2020.12.02., szerda - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jövőt építve Nagykanizsán

2017. december 21. csütörtök, 16:59
Szerző és fotó: Antal Lívia
Karácsonyi díszben pompázik Nagykanizsa főtere, ahol új attrakcióként mézeskalács templom díszeleg védve a téli hidegtől Erzsébet királyné szobrát. A zenepavilonban az adventi koszorún már meggyújtották az első három gyertyát. Nagykanizsa számára a 2017-es esztendő a felkészülés izgalmával telt el, hiszen 2018-ban elkezdődhetnek azok a nagyszabású fejlesztések, melyek új távlatokat nyitnak a dél-zalai város életében.

– Karácsony közeledte vitathatatlanul megjelent a főtéren, ahol minden látványosság arról szól, hogy készítsük fel lelkünket, családunkat e meghitt, szép ünnepre. Minden évben igyekszünk külsőséggel is megújulni, és ehhez tényleg jó ötletnek bizonyult a mézeskalács templom, melynek eredetijét az Adri-Kézműves tortaműhely készítette el – kezdte a beszélgetést Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. – Ahogy felállították november közepén, egyből felkeltette az érdeklődést, különösen a gyerekekét, de a felnőttek is szívesen fotózkodnak előtte. A mézeskalács templom azon túl, hogy szebbé teszi a főteret, és örömet csal az itt élők lelkébe, az Erzsébet-szobrot is védi a hidegtől, mégpedig igazán látványos módon. Az ünnepi forgataghoz hozzátartozik az adventi gyertyagyújtás, melyen a városvezetők és egyházi méltóságok köszöntik a közönséget. December 24-én, ami idén vasárnapra esik, nem 18 órakor, hanem 16 órakor tartjuk meg a programot, hogy a gyerekeket el lehessen csalni otthonról, míg a Jézuska meghozza a karácsonyfát az ajándékokkal.

Pogácsás Tibor államtitkár, Dénes Sándor polgármester, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere

– Az önkormányzat gondoskodását jól példázza az idősbarát díj.
– Október 16-án vehettük át az Idősbarát önkormányzat díjat a budapesti Uránia Filmszínházban Balog Zoltántól, az emberi erőforrá-sok miniszterétől. A 95 pályázatot benyújtó település közül 12-en kaptak díjat. Azt gondoljuk, hogy ezzel az elmúlt években végzett munkát ismerték el, amit önkormányzatunk és az Idősügyi Tanács végzett a város szépkorú lakosaiért. Büszkék lehetünk arra, hogy 27 idősklub működik Nagykanizsán, amit kihangsúlyoztak a méltatásban. Tagjaik csakugyan aktívak, tevékenyen részt vesznek minden városi rendezvényen, jó ötleteikkel gazdagítják azokat. November 27-én harmadik alkalommal szerveztük meg az idősügyi tanáccsal a szeniorok táncestjét együttműködve az Eraklin Táncklubbal, illetve ősszel kilencedik alkalommal indítottuk el a szeniorok iskoláját, amely  ugyancsak nagy népszerűségnek örvend körükben. Mindemellett működtetjük a szenior hírportált, amit szintén értékelt a zsűri.

– Az ünnepi eseményeknél maradva, a Csarnok Üzletház a közelmúltban ünnepelte 20 éves fennállását.
– Húsz évvel ezelőtt, a Csarnok Üzletház megnyitásával, a szabad térről egy fedett üzletközpontba költözhettek az árusok és a vásárlók. A piacnak illetve csarnoknak nevezett létesítmény az elmúlt 20 év alatt igazán belopta magát az emberek szívébe, minőségi helyi portékáival valóban a város éléskamrájává vált, a helyiek mellett a környékbelieknek is. Emellett egy kiváló találkozási hely, ahova szívesen járnak, és jól érzik magukat az emberek.

– Közeleg az év vége, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne feladat az önkormányzat számára. Melyek ezek?
– Képviselő-testületünk a közelmúltban döntött arról, hogy az ez évi közlekedésfejlesztésre szánt közel 90 millió forint nagy részét a keleti városrészben parkolóhelyek bővítésére fordítja. Ebből több mint 80 új parkolót létesítünk, a régiekből felújítunk, s bővítjük a gyalogátkelőhelyek számát. A munka már megkezdődött, ami előreláthatólag 2018. április közepén fejeződik be. A leendő parkolóhelyek kijelölésében fontos kívánalomnak tartottuk azt, hogy a zöldfelületek érdemben ne sérüljenek, hiszen a Zöld város, zöld Nagykanizsa projektben is éppen a zöldfelületek megtartása és bővítése a célunk. Szintén önkormányzati költségvetésből újítottunk fel két zártkerti utat, a Kilátó és a Zengő utat a közelmúltban. Továbbá felújítottuk az utat a kiskanizsai városrészben, az őrtorony utcában és a Templom tér északi részén.

– Az utak és járdák felújítása mindig sarkalatos kérdés egy településen. Folytatódhat-e ez a munka?
– Igen, hiszen tavaly decemberben infrastruktúra-fejlesztésre 1,9 milliárd forint állami támogatást kaptunk, amit utak, járdák, hidak felújítására fordíthatunk. A közbeszerzési eljárás lezajlott, a kivitelezések jövőre kezdődnek el és az év végére reményeink szerint be is fejeződnek. A teljesség igénye nélkül a közművek cseréjével együtt megtörténik az úttest és a járda rekonstrukciója a Platán soron, a Vörösmarty, a Pivári és a Zrínyi utcákban, valamint megújul a Vár utcai Principális-híd is.
A TOP-program által támogatott Zöld város, zöld Nagykanizsa projektben az Eötvös, a Széchenyi, a Deák és a Szent József terek megújítása, valamint a Csónakázó-tóhoz vezető  kerékpárút létesítése valósulhat meg.

– A TOP- illetve a Modern városok programban kitűzött fejlesztések mikor indulhatnak?
– 2018-cal e két program tekintetében is elkezdődik a kivitelezések időszaka. Lezajlottak már a közbeszerzési eljárások, így a TOP-programban megkezdődhet az orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák felújítása, valamint a Zrínyi utcai idősek otthonának rekonstrukciója. A Modern városok programon belül többek között számítunk az új uszoda és sportcsarnok, a ferences kolostor kivitelezésének elindulására. Az önkormányzati intézményi fejlesztések jövő évi feladataként a vállalkozói összefogásból már megkezdett kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház homlokzatának rekonstrukcióját szeretnénk elvégezni. Ezt saját forrásból tesszük, ahogy a Zrínyi Miklós Általános Iskola homlokzatának megújítását, külső nyílászáróinak cseréjét tettük idén.

Nagykanizsa számára talán az elhangzottakból is kitűnik, több kisebb, nagyobb volumenű fejlesztés adja a továbblépés, a fejlődés lehetőségét. A TOP- valamint a Modern városok program valóban új távlatokat kínál, ugyanakkor bízunk abban is, hogy részesei lehetünk munkahelyteremtéssel járó igazi nagyprojekteknek is, hiszen városunk Dél-Zala szívében méltán jogosult arra a szerepre, amit ipari, kereskedelmi és kulturális központként tölt be – hangsúlyozta Dénes Sándor.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK