2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Páka példája precízséggel

2017. december 18. hétfő, 14:11
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Pákát, a Lentitől délkeletre fekvő települést a legtöbben, mint a göcseji táj egyik legjelesebb alakjának szülőhelyeként azonosítják. 122 évvel ezelőtt itt látta meg a napvilágot Öveges József Kossuth-díjas fizikus professzor, aki drága szülőfalujáról egy helyütt így írt: „Ha munkám közben valami szépre, pihentetőre akarok gondolni, akkor elszállok képzeletben Zala megye délnyugati vidékére. Csodálatos táj ez. Virágos rétek, szelíd gesztenyések, szőlős domboldalak, mesebeli erdős hegyhátak váltakoznak rajta."

A honi fizikatudomány neves és különleges alakjának nevét szeretett községében általános iskola, alapítvány és utca is viseli. A professzor egykori lakóházából hat évvel ezelőtt emlékházat hoztak létre, benne állandó kiállítással. A szerethető, élhető, 430 lelkes község fejlesztéséről beszélgettünk. Lukács Tibor, a község polgármestere szerint, Páka nem hagyja veszni értékeit. Egy sikeres konzorciumi pályázathoz kapcsolódóan folyamatban van a helyi tájház rekonstrukciója. A Dömeföldén, Páka településrészén álló, több mint 150 éves zsúpfedeles parasztházat működtetjük tájházként. A korabeli használati eszközökkel berendezett, három helyiségből álló épületet mára jócskán kikezdte az idő vasfoga, de hamarosan startol a belső sározás, a zsúpolás, a faszerkezetek konzerválása, az egyes kiállítási termékek fertőtlenítése. Kármentési szándékkal a zsúpfedelet leszedjük és a helyiségek beázását fólia kifeszítésével próbáljuk kivédeni. A műemléki védelem alatt álló, döngölt föld padlózatú tájház felújításának terveztetési és engedélyeztetési procedúráját követően, jövőre, még az első félévben szeretnénk teljesen megnyitni a nagyközönség előtt a korhű ruhákba bújás lehetőségét is felkínáló interaktív kiállítást.  

– Hogy állnak a testvértelepülési kapcsolatok?
– A németországi Wesendorf község delegációját augusztusban láttuk vendégül. Tettünk velük egy fővárosi kirándulást. Meglátogattuk a Szent István Bazilikát, hajóztunk a Dunán és fogadott bennünket Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Jövőre mi látjuk majd vendégül a franciaországi Cuverville testvértelepülésünk küldöttségét.

– Milyen pályázati pénzek érkezésében reménykednek?
– A fogorvosi rendelő felújításának lehetőségéről nem mondtunk le, de értesítés erről egyelőre nem érkezett. Az 1974-ben épült iskolai konyha modernizálását is nagyon fontosnak tartjuk. Bízunk benne, hogy a megpályázott mintegy 20 millió forintból a gép- és eszközbeszerzés mellett: székeket, szekrényeket, asztalokat, tálaló eszközöket és étkészleteket is vásárolhatunk. Az étkezde úgy lesz kialakítva, hogy azt a mozgásukban korlátozott embertársaink is könnyen használhassák. A pályázat kiírói már tartottak előellenőrzést, ezért reméljük, a legjobbakat.  

Mintegy 36 kilométer hosszúságban kell gondoskodnunk a hegyi útjainkról. A tavalyi tél jócskán föladta a leckét. Ezért is döntöttünk arról, hogy konzorciális formában elindulunk a Vidékfejlesztési Minisztérium gépbeszerzési pályázatán. Egy univerzális kistraktor megvásárlását tervezzük Ortaháza és Pördefölde községekkel közösen. A traktorra csatlakoztatható lesz a hótoló eszköz, rézsűkasza, földsimító egység is. A kért hiánypótlásnak eleget tettünk és várjuk a pozitív visszajelzést. A nyáron az Ady utca és a Hegyalja utca kapott új burkolatot, mészköves útpadka-nyesést és hengerlést. A legroszszabb állapotba került útjaink feljavításáról továbbra sem mondunk le. A Belügyminisztérium kistelepülések számára kiírt alacsonyöszszegű fejlesztési pályázatán nyert 1,6 millió forintból a Rákóczi utca egy szakaszát tesszük rendbe, majd idővel az egész utcára sort kerítünk. A Petőfi utca burkolatának megújítása sem várhat évtizedeket.

– A községben az év utolsó hónapjában több rendezvényt is szerveztek.
– Igen. Most már 15. esztendeje rendezzük meg a szépkorúak köszöntését. Minden év decemberének első vasárnapján a helyben élő aranykorúakat ünnepeljük, akik a kétkezi munkájukkal is sokat tettek azért, hogy most egy élhető község polgárai lehetünk. Fehér asztalok melletti vacsorával vendégeltük meg őket, ajándékot adtunk nekik, az óvodások és iskolások pedig szívhez szóló műsorral kedveskedtek a nagyszülői korba ért embereknek. Ezúttal a Lovászi Olajbányász Művelődési Ház Nyugdíjas Klub Egyesületének dalos ajkú tagjai álltak színpadra, de a szomszéd falu harmonikása, Kovács Attila is szórakoztatta az időseket.

Köszöntőjében a nyugállományba vonultak életéről, munkájáról, az elvégzett tevékenységük becsületéről Haller László helyi plébános mondott kedves gondolatokat. A nyugdíjas korba lépett helybélieket a megbecsülés hangján köszöntötte Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is. A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár is méltatta azt a sokrétű, értékadó tevékenységet, ami révén a település megbecsült pontja lett a vidéknek. Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy az ovistól a nyugdíjasig több fellépőt is köszönthettek a generációk körforgásában. Idén is megrendeztük a település központjában a hagyományos adventi kézműves vásárt.

Már a hatodik alkalommal került sor a karácsony előtti időszakban a vásárra, melyen környékbeli és távolabbról érkező kézművesek is megmutatták portékáikat. A vásározók árui és a helyi munkaközösségek termékei mellett többen hoztak magukkal míves karácsonyi dísz- és ajándéktárgyakat. Minden generáció számára igyekeztünk örömperceket szerezni. A könyvtárban, a sportházban és a művelődési ház színpadán a gyerekek élvezték a meséket, a különféle kézműves foglalkozásokat, a gyertyadíszítést és gyertyaolvasztást, a Kalimpa színház téli interaktív mesejátékát és zenés bábelőadását. Míg a gyermekek elfoglalták magukat, a szüleik forralt bort és pogácsát fogyasztottak és megtekintették a vásárban kapható árucikkeket. A színpadon berendezett szabadtéri betlehem közelségében az itt élők közösségépítését és összekovácsolását is segítette a különleges hangulatú rendezvény.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK