2021.09.20., hétfő - FriderikaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti lendületes fejlesztésben

2019. február 28. csütörtök, 09:28
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Idén ünneplik Lenti várossá nyilvánításának 40. évfordulóját. A város gazdasági életében jelentős visszaesést okozott a rendszerváltás időszakában a laktanya bezárása, illetve az olajipar fokozatos megszűnése. Mostanság az üdülőhely és a kistérség számára a legfontosabb bevételi forrást egyre nagyobb mértékben az idegenforgalom jelenti. A szlovén, osztrák és horvát határ közelsége komoly gazdasági lehetőségeket rejt: a határok jelképessé válása nyomán megélénkült a kereskedelmi és turisztikai tevékenység a térségben.

Rajt a Pannon Maratonon

– Milyen rendezvényekkel szeretnék emlékezetessé tenni az évfordulót? – tudakoltuk elöljáróban Horváth László polgármestertől
– Már megjelent a jubileumi programfüzetünk, mely mintegy 150 rendezvényt tartalmaz. Idén is lesz Lenti Táncverseny, megtartjuk a kedvelt Lenti Nyári esték júniusban induló, péntek esténkénti programsorozatát, a Gyógyfürdő számos érdekes programmal várja látogatóit, az őszi Fesztiválon  a gasztronómiáé és a szórakoztatásé lesz a főszerep. Bizonyára nagy érdeklődésre tartanak számot kiemelt sporteseményeink: a Tour of Slovenia kerékpárverseny, amely átvezet Lentin, nálunk lesz az Ultimate Strongman U-105 világbajnokság júliusban, továbbá mi rendezzük a jubileumi 4 város labdarúgó tornát is.

– Milyen fázisban van a Zöld Város projekt?
– A tervező munka a végéhez közeledik, a település délnyugati városrésze új zöldfelületekkel, sétánnyal, parkokkal, játszótérrel, sportpályákkal gazdagodik. Növeljük a gyalogos közlekedést és parkolást szolgáló felületeket a gyógyhely területén.

– Mit takar a geotermikus fűtési rendszer kialakítását kezdeményező projekt?
– A város alatt található termálvizet nem csak gyógyterápiára, hanem fűtésre is szeretnénk felhasználni, ezzel is hozzájárulunk környezetünk védelméhez. Egy termelő és egy visszasajtoló kút fúrásával indul a projekt, a hálózat-rendszerbe nyolc közintézményünk bekapcsolását tervezzük, melyek így olcsóbban lesznek működtethetők.  

Az őszi fesztiválon

– Hol tervezik kerékpárút-hálózat felújítását és lesz-e új bringaút?
– Több projekt is szolgálja a hálózatfejlesztést. Már elkészült a máhomfai városrésztől Kerka-teskándig vezető új kerékpárút és a város belterületén, a Béke úton is egy kilométer hosszú új szakasz épült. Idén szeretnénk a Lenti – Máhomfa közötti szakaszt felújítani, megkezdjük a városrészekből a városba vezető szakaszok összekapcsolását is a Petőfi úton új szakasz építésével és a Bánffy úti kerékpársáv kijelölésével.

– Mikor indul és milyen tartalommal a vállalkozói inkubátorház átépítése?
– Elkészültek a tervek, a közeljövőben induló közbeszerzési eljárás célja a kivitelező kiválasztása, ezt követően indulhat a létesítmény felújítása és a körülötte elterülő terek átrendezése.

– Lenti régóta ügyesen pályázik közösségépítő, humán szolgáltatásokat fejlesztő uniós projektek elnyerésére. Milyen programok megvalósítása van napirenden?
– Az innovatív együttműködést támogató  projekt célja a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás elősegítése érdekében fenntartható kooperáció kialakítása és működtetése, mely magába foglalja a térség munkaerő-piaci helyzetének feltárását, a felmerülő problémák okainak elemzését, ennek alapján stratégia, akcióterv, és munkaprogram kidolgozását. A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex program a Mumori városrész szegregálódott területén lakók megsegítését szolgálja. Van a humán kapacitást és a humán szolgáltatásokat fejlesztő valamint a helyi identitást és kohéziót fejlesztő pályázatunk.

– A határokon átnyúló, a partneri, testvértelepülési kapcsolatok kiszélesítését megjelenítő pályázatok is sikert hozhatnak?
– Már megindult a 24 város trilaterális kooperációjára épülő City Cooperation II projekt, célja a határokon átívelő intézményi együttműködés fejlesztése az integráció erősítése érdekében a városok hálózatának továbbépítésével, amelyek policentrikus és növekedés-orientált fejlődés hordozói a szlovén–magyar–osztrák határrégióban. Az Interreg Szlovénia Magyarország Együttműködési Program keretében halad a Garden projekt határon átnyúló idegenforgalmi hálózat, apró csodák régiójának kialakításával Moravske Toplice és Lenti között található térség vonzerejének növelése a fenntartható turisztikai kínálat határon átnyúló integrációja által, a kulturális és természeti örökség védelmére fókuszálva, innovatív turisztikai programcsomagok létrehozásával. A Folks Music Heritage keretében Beltincivel együttműködve folyik a programterületen a több évszázados közös zenei gyökerek feltárásán és széles körű elterjesztésén alapuló, magas szintű kulturális együttműködés létrehozása. Az egyik cél Horváth Károly népdalgyűjtő munkáinak rendszerezése és digitalizálása.

Bemelegítés a téli sportnapon

– Várható-e idén új attrakció, vagy szolgáltatásbővítés a Lenti fürdőben és lesz-e jelentősebb változás a Thermal Hotel Balance háza táján?
– A cég marketig szakemberei feladatul kapták a Gyógyfürdő ismertségének és látogatottságának növelését. Ez évben is programokkal, akciókkal, kedvezményekkel várják a hozzánk látogatókat. Megkezdődött a bővítés tervezése, ez olyan új létesítményeket jelent, melyek a fürdőszolgáltatás bővítése mellett gyógyászati és terápiás tevékenység magasabb szintű ellátását szolgálják majd. Szállodánk ismert és kedvelt, vezetésének célja, hogy az elvárt színvonal megtartása mellett újabb vendégcsalogató szolgáltatásokat és programokat kínáljon fel.  

– Milyen változásokkal és újdonságokkal szeretnék idén élénkíteni a város turizmusát és sportéletét?
– Növeljük az aktív pihenést választók által kedvelt sportrendezvények számát, lesznek sztárfellépős koncertjeink, ügyelünk a város kulturált arculatának, biztonságának, megtartására. Magánberuházásból valósult meg a tekecsarnok a mumori városrészben, elkészült a Polgármesteri Hivatal mögötti részen az új sportpark és bízom benne, hogy megindul a kézilabda munkacsarnok építése is, amely lehetővé teszi, hogy a csapat a nemzeti bajnokságban szerepelhessen. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK