A lakókörnyezet szépítése mellett számba vették a helyi értékeket, a dolgos hétköznapokba persze közösségi programokat is becsempésztek. Ezek egyike volt a hagyományőrző disznóvágás és disznótor, amit a közelmúltban rendeztek meg.

– Tavaly felújítottuk a közösségi házat, így idén udvarának rendbetételével folytattuk a munkát. A térkövezést tavasszal végeztük el, valamint építettünk egy garázst, az alapítvány elmúlt évben pályázaton beszerzett kisbuszának – kezdte a beszélgetést Scheiber Ildikó polgármester a megvalósított fejlesztések bemutatásával. – Egy kedvező ajánlatnak köszönhetően korszerűsítettük a közvilágítást LED-es lámpatestekkel. A fejlesztést Gellénházával közösen léptük meg. Az áramdíj ugyanannyi, mint korábban, de mivel ezek a lámpatestek energiatakarékosak, a különbözetből fedezzük a kivitelezés költségeit.

A faluház mögött elkészült a kemence, amit a szeptember 10-i falunapon szenteltünk fel. Ez alkalomból vendégül láttuk testvértelepülésünk, Újlengyel lakóit. A Pest megyei községgel rendszeres kapcsolatot ápolunk, egyik évben mi megyünk el hozzájuk, a másik évben pedig ők látogatnak el hozzánk. Képviselő-testületünk folyamatosan igyekszik fejleszteni a települést, e szándék szerint épült meg az új kültéri kemence, melyben rétest, langalit, prószát sütöttünk a falunapon.

– Az óvoda felújítása szintén terve az önkormányzatnak.

– Valóban, már többször próbálkoztunk ezzel. Most újabb pályázatot adtunk be bővítésére, melynek előzményeként megvásároltuk a mellette lévő területet. Itt parkolót szeretnénk kialakítani, mert az óvoda előtt nehéz megállni a szülőknek. A gyerekek pedig minden héten Teskándra járnak úszni az alapítvány kisbuszával és nekik sem egyszerű ki- és beszállni a járművekből. A parkoló mindenképpen a biztonságot szolgálja majd. Az intézmény egységesített óvodaként és bölcsődeként működik, azonban 2017. január elsejével változik a törvény, melyhez nekünk is igazodnunk kell.

Jelenleg az egyik csoportszobában van leválasztva a bölcsődei rész, amin változtatni kell. Vagyis teljesen új egységet kell létrehoznunk csoportszobával, mosdóval és más helyiségekkel a bölcsődések számára. Mindezt csak úgy tudjuk megvalósítani, ha bővítjük a meglévő épületet. A pályázatot a megyei TOP programra adtuk be, bízunk eredményességében. Ha megépül az új bölcsődei rész, akkor a jelenlegi öt helyett már hét kisgyermeket vehetünk fel, és nemcsak kétéves, hanem már féléves kortól.

– Mire fordítják a jól gazdálkodó önkormányzatokat illető állami támogatás második részletét?

– A második részletét fele-fele arányban megosztva önkormányzati utak karbantartására valamint a temető parkolójának kövezésére és a ravatalozó nyílászáróinak cseréjére szeretnénk fordítani. A ravatalozó épületében kívülről elérhető WC-t, mosdót alakítottunk ki mindenszentekre. Idén a külterületi utak kavicsozására is gondot fordítottunk, továbbá fákat, gyümölcsfákat ültettünk a faluház mögötti parkba az Év fája programhoz csatlakozva. Idén a mezei szil az év fája, mi, a korábbi évek fáiból ültettünk mezei juhart, hársfát és kőrist.

– Szellemi produktumként elkészítették a helyi értéktárat. Milyen helyi érdekességek kerültek bele?

– Jelenleg számon tartott értékeink különböző kategóriák szerint, a nagylengyeli olajmező, a hősi emlékmű, az 1787-ben felszentelt Szent Domonkos-templom, az út menti keresztek, melyből elég sok van településünkön és a környező szőlőhegyeken. Továbbá két régi lakóház, melyeket az építészeti jegyek megőrzésével újítottak fel a tulajdonosok. Az értéktárban helyet kapott a Farkas-pálinkafőzde, továbbá a vadállomány, és a visszatérő gólyapárunk. Ebből egy kiadvány is készül, ami bővíthető, ahogy az értékbárba új elemeket veszünk fel.

– Milyen céllal hozták létre a helyi értéktárat?

– A helyi értéktár létrehozását a Nemzeti Művelődési Intézet hirdette meg és mi is csatlakoztunk a felhíváshoz. Az értéktár megléte fontos amiatt is, hogy Barlahida több községgel karöltve (Nagylengyel is csatlakozott) natúrparkot szeretne létrehozni, melyben a helyi értékek kiemelkedő szerepet kapnak. A natúrpark a helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése. Ennek alapjául szolgál a települések által létrehozott helyi értéktár.

A helyi értékek, hagyományok megőrzését szolgálta a november 12-i disznóölés és disznótor is, mellyel a régi szokásokat elevenítették fel. A programot rendező Nagylengyelért Közalapítvány kérésére a gyerekek több, a korábbi disznóölésekkor használatos tárgyat gyűjtöttek össze, melyeket a faluházban állítottak ki. A zordra forduló időjárás nem gátolta a helyieket a munkában. A résztvevőket hagyományos reggelivel, hagymás sült vérrel és májjal várták. Vacsorára toros káposztát, rizses, májas, hajdinás, tésztás hurkát kínáltak. A Zalai Táncegyüttes és a Nagylengyeli Dalárda gondoskodott a vidám műsorról.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK