2021.09.25., szombat - Eufrozina, KendeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti idén is belehúzott

2018. december 15. szombat, 17:51
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Lenti III. és IV. számú háziorvosi körzet rendelőinek külső, belső fejlesztésére, átalakítására, korszerűsítésére 58 millió forint támogatást nyert. Megtörtént a belső átépítés, funkcionális átalakítás, akadálymentesítés, a fűtési rendszer korszerűsítése, külső hőszigetelés, nyílászárók cseréje, sor került orvosi és egyéb eszközök cseréjére, újak beszerzésére, a helyiségeket új bútorokkal rendezték be.

– December ötödikén megtörtént az ünnepélyes átadás, tizedikén már a felújított rendelőkben fogadják a körzetek háziorvosai a betegeket – büszkélkedett a legfrissebb helyi egészségügyi projekt készre jelentésével Horváth László polgármester, akitől azt kérdeztük, hogy milyen elnyert pályázati projektek, önerős fejlesztések segítették a város modernizálását a második félévben?  

Megújult a orvosi rendelők épülete

– A „Lenti Napsugár” Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat tevékenységének megújítása címen megvalósított pályázat keretében az egykori Patyolat épületének több mint 65 millió forint támogatásból elvégzett felújításával a Gyermekjóléti Központ és Szolgálat részére biztosítjuk a munkájuk végzéséhez feltétlenül szükséges feltételeket. A földszinten a szolgálat részére ügyféltér kialakítása, az emeleti részben a központ részére irodák kerültek kialakításra. A második félévben több projektunk is elindult. Megkezdtük a Fenntartható közlekedésfejlesztés Lentiben projektünket, melynek egyik elemeként elkészült a több mint egy kilométeres új kerékpárút a Béke utcában. A 470 milliós támogatási összeg nagy részét az új buszpályaudvar felépítésére fordítja a beruházást koordináló ÉNYKK Zrt. Megtörtént a Máhomfai városrésztől Kerkateskándig vezető új kerékpárút szakasz műszaki átadása is.

Megkezdtük a Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése Lentiben pályázat keretében a vízelvezető-hálózat, valamint a belterületen áthúzódó vízfolyások, illetve a belterületről elvezetett csapadékvizeket befogadó vízfolyások és belvízelvezető csatornák fejlesztését. Szeptemberben kezdődött a Lenti piac újjáépítése, itt új térburkolat, fedett árusítóhelyek és pavilonok készülnek. Szintén ősszel indult a két milliárd forintból megvalósuló Lenti központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása című projekt, itt Lenti város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése, illetve Lenti Város belterületi, szennyvízhálózatba még be nem kapcsolt ingatlanjainak hálózatba csatolása valósul meg.  Rédics, Külsősárd, Belsősárd, Resznek, Szilvágy és Pórszombat települések távvezeték létesítésével kapcsolódnak a Lentiben üzemelő szennyvíztisztító telepre.

A családsegítő és gyermekjóléti központ átadásán

– Miként tudott megújulni a fürdő ebben az évben és hozta-e az elvárt eredményeket a Thermal Hotel Balance idén is?
– A négy csillagos szálloda a város büszkesége – továbbra is magas színvonalú szolgáltatásokkal várja vendégeit, kihasználtsága megközelíti a hetven százalékot, ebben az évben is több sikeres rendezvénynek, konferenciának adott otthont. Működésének köszönhetően több mint duplájára nőtt a település regisztrált vendégéjszakáinak száma. A Lenti Gyógyfürdő és Szent György Energiapark idén ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Új elemként a főidényben számos sport- és kulturális programmal várta vendégeit, folyamatosan hirdeti a kedvezményes napokat és időszakokat azoknak, akik olcsóbban szeretnék igénybe venni szolgáltatásait.

– Sikerült-e az elvárt mértékben modernizálni a városhoz tartozó településrészeket?
– Eredményesen pályáztunk a vidékfejlesztési forrásokra is: Lenti város településrészén, Lenti-kápolnán több mint ötvenmillió forinból a közösségi funkciókat magába foglaló kultúrotthon épületének energetikai korszerűsítése valósul meg nyílászárók cseréjével, hőszigetelés, fűtési rendszer megújításával, napkollektoros és napelemes rendszer kiépítésével, biztosított lesz az épület akadálymentes megközelíthetősége is. A szilárd burkolattal nem rendelkező földutak fejlesztése Lentiben címen: a lenti-kápolnai és bárszentmihályfai településrészeken valamint Lenti-hegyen található külterületi utak szilárd burkolattal történő felújítása kezdődött meg összesen 1300 méter hosszúságban, mintegy 88 millió forintból.

– A város idősbarát településként a nyugdíjasokkal és a nehéz sorsban élőkkel, jóakaratú segítőkészséggel bánik. Kitart ez az igyekezet az advent időszakában is?
– Lenti többszörösen idősbarát önkormányzat, ahol több szépkorúakból, nyugdíjasokból álló aktív civil szervezet működik. Az intézményes gondoskodás formái mellett a közösségi tevékenység fontos eleme az idősekkel való kapcsolattartás – a városban és a városrészekben külön programokat szervezünk számukra. December 14-én rendezzük a szépkorúak adventi ajándékestjét. Ezen az elmúlt évben is közel ötszázan vettek részt.

Épülő kerékpárút

– Akadt-e olyan sportsiker 2018-ban, ami Lenti jó hírét vitte?
– A kézilabdások és a labdarúgók jó eredményei elsősorban az utánpótlás csapatokhoz köthetők, szép eredményekkel büszkélkedhetnek az úszók, de idén a legjobb nemzetközi és hazai sikereket a Thai-Box SE helyi csoportjának versenyzői érték el.  Minden sportkedvelő örül a Magyar Közlönyben is megjelent hírnek: Kormánydöntés alapján épül kézilabda munkacsarnok mintegy 550 millió forint értékben, állami beruházásként a Vörösmarty Iskola mellett, a tervek egyeztetése megtörtént, a közbeszerzést követően a jövő év első felében indulhat a kivitelezés. Már folyik a pályázaton nyert 150 négyzetméteres sportpark megvalósítása is a polgármesteri hivatal mögötti játszótéren.
– Amit Lentiben egyszer megálmodnak, azt véghez is viszik! – foglalta össze a Balance Hotel avatóünnepségén Vigh László, a térség országgyűlési képviselője. Jövőre milyen megvalósítandó városfejlesztési célkitűzésekről álmodik Lenti?
– Nem fogunk unatkozni. Jövőre ünnepli Lenti várossá nyilvánításának 40. évfordulóját, ezt számos szép programmal, rendezvénnyel szeretnénk emlékezetessé tenni. Megkezdjük további nyertes projektjeink munkálatait: indul a Zöld város projekt, kezdődik a geotermikus fűtési rendszer kialakítása, folytatódnak a kerékpárút felújítások, átépítjük a vállalkozói inkubátorházat. Folytatódik a közösségépítést, humán szolgáltatásokat és kapacitást fejlesztő pályázatok ütemezett megvalósítása, a határon átnyúló kapcsolatokat élénkítő szlovén–magyar és osztrák–magyar pályázatainkban betervezettek megvalósítására is jövőre kerül sor.

– Az év végéig milyen programokkal várják a helybelieket és a vendégeket?
– A város a lentiek és az idelátogatók szerint is tiszta, ápolt, rendezett, adventben is. Számos szép park, virágkompozíció díszíti. A városszépítésben a lakosokkal együtt elért eredményeinket ez évben is különdíjjal jutalmazta a „Virágos Magyarországért” mozgalom szakértői csoportja. December ötödikén kigyúltak az adventi fények, melyek jövő év első napjaiig kölcsönöznek ünnepi hangulatot Lentinek.   Az adventi időszak számos közösségi és kulturális programmal várja a Lentieket: idén is sor kerül az idősek karácsonyi ajándékműsorára, lesz adventi értéknap gasztronómiai bemutatóval, külön rendezvényt tart a roma nemzetiségi önkormányzat, az oktatási intézmények karácsonyi koncertekre várják a szülőket és a vendégeket.  
Ez úton is szeretném megköszönni a támogatást, segítséget mindenkinek,  aki segítette feladataink megoldását és céljaink megvalósulását, áldott karácsonyt és eredményekben gazdag új évet kívánok!
Nemes Norbet

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK