2020.04.10., péntek - Zsolt Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az értékőrző Zalavár

2017. szeptember 20. szerda, 18:25
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zalaváron azt szeretnék, hogy a község még népszerűbb legyen a hazai és külföldi vendégek előtt historikus nevezetességei miatt. Zalavár-Vársziget, a Szent István-emlékmű és emlékkápolna, a Cirill-Metód szoborpark, a Szent Adorján-bazilika, és a bencés apátság még feltárás alatt álló romjai, a Kis-Balaton ház, récéskúti bazilika az érdeklődők számára akár több napra szóló időtöltést is kínálhat.

– Képviselőtársaimmal egy még élhetőbb község kialakításán fáradozunk. Koncepciókat felállítva haladunk előre. Pályázatoknál megfontoltan döntünk, szem előtt tartva a fenntarthatóságot. A napokban nyújtottunk be egy pályázatot, mivel időszerűvé vált a 120 adagos főzőkonyhánk felújítása, energetikai korszerűsítése. Fontos szempont nálunk a vonzóbb településkép kialakítása, de nekünk a meglévő értékeinkre figyelemmel kell döntést hoznunk – mondta Horváth Ildikó, a mintegy ezer lelkes falu polgármestere, aki rövid történeti kitekintéssel mutatott rá a községmodernizáció elemeire.

– A település történelme egyben a Vársziget története is, amely a falu határában, a Kis-Balaton mellett található. Első királyunk, Szent István 1019-ben ugyanitt bencés apátságot alapított, s ez lett a királyi megye központja. A múlt folyományaként önkormányzatunk szerteágazó orosz, bolgár, szlovák kapcsolatrendszerrel büszkélkedhet, melyet szeretnénk tovább bővíteni, cseh részvétellel. Várszigetünkön rejlő, elsők között alapított bencés apátság két év múlva lesz ezer esztendős.

A történelmi folyamatokra figyelve, Zalaapátival közösen, több résztvevő bevonásával, azon fáradozunk, hogy egy hiteles ünnepségsorozatot készítsünk elő az apátságalapítás méltó millenniumára. Készülnek a régészeti, erdőművelési tervek a szakhatóságok bevonásával. Az egész Várszigetet – ahol 7 évtizede ásatások folynak – 2019-ig ki akarjuk bővíteni, és egy értékes, látványos, korhű turisztikai attrakciót szeretnénk itt kialakítani.  A településközpontban lévő egykori magtár épületet turisztikai centrummá, helytörténeti bemutatóhellyé szeretnénk tenni. Ebben az épületben biztosíthatnánk szálláslehetőséget erdei iskolának, az egyre nagyobb számban ide érkező zarándokoknak.

Kevés olyan európai hely létezik ugyanis, mint Zalavár, ahol a két szent bizonyítottan együtt tevékenykedett. Szent Cirillt és Szent Metódot a keresztény kelet két apostolát, Európa társ-védőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét, a liturgia népnyelvi elismerésén fáradoztak. A Karoling-kori szentélykörüljárós, gyűrűs-kriptás, Szent Adorjánnak szentelt, feltárt bazilika is több, a mártírt tisztelő érdeklődőt vonz ide. A szent helyek, szerencsére egyre élénkebb vallási turizmust generálnak határainkon túlról is, amit szeretnénk illő módon, becsülettel kiszolgálni.

– A falunapon viszont a helyieket szolgálták ki étellel és szórakoztató programokkal.

– Igen. A hétköznapokban is a szolgálat a kulcsszavunk. Amikor nagy a szükség, a község „összezár”. Azon igyekszünk, hogy falunapjaink családias hangulatban teljenek.  Az elmúlt két évben is próbáltunk új színt vinni a falunapi programokba, ez most is így történt. Rendezvényünk főszervezője Pál Adrienn, aki, bár nem önkormányzatunk dolgozója, de segítségünkre sietett, és igen csak kitett magáért. Fiatalos lendülettel, változatos programot állított össze. Öt óra alatt mintegy 22 műsorszámnak tapsolhatott a nagyérdemű.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy annyi tehetség él velünk, hogy akár csak az ő fellépésükkel meg tudnák rendezni falunapjainkat, de mindig törekszünk a változatosságra. Így helyi tehetségeinken kívül, a sármelléki iskolások mellett fellépett környékbeli mazsorett, freestyle focista, hastánc, salsa és rock and roll és egy egeraracsai csoport is. A hat csapat részvételével rendezett kondértündér-főzőversenyt idén a gombócra kihegyezetten rendeztük, amit szakavatott zsűri értékelt.  Szeretnénk, ha jövőre a gombóc, mint étel nemzetközi részvétellel egy gasztronómiai fesztivállá nője ki magát, mert történelmi múltunk révén orosz, bolgár, szlovák kapcsolataink is vannak.

– Mi ad okot még a büszkeségre?

– Az ÁNTSZ által meghirdetett Év praxisa díjat tíz határon belüli és tíz határon túli orvos nyerhette el. A páciensek jelölése és beküldött véleményei alapján első körben zsűri választotta ki a praxisokat, melyekre interneten szavazhattak a páciensek. Az Év praxisa díjat dr. Németh András zalavári háziorvos is átvehette, az egész Dunántúlon egyedüliként. Büszkék voltunk arra, hogy a jelöltek között lehettünk, mert a háziorvosunk a szakmai tudása mellett türelmes, empatikus, derűs gyógyító, aki nagy figyelmet fordít a betegeire. Zalavár egésze és Sármellék egy részének gyermek és felnőtt lakóit látja el nagy tisztességgel, amiért hálásak vagyunk. Október 8-án szervezzük az idősek napi ünnepséget és decemberben, a művelődési házban, az iskolásokkal és az óvodásokkal közös falukarácsonyt tartunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK