2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Római kori emlékpark Bagodban

2022. június 30. csütörtök, 18:16
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egész napos programkavalkád várta mindazokat, akik június 25-én Bagodba látogattak. A település kerek évfordulói kapcsán történelmi játékokat rendeztek a sportpályákon és azok környékén.

Sírkőmásolat-avatás és történelmi játékok 

– Településünk több évfordulót is ünnepel 2022-ben, melyek felidézésére történelmi kalandozást szerveztünk – mondta érdeklődésünkre Sipos Ferenc, Bagod polgármestere. Mint mesélte, olyan eseménysort állítottak össze, mely korhű módon tudta bemutatni az egyes történelmi korszakokat. Megelevenedett az ókori Róma időszaka, a reneszánsz kor, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje, illetve az 1980-90-es évek határőrizetének korszaka és főbb jellemzői.

Sipos Ferenc, Bernard Beck, Vigh László és a római kori hagyományőrzők az avatáson

Ezeket az időszakokat a nap folyamán hagyományőrző egyesületek segítségével jelenítették meg. Felsorakozott a szombathelyi Savaria Légió Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület, a kőszegi BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, a zalaegerszegi Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, a gyenesdiási Asbóth Sándor Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület, valamint a sopronkövesdi Határőr Hagyományőrzők Baráti Társasága.

A Bagodi Történelmi Játékok elnevezésű program egyik fénypontja az ókori római szabadtéri bemutatóhely és sírkőmásolat avatása volt, mely a Szent Erzsébet utcai játszótér mellett épült fel.

A sírkőmásolat az építmény déli részébe került. A veterán és családja portréja látható rajta

– A pihenőhely az olaszországi Pompeii városában feltárt egyik híres építmény 21. századi adaptációja – fogalmazott a polgármester. Az ókori várost csaknem 1950 évvel ezelőtt teljesen elpusztította a kitörő Vezúv vulkáni hamuja és lávája, de maradványait később sikerült feltárni.

Ennek a római villának a déli részében kapott helyet Zala megye egyik legszebb ókori római sírkövének másolata. Az eredeti sírkő két részletét az 1970-es években Bagodban találták meg földmunkák során, ráadásul nem messze a most felavatott építménytől – tette hozzá Sipos Ferenc. Hogy a hangulatot tovább fokozzák, az épület köré olyan növényeket ültettek, melyek őshonos fajták voltak a Római Birodalom idején, de ma is közkedveltek. 

A Bagodi Történelmi Játékokon a római légiósok is bemutatót tartottak

A középpontba helyezett sírkőmásolaton egy római katonát láthatunk a családjával. Mint ismert, a Krisztus utáni 2-3. században a mai Bagod területén élt egy veterán római légiós, aki leszerelésekor itt kapott földet. A római katona és családja egy villát is épített a környéken. Ennek nyomát egyelőre nem találták meg a régészek, de az előkerült márvány sírkövön szereplő leírásból tudható, hogy a katona hadi szolgálataiért cserébe valóban birtokot kapott a mai falu területén. Az eredeti sírkő jelenleg a zalalövői múzeumban látható.

A bagodi ókori római szabadtéri bemutatóhely avatásán részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Bernard Beck, Bagod község németországi testvértelepülésének, Heilbad Heiligenstadt városának korábbi polgármestere is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK