2021.01.19., kedd - Sára, MárióZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régi rádiók és míves órák

2016. december 01. csütörtök, 21:38
Szerző: -pet-
Éppen a magyar rádiózás napján (december 1.) nyílt meg a Keresztury VMK Gönczi Galériájában Molnár Ferenc nagykapornaki rádió –és óragyűjtő „Becses tárgyaim” című tárlata. Kollekciójának legrégibb rádiója a harmincas évekből való, míg a legidősebb óra az 1890-es években készült.

Mint azt a gyűjtő barátja, és munkásságának jó ismerője, Csalló István elmondta: Molnár Ferenc már gyermekkora óta vonzódott mind a rádiókhoz, mind pedig a ketyegő szerkezetekhez. Nemcsak gyűjteni kezdte a csodás tárgyakat, hanem működésbe is tudja hozni őket. Géplakatos szakmája ellenére ugyanis autodidakta módon órásmester, rádióműszerész, sőt asztalos is lett. Régi óraszerkezetek köré ő maga is épít míves órákat.

Molnár Ferenc gyűjteménye néhány darabjával

Mivel négy cikluson át (1990-2006) volt Nagykapornak polgármestere, voltak időszakok, mikor nem tudott annyi időt szenvedélyének szentelni, mint amennyit szeretett volna. Ám 2006 óta ismét hobbijának él. Gyűjteményében több mint 200 óra, és száznál is több rádió van. A mostani tárlaton ezekből látható válogatás.

A kiállítást Megyeri Anna történész, főmuzeológus nyitotta meg. Mint fogalmazott: az órák múltja a középkorba vezet vissza minket, a rádiók pedig a 20. századba, hiszen 1925-ben, éppen december elsején indult el az első magyar rádióadás. Ami az órákat illeti: a 18-19. században még közel sem volt minden háztartásban óra. A szerkezetek afféle ötvös remekek voltak, amiket nem mindenki engedhetett meg magának. Így ezek a szépen kidolgozott, mechanikus órák a polgári világot is idézik.

20. századi rádiók, 19. századi órák a kiállítótérben

Molnár Ferenc gyűjteményében magyar, német, osztrák és francia órák egyaránt vannak. Szenvedélyét pedig mi sem jelzi jobban, minthogy neve a „fanatikus gyűjtők” internetes oldalán is megtalálható.

A tárlat december 17-ig, illetve január 3-7 között látogatható.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK