2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Festetics-hagyaték mai irodalma

2019. december 27. péntek, 13:15
Szerző: Horányi Árpád
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történelmi könyvtárának decemberi Hónap könyve kiállítása a mai irodalomnak szentel figyelmet. A bemutató sorozattal idén a Festetics I. György emlékév jegyében a főúri család legkiemelkedőbb tagja halálának bicentenáriuma tiszteletére tallózott az intézmény korabeli kiadványok közt.

A kötetekkel olyan tudományos értékű olvasmányos dokumentumok kerültek a látogatók elé, amelyek a gróf gazdag életét, máig ható szellemiségét mutatják be példaként. Az év utolsó havában a modern kor termésének 3 kötetére irányul a figyelem az emlékév zárásaként.

A "mecénás gróf" művelődéstörténeti szerpéről is kötet született

Az egyik darab Kurucz György neves történész hiánypótló életrajzi monográfiai munkája, a szerző közel 20 évnyi kutatómunka után dolgozta fel a magyar gazdaság- és művelődéstörténetben egyaránt nyomot hagyó gróf életpályáját. Nagyon gazdag képanyag is segíti még jobban megismertetni a gróf életútját.

A másik friss kötet dr. Cséby Géza keszthelyi író-költő, műfordító munkája, melyben a mecénás gróf művelődéstörténeti szerepét elemzi behatóbban. A grófi életpálya áttekintése után alaposan vizsgálja a magyar kultúrában és irodalomban betöltött szerepét. Foglalkozik az akkori idők jeles költőivel és íróival kialakult bensőséges kapcsolataikkal. A gazdagon illusztrált mű szintén igen alapos könyvtári és levéltári kutatómunka eredménye. 

Illusztráció (Forrás: Wikipédia)

A harmadik darab a „Helikon 200” című tanulmánykötet az 1817-ben életre hívott irodalmi ünnepségek történetéről szólva. A keszthelyi régió neves lokálpatrióta kutatói: dr. Cséby Géza és Tar Ferenc munkája a helikoni ünnepségek históriáját foglalja össze. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK