2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Frici és Aranka Zalaegerszegen is!

2022. április 06. szerda, 20:45
Szerző: -pet-
Április 7-től láthatja a közönség a zalaegerszegi Art Moziban a Frici&Aranka című magyar filmet, mely Karinthy Frigyes író, költő és Böhm Aranka orvos házasságát, szenvedélyes kapcsolatát és nyugodtnak nem éppen nevezhető mindennapjait mutatja be.

Karinthy viharos házassága és a századelő irodalmi élete az Art Moziban
 

Mint azt Drávecz Szabolcs, az Art Mozi vezetője érdeklődésünkre elmondta: Zalaegerszeg a második vidéki helyszín, ahol a díszbemutatót követően látni lehet az alkotást. Az Uránia Nemzeti Filmszínház után csak Gödöllőn vetítették eddig a filmet. Április 7-13 között (18.30 órás kezdéssel) viszont mi is megismerkedhetünk a filmmel. 

A történet főhőseit persze mindannyian jól ismerjük az irodalomból: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona (Kosztolányi felesége), Judik Etel (Karinthy első felesége) és Böhm Aranka (a második feleség), akiknek életét 1917 és 1938 között követhetjük nyomon. Az alkotás az 1920-ban megismerkedő, majd házasságot kötő Fricit és Arankát helyezi a középpontba (na és a viharos viszonyukat), ám a század első felének irodalmi alakjai is megelevenednek.
Kevesen tudják, de Aranka élettörténetének van egy sajnálatos zalaegerszegi vonatkozása is: a zsidóüldözések idején Böhm Arankát itt próbálták elbújtatni hamis papírokkal. Mivel orvos volt, a zalaegerszegi kórházban kapott munkát álnéven. A rejtőzködés azonban kudarcot vallott, és 1944. júliusában innen deportálták Auschwitzba, ahonnan már nem tért vissza.

A film irodalmi szövegek megidézésével teszi élővé a száz évvel ezelőtti budapesti eseményeket; az írói, költői és női sorsokat, történteket. A minőségre garancia, hogy a film tervét 2020-ban Vajda Anikó íróval közösen dolgozta ki Juhász Anna irodalmár, a produkció ötletgazdája. Később aztán összefogtak a Karinthy Színházzal, és egy színházak számára kiírt filmes pályázaton nyertek forrást a megvalósításhoz. Az alkotás végül a Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Sanzonfilm Stúdió gyártásában készült el.
A rendező Tóth Tamás, Karinthyt Bölkény Balázs, Arankát pedig Szakács Hajnalka alakítja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK