2022.05.19., csütörtök - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Külsőleg már megújult

2020. szeptember 20. vasárnap, 17:21
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Szentgyörgyvár réges-régi vágya látszik beteljesülni. A művelődési ház külső hőszigetelésére, a palatető cseréptetőre cserélésére, a tetőszerkezet teljes megújítására, a nyílászárók cseréjére 19,1 millió forintot fordítottak, melyhez közel 15 milliós pályázati forrást nyertek.

A folytatásban belső felújítását tervezik

– A rekonstrukciót idén tavasszal kezdtük és szeptember közepén gyakorlatilag megtörténhetett volna a készre jelentés. A képviselő-testülettel egyetértésben viszont úgy döntöttünk, hogy a külső felújításnak nem csinálunk külön avatási ceremóniát, mert a Magyar Falu Programban majdnem 30 millió forintot nyertünk a kultúrotthon belső modernizálására is – mesélte Ádovics István, a mintegy háromszáz lelkes település polgármestere. – A költséghatékonyságra figyelve hamarosan kész lesz majd a teljes akadálymentesítés, minden ízében megújul az elektromos hálózat, megtörténik a helyiségek festése-mázolása és új bútorok beszerzésére is mód nyílik. November körül megindulnak a munkálatok és jövő tavaszra már avatni kívánjuk a minden ízében felújított épületet, amelyre a hetvenes évek óta csak állagmegóvás címén sikerült anyagi forrásokat elkülöníteni.

– A mintegy 45 milliós rekonstrukción kívül is igyekeztünk önerőt biztosítani az egyes pályázatokra. A település turisztikai vonzerejét növelendő jelentkeztünk be egy Leaderes pályázatra. Az elnyert támogatásból szeretnénk programokat szervezni, a Márton-napi népszokásokat felelevenítő hagyományos rendezvényünket megtartani és egy szakmai tanulmányútra menni. Még nem döntöttek az autóbusz forduló kiépítésére a Belügyminisztériumba beadott anyagunkról sem. Szeretnénk nyertes kedvezményezettje lenni a hazai és helyi nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatását kínáló pályázatnak is. A falutörténettel és helytörténettel kapcsolatos dokumentumok mini tárlatán túl néhány régi tárgy is helyet kaphatna az új művelődési házban. Nem egy belépődíjas múzeum létrehozása a cél, hanem azon becsességek láttatása, amit a Helyi Értékek Bizottsága lényegesnek ítél. Az orvosi rendelőbe igényelt eszközök hadrendbe álltak. A ravatalozó modernizálására elnyert közel 10 milliós forrást idén tudtuk elkölteni. Túl vagyunk egy külső-belső felújításon, a nyílászárók cseréjén, a tető megerősítésén, egy kézmosót is magában foglaló illemhely kialakításán. A zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére tavaly kiírt és elnyert pályázaton hegyi utak kavicsozását és csapadékvíz elvezetését is megoldottuk idén, mintegy hatmilliós összeg felhasználásával. Az Öreg-hegyi szőlős területek szélén, a Petőfi utca folytatásában lévő zártkertek egyre népszerűbbek, egyre többen életvitelszerűen lakják a hegyi hajlékokat, ezért sokak számára jelentet nagy könnyebbséget az úthálózat rendbe tétele.

– Ha ősz, ha Szentgyörgyvár, akkor fogathajtó verseny…

– A Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó szakágága Zala megyei Bajnoki pontgyűjtő utolsó fordulóját és Bajnoki díjkiosztó ünnepségét hagyományosan a füves szabadtéri pályánkon tartotta. A lovak sportban való rutinszerzése, a fogathajtó sport népszerűsítése és a megyei lovassport hagyományainak megőrzése céljával megtartott rendezvényre mintegy negyedszáz jelentkező adta be nevezését. A Zala Völgye Lovas Egyesület szervezésében zajló C és D-kategóriás versenyen volt kettesfogat akadály -és vadászhajtás is. A bajnoki díjkiosztó után a rendezvényparkba szeptember középső szombatjának délutánján a Zalaapáti Harmonika Zenekar és a Tüskevár Néptánc Együttes kíséretével megérkeztek a szüreti felvonulók. A jó hangulatról a Jó Laci Betyár gondoskodott, de volt retro diszkó is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK