2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sikeres idény, biztató tervek

2017. október 20. péntek, 17:34
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A strandi forgalmat és a vendégéjszaka számot tekintve hét évnyi polgármesterségem legeredményesebb szezonját könyvelhettük el. A tavalyinál 29 százalékkal volt magasabb a strand bevétele, de a rendezvények látogatószáma is azt igazolta vissza, hogy a Balaton és a községünk újból reneszánszát éli az üdülők körében – összegzett Biró Róbert Balatongyörök polgármestere.

– Idén pünkösdtől szeptember közepéig, leszálló ág nélküli, folyamatos volt a vendégforgalom. Már a május eleji palacsintafesztiválkor ki lehetett volna tenni nálunk a "megtelt" táblát. A településmarketingünk ismét jól vizsgázott. Július elején legmagasabb pontszámmal elnyertük a Kék Hullám Strandminősítő rendszer fővédnöki díját. A Szépkilátó az innen feltáruló panorámával és a történelmi településközpont, a templom környéki védett utcaképével bekerült a megyei értéktárba. A Virágos Magyarország környezetszépítő versenymozgalom zsűrije ismét elismeréssel adózott a település és környezetének kimagasló színvonalon tartásához. A virágos környezet védjegyünkké vált. Ha a jelenlegihez hasonló főidényeket tudunk zárni, akkor a település jövője biztosított, mert úgy a vállalkozók, mind az önkormányzat hozzájut a remélt bevételeihez.

– Hogyan folytatódik a strand-fejlesztés?
 – A strandunkon elkezdtük a felkészülést a következő szezonra. Megkezdődött itt a koros faállomány elhalt ágainak visszametszése, koronagyérítése. El kell távolítanunk a strand melletti elaggott, eddig visszacsonkolással életben tartott gesztenyefákat, de novemberben új földlabdás faegyedeket ültetünk a kivágottak helyett és megtörténik a fasor teljes megújítása. A strandfejlesztésre közel 40 millió forint pályázati támogatást nyertünk. Nyáron a tervezés és előkészítés zajlott, most októberben indultak a konkrét fejlesztések. Közel háromszáz méter hoszszúságban, a strandi térburkolt sétányrendszer tovább bővül a parton. Sétány fogja körülölelni azt az 1983-ban kibővített, partvéd-műves strandrészt, ahonnan a legszebb a kilátás a badacsonyi tanúhegyekre.

A meglévő, közkedvelt, központi játszótér újabb hajóelemmel bővül.  A hátsó gyermekmedence mellett az ovisoknak és bölcsődéseknek létesül egy játszósziget. Az első és a hátsó pénztárnál is kiépül egy-egy értékmegőrző. Lesz egy 40 méteres mólószárral a vízhez telepített, 60 m2-es felületű napozósziget, ami azt a célt is szolgálja, hogy aki szeretne, azonnal mélyebb vízben tud csobbanni. Saját forrásból, LED-rendszerűre váltva korszerűsítjük majd a strandi világítást.

– Balatongyörök a kerékpárosok Mekkája címért verseng?
– A település mindenféle közlekedési eszközzel elérhető. Meg lehet érkezni ide kerékpárúton biciklivel, vasúton kerékpárszállító vagonban, a déli partról bicajt szállító hajóval is. Sok biciklizéssel kapcsolatos fejlesztést tervezünk. Az első pénztár mellett egy nagyobb, központi kerékpártároló épül, zárható tárolóegységekkel. Tavasszal kerékpáros pont létesül a strand műszaki bejáratánál, vagy a hátsó pénztár környékén. Később elektromos-kerékpár pontot is kialakít majd a Magyar Kerékpáros Szövetség a hegyi túrák nehezebb terepeihez.

Megkezdődött a balatoni bringakörút Gyenestől Györökig tartó szakaszának tervezése, ideális esetben már tavasszal elkezdődhet a kerékpárút felújítás. A meglévő szűk nyomvonalat egy, az EU-ban elfogadott: 3,3 méter szélességű nyomvonal váltja ki. A régi útpályát teljesen fölmarják és a jó minőségű bicikliutat már új, nagyobb teherbírású útalapon alakítják ki. A turisztikai egyesületünk is tagja a zalai Balaton-part településeit összefogó kerékpárkölcsönző hálózatnak. A mi 10–12 kerékpárunkat nyaranta, már hetekkel előbb lefoglalják, ezért az önkormányzat egymillió forintos keretet adott új kerékpárok beszerzésére, amivel a bringák darabszámát megdupláztuk. Érezd nyeregben magad! címmel augusztus végén helyszínt biztosítottunk az I. Országos Kerékpáros Találkozónak és Fesztiválnak. Vetélkedők, bringaszerelés, extrémsport bemutató, kerékpár szépségverseny, kerékpáros KRESZ, sörbicikli is része volt a kétnapos programnak.

– Milyen teendők ellátását tervezik az év végéig?
– Ilyenkor áll össze az őszi és tavaszi feladatok listája. A turisztikai szereplőkkel egy megbeszélésen összegezzük a nyári turistaforgalom tapasztalatait. Tavaly sikerült a nádvágás és egy nagyobb partszakasz rendbetétele. Ha befagy a tó, akkor újabb nádfelújításba kezdünk. Ilyenkor esedékes a külterületi részeken lévő önkormányzati fenntartású utak rendbe tétele. Közös turisztikai kínálat létrehozását segítő pályázaton dolgozunk három parti településsel közösen. Ennek keretében tervezzük a Szép-kilátó továbbfejlesztését, a történelmi településközpont térrehabilitációját, egy Bece-hegyi műemlék bemutató-pince kialakítását.

Üzemeltetési, fenntartási kérdésekben egyeztetünk az egykori györöki vízi malom tulajdonosaival is, hogy a hely turisztikai vonzerővé avanzsáljon. Elindult a hölgyklub, a társas kör, folytatódnak a hagyományos előadássorozatok az egészség, a helytörténet, a művészet, a kultúra témakörében. A turisztikai egyesület új helyszínen, a templom mellett készíti elő a jubileumi, „adventi forgatag” elnevezésű rendezvényt. A jövő nyári programjaink, fesztiváljaink, rendezvényeink fellépőivel is illendő mostanság megtenni az egyeztetéseket, mert a művészek, zenészek koncert naptára hamar betelik.

A kormányzati intézkedések hatására, a CSOK bevezetésével, az építőanyagok ÁFÁ-jának csökkentésével megnőtt az építkezési kedv. Megpezsdült az ingatlanpiac, egyre több új lakóház épül, az önkormányzat is új, belterületben lévő utcák megnyitására kényszerül. Az itt lévő építő közösségek számára szeretnénk minden segítséget megadni, mert a település hosszú távú sorsát az is meghatározza, hogy mennyire öregszik el, vagy mennyire képes növelni a lakosságszámát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK