2022.01.23., vasárnap - Zelma, RajmundZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalakaros zimankóban is zászlóvivő

2016. december 13. kedd, 14:09
Szerző: Nemes Norbert
Magyarország hatodik legnagyobb fürdőjének fejlesztése minden esztendőben megtörténik. Idén milyen attrakciókkal gazdagodott a gyógy- és élményfürdő komplexum? – kérdeztük Novák Ferenc polgármestert.

– A meglévő szolgáltatásainkat úgy bővítettük, hogy a 14–35 éves korosztály számára is egyedülálló attrakciókat tudjunk biztosítani. Az Adrenalin csúszdapark ennek jegyében épült. Öt új csúszda kivitelezésével megtörtént a meglévő strandi családi csúszdapark bővítése. Ezen attrakciók mindegyike olyan csúszda, amely még nincs a Zalakarosi Fürdő kínálatában, az ötből három csúszda még nincs a dunántúli fürdők kínálatában, egy lecsúszópálya pedig a magyarországi fürdők kínálatában sem szerepel.

Népszerűségüket jól jelzi, hogy idén az új csúszdákon több mint 200 ezer lecsúszást mértünk. Itt kell megemlítenünk a csúszdák  kinti, a fürdő melletti „száraz” párjait, hiszen az ökotó és termálpart projektünk igazából ebben az évben működött teljes körűen. A jövőnek szóló beruházás, amely  a tervezett szálloda (Karos Park Inn) közönségforgalmának a fürdőbe való bevezetése, fogadása szükségessé tette a Gránit Gyógyfürdő részéről is az Élményfürdő épület forgalmi rendjének felülvizsgálatát, a vendégfogadás feltételeinek megteremtéséhez szükséges előkészítő munkálatokat. Így született döntés az Élményfürdő épület meglévő déli teraszainak átalakításáról, egyben a délkeleti terasz sarokrészén egy fedett beléptető helyiség kialakításáról.

Termáltó, ökopart és csúszdaélmény

– Milyen fázisban van a strandfürdő főbejárati épülete mellé álmodott látogatóközpont?

– A pályázatot határidőre még márciusban beadtuk, a kért hiánypótlásnak eleget tettünk, augusztusban a fejlesztési stratégia előkészítésében közreműködő Magyar Turisztikai Ügynökségnek megküldtük a pályázati összefoglalót. Szeptemberben kaptunk hivatalos értesítést arról, hogy a pályázatot döntésre terjesztik elő.

 – Milyen fejlesztéseket valósított meg az idén a gyógytelepülés?

Az Arborétum területén építettünk egy modern játszóteret, rendeztük a Móra Ferenc Általános Iskola előtti  zöldterületet, folytatódott a közvilágítás lakossági igény szerinti bővítése. Igyekeztünk a vízelvezetési és útfelújítási problémákat megoldani, elvégeztük a mezőgazdasági utak rendbetéte-lét, és nem utolsósorban törekedtünk belterületi járdák felújítására. Pályázati támogatással emeltünk  szobrot 1956 tiszteletére, továbbá a világháborús hősök fejfáit és emlékművét is felújítottuk.

– A Virágos Magyarországért környezet- és településszépítési versenyen Zalakaros az 50 ezer fő alatti települések kategóriájában a második helyen végzett. Hogyan foglalható össze a zsűri értékelése?

– Az idén 21. alkalommal írták ki a Virágos Magyarországért Környezetszépítő  versenyt. Településünk a szervezőbizottság elnökének, dr. Csemez Attilának az elnöki oklevelét – különdíját – kapta nemrég, elismerésül a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben  való sokéves eredményes részvételért. A szakmai megmérettetésen, ahol a benevezett 283 település között a legjobb 9 közé kerültünk, illetve az 50 ezer fő alatti városok kategóriájában másodikak lettünk. A zsűri elnöke külön kiemelte a Termáltó és ökopart létesítményt, és további növényültetést javasolt. Értékelték a fenntartható turizmus keretében létrehozott ciszternákat, a zöld óvoda címeket, a parlagfű és a szemétgyűjtési akciókat. Nemcsak a virágok mennyisége volt a mérvadó.

A zsűri nyáron, Zalakaroson megbizonyosodott arról, hogy településünk nemcsak foltszerűen teszi széppé közterületeit, hanem erre mindenütt törekszik. Fontos, hogy a rendezett, tiszta, virágos közterületeink a lakosság számára is jó közérzetet teremtsenek, a turisták szempontjából pedig szintén kiemelkedő érték mindez – különös tekintettel településünk gyógyhelyi jellegére. Bízom abban, hogy jövőre is tudunk megfelelő forrásokat biztosítani erre a célra, hiszen az eddig elért eredmények köteleznek bennünket. Az eredményért elsősorban a Karos-Park munkatársait és vezetőit illeti köszönet.

– Mely személyekre, sportolókra, civil közösségekre lehet idén különösen büszke a város?                                            

– Elsősorban a kitüntetetésben részesített  személyekre, szervezetre. Így „Zalakaros új díszpolgá-rára”  dr. Péterffy Zoltánnéra, a kultúra területén ténykedő Bottal-fogó Táncegyüttesre, a „sportos” Jankovics Attilára, a „közszolgálatos” Varga Zoltánnéra, Ba-loghné Fábos Évára és  Kovács Zoltánnéra, ifjú tehetségünkre, Horváth Tamarára, kiváló tanulónkra, Csöndör Kamillára és egy családra: a Strobl famíliára. Akik nem zala-karosiként, de Zalaka-rosért tettek sokat: a Puchheimi Német–Ma-gyar Egyletre, dr. Halász Imrére. De elismerést érdemelnek művészeti csoportjaink, civil szervezeteink, sportoló gyerekeink, a futók csoportja… Mindazokra büszkék vagyunk, akik önzetlenül a szűkebb vagy éppen tágabb értelemben vett közösségért tesznek, jó hírünket költik.

 – Milyen adventi programokkal, karácsonyi, újévi rendezvényekkel ünnepel a gyógytelepülés?

– Bővítettük a díszkivilágítást és meghirdettük a hagyományos adventi környezetszépítő versenyt. Az „Advent Zalakaroson” rendezvénysorozaton belül, november 26. és december 18. között minden hétvégén gyermekfoglalkozásokkal, hagyományos betlehemi műsorral, színes kulturális programokkal, kézműves vásárral és az elmaradhatatlan  forralt bor, sült gesztenye párossal várjuk az idelátogatókat. Az Isteni Irgalmasság templomában orgonakoncertek és a női énekkar várja az érdeklődőket.

Adventi programsorozatunkat követi a Csillagvarázs elnevezésű rendezvényünk, mely december 24–31-ig tart, és ennek részét képezik a gyermekprogramok, kézműves vásár, illetve a Zalakarosi Fürdő legújabb programja: a Senior Animáció, mely az idősebb korosztályt célozza meg. Szeretnénk elérni, hogy azok a kedves vendégeink, akik kezelésekre érkeznek hozzánk, jól érezzék magukat azokban a percekben is, amíg várakoznak. A karácsonyi időszakban az ünnephez kapcsolódó kreatív foglalkozással, beszélgetéssel kedveskedünk nekik! A 2016-os évet pedig egy éjszakai fürdőzéssel, sztárvendéggel búcsúztatjuk.

– Jövőre milyen vágyak, álmok, elképzelések megvalósítását vették tervbe?

–  A fürdőn fel kívánjuk újítani az  Élményfürdő vizesblokkját, a meglévő strandi játszóteret elbontjuk, és egy másik helyen újat építünk. Elindítjuk az új parkoló fejlesztési programot is. Bővíteni szeretnénk a Civil Házat, és egy új Egészségház kialakításán is dolgozunk. Zalakaros Zöld Szíve néven pedig a jelenlegi arborétum komplex fejlesztését vettük tervbe. A település egészén végighúzódó kerékpárút építése, Behiákpusztán  ipari terület létrehozása is ezek között szerepel. Közintézményeinkre napelemes rendszert terveztünk. Bízunk abban, hogy jövőre, a városi cím elnyerésének 20. évfordulóján  nemcsak eredményes múltról, hanem sikeres jelenről és biztató jövőről is beszélhetünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK