2023.05.29., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mozgalmas esztendőt hagy maga mögött Zalaegerszeg

2022. december 22. csütörtök, 18:29
Szerző: ZMJV
Év végén, az új év közeledtével érdemes visszatekinteni a magunk mögött hagyott időszakra, hiszen a számvetés segít abban, hogy a mindennapokból hátra lépve objektívebb képet kapjunk az elmúlt hónapok történéseiről. Balaicz Zoltánt, Zalaegerszeg polgármesterét arra kértük, összegezze, miként teljesített a város az újabb, váratlan kihívásokkal teli évben.

Év végi beszélgetés Balaicz Zoltánnal, a zalai megyeszékhely polgármesterével

A 2022-es városi költségvetés stabil volt, az önkormányzat biztonsággal tudta működtetni az intézményeket, de a világméretű energiaválság sajnos Zalaegerszeget sem kerülte el, szögezi le elöljáróban a város első embere.
– Vegyes érzelmekkel búcsúzhatunk a magunk mögött hagyott hónapoktól. A pandémia után végre újraépíthettük emberi kapcsolatainkat, közösségeinket, megtarthattuk hagyományos rendezvényeinket, nagyszabású fesztiváljainkat. Folytathattuk a városépítő munkát, ám időközben újabb kihívásokkal kellett, kell szembenéznünk Zalaegerszeg első, 1247-es, írásos említésének 775. évfordulóján – folytatja Balaicz Zoltán.

– Hogy alakultak a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos terveik?
– A nehézségek ellenére is rendkívül mozgalmas volt az esztendő. Sok beruházást indítottunk útnak, és legalább olyan sok le is zárult. Elkészült a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya, mely mágnesként vonzotta, vonzza a különböző kiegészítő fejlesztéseket. Megépült a Rheinmetall gyár és megkezdődött a modern gyártósorok telepítése. Leraktuk a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz alapkövét, elkészült az AVL Hungary Kft. iroda- és üzemcsarnoka. A Science Parkban a Széchenyi István Egyetem inkubációs és szállásépületeit adtuk át. Zajlik a Metrans közúti-vasúti termináljának és logisztikai központjának építése. Mindemellett a Flex, a Fundament Plus Kft., a Magyar Posta Zrt. is jelentős beruházással járult, járul hozzá a város gazdasági fejlesztéséhez.
Az elmúlt 8 évben több tízmilliárd forint értékben valósultak meg beruházások és 4 ezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen. 2022 és 2024 között további 2000 új munkahellyel számolunk, a tervezett beruházások összértéke pedig 165 milliárd forint lesz.

Az elkészült városi uszoda

– Láthatóan jól haladtak a Modern Városok Programmal (MVP), illetve a Terület- és településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) is.
– Mindkét programnak köszönhető, hogy a város történetének eddigi legnagyobb beruházásaként megújul és kétirányú lesz a Kosztolányi Dezső utca. A beruházás célja a teljes felújításon túl, a belváros, elsősorban a Kossuth Lajos utca és a környező utcák forgalomcsökkentése. A fejlesztés könnyebb megközelíthetőséget biztosít majd a páterdombi városrész, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, valamint a vasútállomás irányába is. Mindez hatalmas munkával jár, kérjük a polgárok, autósok, gyalogosok, általában véve minden érintett türelmét és megértését!

– Az MVP és a TOP projektjei közül több beruházásnak immár az előnyeit élvezheti a lakosság.
– Megnyílt az új uszoda, tanuszoda és városi strand komplexuma. Átadtuk az Alsóerdei Sport- és Élményparkot, illetve a helyi termelői kézműves piac és Göcse-ji látogatóközpont épületét. Megújult a Göcseji Múzeum épülete, mely új állandó kiállításokkal várja a nagyérdeműt, és birtokba vehette a közönség a Mindszen-tyneumot is. Megszépült, és Korona Szalon néven megnyílt az egykori Korona Szálló. Új orgonával gazdagodott a korábban felújított Mária Magdolna Plébániatemplom. A Kovács Károly Városépítő Programnak köszönhetően szintén számtalan fejlesztés történt. E program keretében, állami támogatással, 2024-ig közel 100 helyszínen 15 milliárd forint értékben újulnak meg, vagy épülnek utak, járdák, terek, parkolók. És mindezek mellett a környezetünkre is figyelünk.

– Hol tart most a faültetési program?  
– Noha 2019-ben, amikor meghirdettük, 5000 fa elültetése volt a cél 2024-ig, ám hamar 10 ezerre módosítottuk, és a vállalkozók, cégek, intézmények, a lakosok felajánlásainak, munkájának köszönhetően már meghaladtuk a 9 ezret. Természetesen nem csak a faültetési programunk szolgálja a környezetvédelmet. A klímaváltozás hatásainak kivédése érdekében korábban is több intézkedést hoztunk. Sok más mellett napelemek elhelyezését, kerékpárutak, elektromos töltők kiépítését szorgalmaztuk. Energetikai megújuláson estek át a város oktatási-nevelési intézményei. Búslakpusztán egy 2 milliárd forintot is meghaladó hulladékgazdálkodási beruházás valósult meg, ami a szelektíven gyűjtött hulladék korszerűbb és hatékonyabb kezelésére irányul. A Vizslapark Zalaegerszeg egyik emblematikus központi zöldterülete. A 8 hektáros terület öt év alatt, 2022-ig összesen 288 millió forint ráfordítással újult meg.

Kedvelt hely az alsóerdei szabadidős központ

– Egy éve a pandémia, most az energiaválság okozta gazdasági nehézségek, közepette készülhetünk az újabb esztendőre. Miképpen készül a város a következő időszakra?
– A most már állandó bizonytalanság ellenére, illetve azzal együtt, tesszük a dolgunkat, gondos gazdaként szolgálva Zalaegerszeget, a Zalaegerszegen élőket. Az mindig erőt ad, hogy tudom, a városban mindenütt és minden pillanatban jelen van a lokálpatrióta összefogás. A nehézségek közepette rendre megmutatkozik az összetartás, tenni és segíteni akarás. Sokfélék vagyunk és sokféleképpen gondolkodunk, de a céljaink közösek, a város érdekében, a kölcsönös tisztelet mentén együtt tudunk működni. Ha ez a jövőben is így lesz, és hiszem, hogy így lesz, a legnagyobb problémákon is túljutunk. Mielőtt azonban folytatjuk a munkát, álljunk meg egy pillanatra: advent van, közeleg a karácsony. Ne hagyjuk, hogy az ünnep észrevétlenül elsuhanjon mellettünk! Azt kívánom, jóízű beszélgetésekkel, meghitt hangulatban és harmóniában teljenek ezek a napok mindenki számára, és aztán az ünnep csodáit átemelve, a hétköznapok is. Kívánok ez úton is minden kedves olvasónak áldott karácsonyt, békés, boldog új esztendőt, mindenekelőtt pedig jó egészséget!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK