2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sármellék sikeresen

2017. október 17. kedd, 18:52
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Ha az önkormányzat által beadott, még el nem bírált 17 pályázat mindegyikét nyertesként hirdetnék ki, akkor jóval egymilliárd forint összegben valósulna meg a falu modernizálása Sármelléken.

– Bízunk benne, hogy a jól öszszeállított pályázataink mielőbb sikert hoznak és szeretett településünk még tovább fejlődhet. Több infrastruktúra- és közösségfejlesztő, az energiahatékonyság növelését célzó, az utak javítását lehetővé tévő, az oktatást és a nevelést segítő, eszközbeszerzésekkel összefüggő, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását támogató, munkahelyteremtő, a munkahelyek megtartását szolgáló, a hungarikumokkal összefüggő pályázatunk is arra vár, hogy igent mondjanak rá a döntéshozók – mesélte Horváth Tibor polgármester, akivel a község fejlesztéséről beszélgettünk.

A bölcsőde és óvoda 101 milliós infrastruktúra-fejlesztése tovább folytatódik. Szeptember végén elértük a kilencven százalékos készültségi fokot és még idén fel szeretnénk avatni. Megújítottuk, hőszigeteltük az épületet, lecseréltük a palatetőt, egy energiahatékony, a napelem és a hőszivattyú előnyeit hordozó fűtésrendszert próbálunk ki. A kicsinyek új játékokat, berendezéseket, eszközöket kaptak. Az udvart is tágítottuk, a külső játékpark elemeit is lecseréljük. Kialakítunk egy 12 férőhelyes, a balesetek bekövetkezését minimálisra csökkentő parkolót, ahonnan a szülők elérik a bölcsődei és az óvodai blokkot is. Szeptember elsejétől az intézmény keretein belül két óvodai és egy bölcsődei csoport működik. A kisgyermekkori környezeti nevelésért két minisztériumtól is megkaptuk a Zöld Óvoda címet.
A Magyar Vöröskereszt Humanitárius címet s márványtáblát adományozott a falunak a vöröskeresztes munkájáért. Mindezek szorosan összefüggnek a természet szeretetével, az emberi kapcsolatokkal, melyek nélkül a turizmus fejlesztése elképzelhetetlen.

A Zala Megyei Önkormányzattal közös, Zalaapáti–Sármellék közötti kerékpárút megépítése jövőre elkezdődik. A pihenőhelyekkel kiegészített aszfaltos bringaúthoz Zalaapátiban, a Zala folyóra egy csodás híd is épült. Innét, a Mária-hídtól épül meg hamarosan a kerékpárút a sármelléki aszfaltkeverőig, majd a falun felfestéses jelöléssel átvezetve folytatódik Keszthely irányába. A termálvölgy vendégei rajtunk keresztül kerekeznek majd a Balaton felé, illetve onnan is ezt az etapot használva érhetik el a Kis-Balaton látványvilágát.
Fejleszteni kívánjuk a helyi termék piacunkat, interaktív tájház létrehozását is tervezzük. Az iskola és az ÁMK színháztermének, színpadának felújítását, a hang- és fénytechnika modernizálását is segítené egy ugyancsak elbírálás alatt lévő pályázatunk. Egy zártkerti reorganizációs pályázat sikereként egy héttized hektáros területen kétezer tő szőlőt sikerült telepíteni.

– Ha szőlő, akkor szüret, illetve szüreti mulatság…
– Több mint húsz éve, úgymond a falunaphoz kötötten sikerül megszervezni az őszi vigasságot. Sármellék szőlőhegye a Szent-györgyvár-közeli dimbes-dombos tájon húzódik, ahol a hegyi búcsút tartjuk. Idén szeptember végén ünnepeltük meg azt, hogy eredményes évet zártak a környékbeli szőlő- és bortermelők, akik most visszaigazolják, hogy a környék idei nedűi jó évjáratba tartoznak. Örvendetes, hogy a helyi Otelló Borbarátok Köre – akiknek tagjai közül többen is a felvonulók csapatát erősítették – a kisrégiós borversenyek alkalmával egyre több jól kezelt borral találkozik. A környékbeli nedűk íze, zamata, illata az időjárásnak és a bortermelők szakmai tudásának köszönhetően, várhatóan ismét kiváló lesz. A mindig mosolygós szüreti felvonulás koreográfiája nemigen változik, de a lovas huszárok felvezetésével, egyre több óvodai, iskolai csoport, helyi közösség ült dottóra, lovas kocsira, traktorra, zetorra, fogatra, hintóra vagy pattant a kerékpár nyergébe. Akadt olyan is, aki a menet végén gördeszkával rótta a falu utcáit. A lakók összetartásból, lelkesedésből ismét jelesre vizsgáztak.

Dicsérni tudom a civil szervezeteink helytállását, mindenkori szerepvállalását. ők aktívan, lelkesen segítik a falut az előbbre jutásban. Lassan nekiállnak a télapó-ünnep és a községi karácsony illő megszervezésének. A látványos szüreti forgatagon túl idén nagyobb hangsúlyt kaptak a helyi fellépők. A hangulatot a SÖTYE nótacsokra, a Tüskevár néptánccsoport táncai és az ovisok és iskolások műsora alapozta meg. Idén először a roma önkormányzattal közösen szerveztük a programot, melyen nyolc csapat részvételével pörköltfőző versenyt is hirdettünk. Délután zenés, táncos programok, este bál és hastáncos bemutató várta a vendégeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK