2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szépülő Vasboldogasszony

2017. július 11. kedd, 16:54
Felújított épületek, szépen gondozott közterületek mutatják, hogy az önkormányzat gondos gazdája Vasboldogasszonynak. Elég egy séta a hatszáz lelkes településen, láthatjuk, hogy mind valóra váltak az elképzelések az elmúlt tíz évben. Ezen egy évtized értékelésére kértük Mazzag Géza polgármestert, aki 2007. június 17-től látja el ezt a tisztséget.

– A lakosság kérésére indultam 2007-ben az időközi önkormányzati választáson, előtte nem, és még képviselő-testületi tag sem voltam. 2010-ben nagy szavazati aránnyal választottak meg újra, 2014-ben viszont már egyedül jelöltettem magam, amikor ismét bizalmat kaptam a polgármesteri feladatok ellátására. Az elmúlt tíz évben nagyon sokat tettünk a falu fejlődéséért, és büszkén mondhatom, hogy a 2007-ben megfogalmazott vágyak, tervek mind valóra váltak. A település nagyságát, lélekszámát, a rendelkezésre álló lehetőségeket és forrásokat tekintve mindez szép eredménynek számít. Persze nem volt könnyű, hiszen előfordult, hogy egy-egy célterület fejlesztésére csak a harmadik vagy a negyedik pályázatunk nyert.

– Vegyük sorrendbe a megvalósult fejlesztéseket!
– A hegyi utak felújítása körüli bonyodalmakat raktuk rendbe először, mert a 2007 előtti képviselő-testület a horhosok feltöltésének engedély nélkül állt neki. Nagy harcot vívtunk az ellenzékkel és a hivatalokkal az ügy rendezése érdekében. Első fejlesztésünk a falugondnoki szolgálat bevezetése volt, amit a játszótér létesítése követett. A falugondnoki autónkat másfél éve új járműre cseréltük. A sportcentrum felújítása érdekében több BM pályázatot adtunk be, mire sikerrel jártunk. A kívül-belüli teljes felújítás mellett az épületgépészetet is korszerűsítettük, valamint edző- és tornatermet, hazai és vendégöltözőket alakítottunk ki. Új bútorokat is vásároltunk a helyiségekbe. A sportcentrum tornatermét jelképes díj ellenében nemcsak a helyiek, de a környékbeli települések lakói is igénybe vehetik.

– Hogyan gondolkodtak a település gazdálkodásáról?
– őszintén szólva nekünk is eszünkbe jutott, hogy hitelt vegyünk fel például pályázatok önrészére, de mindig elálltunk tőle. A jól illetve hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatként így részesülhettünk adósságkonszolidációban, 2010-ben. A támogatás összegét a lélekszám alapján állapították meg, így kaptunk kétszer tízmillió forintot a felhasználás tekintetében feltételekhez kötve. Az első tízmillió forintot utak felújítására is költhettük volna, ami csak egy kisebb szakasz rekonstrukciójára lett volna elegendő. A beruházott pénz értéke leginkább az épületek felújításában marad meg, ezért döntöttünk két épületegyüttes, a faluház és orvosi rendelő, valamint a könyvtár, helytörténeti kiállítás és nyugdíjasklub megújítása mellett. Mindkét épületegyüttes a sportcentrumhoz hasonlóan teljes körű felújításon esett át 2014-ben.

– Mire fordították a második tízmillió forintot?
– A temető felújítására költöttük, melyre már korábban rendelkeztünk tervekkel, csak nem volt erre a célra pályázati kiírás. Ennek lehetőségét az adósságkonszolidáció révén juttatott második tízmillió forint teremtette meg. Ebben a körben is meghatározták, mire lehet fordítani az állami támogatást, az egyik ilyen célterület a köztemető volt. A felújításnál figyelembe vettük a jelenkor igényeit, éppen ezért készítettünk két 15-15 férőhelyes urnafalat, valamint egyes urnasírhelyeket. Ezenkívül térköveztünk, sétányt alakítottunk ki, korszerűsítettük a közvilágítást, kandelábereket, pihenőpadokat, szeméttárolókat helyeztünk ki. A temetőben lévő százéves homokkőkeresztekből kilencet felajánlottunk a Göcseji Falumúzeum számára, mivel az elkövetkező nagy fejlesztés során egy kistemetőt is kialakítanak majd. Ezekből talán a legmívesebbet hagytuk meg, amit felújíttattunk azzal a céllal, hogy temetőnk bejáratát díszítse Mindenki keresztjeként.
Mindeközben május 31-én avattuk fel a templom melletti téren az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékművet. A beruházást 1,7 millió forintból támogatta az emlékbizottság, melyből nemcsak az emlékmű készülhetett el, hanem környezetének parkosítása is.

– Az épületek mellett a közterületek is gondoskodásról árulkodnak.
– Nálunk nemcsak a fű nyírásában merül ki a közterületek gondozása, hanem fák, cserjék, virágok ültetésével próbáljuk szebbé tenni környezetünket. Igyekszünk az utakat is rendbe tenni, a szennyvízcsatorna nyomvonalát saját erőből állítottuk helyre. A Zalaszentlőrinc felé vezető 2500 méteres útszakaszból 450 métert pedig vis maior támogatásból tudtuk felújítani az átereszek kitisztításával együtt. A beruházás költsége 25 százalékos saját erőt igényelt.

– Milyen rendezvényekkel színesítik a falu közösségi életét?
– Az állami ünnepek megtartása mellett anyák napja, Mikulás, karácsony, nyugdíjastalálkozó okán is szervezünk rendezvényeket. Az éves programsorozat része a falunap is. Most nyertünk támogatást az EFOP-pályázaton kilenc településsel konzorciumot alkotva. Nagypáli kezdeményezte ezt a projektet, melyben többek között eszközbeszerzésre, kisebb volumenű épületfelújításokra, képzésre, kerékpárok beszerzésére lesz lehetőségünk. Ebből a pályázatból az elkövetkező két év falunapjainak költségeit is finanszírozni tudjuk. Falunapjainkat egyébiránt saját költségvetésből, valamint szponzorok támogatásából szoktuk állni. A közösségért aktívan tevékenykedő civil szervezeteink a községi népdalkör, a polgárőr egyesület és a sportkör, valamint a nyugdíjasklub.

– Milyen pályázati terveik vannak?
– Helyi termelői piac létesítésére adtunk be pályázatot. Egy fedett, ugyanakkor nyitott építményben gondolkodunk, ahol rendszeresek lennének a piacok, de kiszolgálná rendezvényeinket is. Ifjúsági szálláshelyek kialakításában is gondolkodunk, ami egyelőre csak elképzelés. Igaz, hogy a sportcentrum épületének bővítését e céllal terveztettük meg korábban. Itt lesz a szálláshely, vagy egy pajtaszállót alakítunk ki, ezt pályázati illetve anyagi lehetőségeinktől tesszük függővé majd.
Sportkörünk a TAO-pályázatok adta lehetőségekkel élve folyamatosan fejleszti a labdarúgópályát, létesítettek már öntözőrendszert, világítást és védőkorlátot. Egy ötmillió forintos támogatásból parlagfű-mentesítésre önjáró traktorokat, bozótvágókat szereztek be. Polgárőreink új autóra pályáztak, így most egy Suzuki Swifttel látják el feladataikat. Büszkék lehetünk községi népdalkörünk tagjaira is, akik hetente próbálnak, és szép eredményeket hoznak a különféle megmérettetésekről.

– Összességében elégedett az elmúlt tíz év munkájával?
– Elégedett vagyok, ugyanakkor azt kell, hogy mondjam, jó lenne, ha tudnánk örülni egymás sikerének. Ezt értem házon belül és kívül is, mert kevés az elismerő szó. Az eddigi munkánkból egyedül most a temető felújítása váltott ki elismerést. Az önkormányzat, és jómagam, mint polgármester mindent a településért tettünk és teszünk. Az építő véleményre és kritikára ugyanakkor mindig is nyitottak voltunk, ezért is esne jól egy köszönöm az elért eredményeinkért, melyben a helyi közösségek munkája is benne van – hangsúlyozta végül Mazzag Géza.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK