2021.09.24., péntek - Gellért, MercédeszZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Összehangoltság Lenti lépéselőnye

2020. december 20. vasárnap, 14:31
Szerző: Nemes Norbert
A világjárvány ellenére is – bár a költségvetés újragondolása kellett hozzá – meg tudtuk őrizni a település működőképességét, teljesíteni tudtuk kötelező feladatainkat, megtettük a védekezésben szükséges intézkedéseket. Ehhez kellett az intézmények, gazdálkodó szervezetek összehangolt, fegyelmezett, takarékos együttműködése az önkormányzattal, a polgármesteri hivatallal. A lakosság fegyelmezetten vette tudomásul a korlátozó intézkedéseket, betartották az előírásokat ennek köszönhetően nem volt szükség további helyi megszorításra, külön szabályozásra – nyilatkozta Horváth László, Lenti város polgármestere.

A felújított inkubátorház

– Milyen elnyert pályázati projektek, önerős fejlesztések segítették a város modernizálását az utolsó negyedévben?
– A megkezdett beruházásaink megvalósítása az ütemezésnek megfelelően folyamatos, átadásra került a megújult inkubátorház, végéhez közeledik a régió agglomerációját érintő szennyvízprojekt, melynek keretében decemberben sor kerül a korszerű szennyvíztisztító műszaki átadására is. Két nagy projektünk munkálatai is folynak: a "Zöld város" projekt keretében a település délnyugati részén több mint 3,5 hektáros területen létesülnek megújított zöldfelületek, gyalogos és kerékpáros közlekedést szolgáló, új burkolattal ellátott területek, parkolóhelyek, a gyógyfürdő északkeleti részén sportpályák, játszótér és ezek használóit kiszolgáló komfortpont munkálatai kezdődtek meg. Jól halad a tíz közintézményt geotermikus energiával fűtő projekt megvalósítása is, a mintegy 3,5 kilométeres vezetékrendszer kiépítése, az intézmények fűtésrendszereinek csatlakoztatása, a termálkutak fúrása folyamatos. A rengeteg földmunka nem használ a városképnek, de a jövő év első felében szeretnénk eredményesen zárni a projektet, újra rendezni a mélyépítés által igénybevett területeket.

– Fejlődtek-e a városhoz tartozó településrészek?
A Magyar Közút beruházásában készült el a Bárszentmi-hályfát Mumorra összekötő út felújítása, befejeződött a Máhomfai városrészt Lentivel összekötő kerékpárút rekonstrukció mindkét beruházás jelentős előrelépés a városrészek közlekedési feltételeinek javításában.

– A hazai gyógyfürdők és szállodák a COVID 19 hatására a túlélésért küzdenek. Igaz ez a gyógyfürdőre és a Thermal Hotel Balance-ra is?
– Sajnos Lenti sem kivétel. Az első félévben a gyógyfürdő vezetésével összefogva komoly forrásokat mozgósítottunk azért, hogy a nyári szezonig megtartsuk a több mint százhúsz dolgozónkat a fürdőben, hotelben és a campingban. A jelenleg is tartó recesszió gazdasági hatásait már nem lehet önkormányzati forrásokból korrigálni. Jelenleg zárva tartunk, bízunk abban, hogy a jövő évben újra fogadhatjuk vendégeinket.

– Az Idősbarát Önkormányzat miként segítette, hogyan támogatja az aranykorú polgárait?
– A legfőbb feladat az egészség védelme és a rászorultak segítése a járványhelyzet alatt is, erről szól ez az év. Igyekeztünk odafigyelni az idősekre, egyedülállókra, betegekre, gondozást igénylőkre, ezt tesszük most is. Ebben partnerek voltak a családsegítő szolgálat munkatársai és cégeink dolgozói is, de a feladatok megoldásában, optimálisan kihasználtuk az elmaradt rendezvények következtében a közművelődésben dolgozók felszabadult kapacitását is.

– Lentiben egyre nagyobb szerepet kap a civil szféra, az egyesületek összefogása. Kapnak-e kellő megbecsülést a helyi öntevékeny szervezetek?
– Természetesen, hiszen most szükség van az egymásra figyelésre, a szolidaritásra. Az önkormányzat alapítványa ez évben is hozzájárult a civil szervezetek működéséhez, ha csökkentett mértékben is, az önkormányzat is forrásokkal támogatta az egyesületek munkáját. Ez évben is bevontuk őket a település közösségi feladatainak megoldásába, továbbra is számítunk együttműködésükre.

– Milyen sportsikerek vitték Lenti jó hírét az utolsó negyedévben?
Sajnos az év történései nem segítették, hogy a sportolók a megszokott szinten tevékenykedjenek. Több rendezvényünk is elmaradt, vagy a jövő évben kerül megrendezésre – sikeres volt viszont a covid második hullám előtt mintegy százhúsz fő részvételével tartott, az ősszel zárult, városi tekebajnokság. Jó hír még, hogy készül a kézilabda munkacsarnok, melynek átadása a jövő esztendő őszén várható.

A Nefelejcs Dalkör a színpadon

– Léteznek-e olyan határon átnyúló pályázati projektek, amelyek sikerében még bizakodik a település?
– Sikerrel zártuk a City Cooperation 2 osztrák – magyar a határmenti együttműködés élénkítését segítő projektünket, zárul a szlovénokkal közös "Folk music heritage", mely id. Horváth Károly hagyatékának digitalizálását, bemutatását hivatott segíteni. Ugyancsak szlovén–magyar együttműködéssel jelentettük készre a régió apró csodáira fókuszáló „Garden” projektünket is. Idén kezdtünk két horvát–magyar projekt megvalósítását, az egyiket turisztikai attrakciófejlesztés, a másikat a kulturális kapcsolatok bővítése területén.

– Ha a járványhelyzet normalizálódik, akkor milyen városfejlesztési terveket szeretnének mindenképpen megvalósítani jövőre?
– Fő célunk, hogy a jelenleg futó beruházásokat határidőre sikeresen zárhassuk. Év elején megkezdődik a Zalaegerszegi Tankerületi Központ által irányított létesítményfelújítás a Vörösmarty Általános Iskolában, megkezdődhet a Gyógyfürdő egészségturisztikai fejlesztése, kerékpárút-hálózatunk három szakaszának rekonstrukciója is a jövő év beruházásainak része lesz. Folytatjuk a belterületi csapadékvíz-rendszer felújítást is.

– Lesznek-e nyilvános karácsonyi, adventi programok?
– Az utolsó komoly rendezvényünk az Őszi Fesztivál volt. Bár a városban kigyúltak az adventi fények, a központi előírások miatt le kellett mondanunk a hagyományos, év végi közösségi programjainkat: a Mikulásvárást, az idősek karácsonyát, az adventi rendezvényeket, és a januári város napi ünnepséget. Remélem, jövőre nem kell hasonló intézkedéseket hoznunk és együtt ünnepelhetünk majd. Ebben bízva köszönöm meg a Lentieknek a munkát, az összefogást, a megértést, a türelmet és a fegyelmezett hozzáállást, kívánva mindenkinek békés adventet, boldog karácsonyt, és egészségben teljes, eredményekben gazdag új esztendőt!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK