2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tájképek a zalaegerszegi hangversenyterem falain

2024. június 16. vasárnap, 09:21
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Tájak-Fények-Színek címmel nyílt tájképekből válogatott tárlat a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az augusztus 31-ig látogatható kiállításon Barabás Miklós, Szinyei Merse Pál, Egry József, Csók István, Vaszary János alkotásaira is rácsodálkozhatunk. A kiállító 29 művész között négy zalaegerszegi alkotó is helyet kapott.

Ritkán látott festményeket is kiállítottak

Több, mint hatvan, különböző stílusú tájkép várja a látogatókat, melyek a XIX. századtól napjainkig ölelik át a főleg magyar tájfestészetet. A tárlat kurátoraként Urbán Ágnes és dr. Kostyál László művészettörténészek szakmai érzékéért adózhatunk elismeréssel. Bár a képek feliratait kibetűzni kisebb tornagyakorlattal ér fel, de a nem szokványos elhelyezési mód miatt ez is mélyíti a jelenlétet, a képek világába való belefeledkezést.

Többféle stílus a 19. századtól napjainkig

Ahogy a kiállításhoz készült kiadványban említik Balázs Béla meséjét a kínai festőről, aki annyira szépre festette a képét, hogy végül belesétált és eltűnt, ez a flow érzés megjelenhet itt is, jónéhány kép erősen megállítja, szinte hipnotizálja a nézelődőt. A legkiemelkedőbb Barabás Miklós „A vásárra induló bérci oláhokat” megörökítő képe sajnálatos módon, bár itt található Zalaegerszegen, mégis állandó kiállítóhely hiányában a Göcseji Múzeum raktárában várja jobb sorsát évtizedek óta. A kép a Hertelendy László hagyaték részeként lett a múzeum tulajdona. A festmény olyan népszerű volt anno, hogy a művésznek öt példányt is kellett belőle készíteni, így található belőle a Magyar Nemzeti Galériában is. 

Barabás Miklós: A vásárra induló bérci oláhok

A tárlat anyagát több múzeum kölcsönözte. A kiállító művészek között hat zalai kötődésű festő is helyet kapott, így Egry József (Keszthely), Szényi Zoltán, Göbel Árpád, Szobotka Imre, Novák Kata (Zalaegerszeg), Csiszár Elek (Keszthely). 

A megnyitón több köszöntő is elhangzott. Először dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője beszélt arról, hogy napjainkban reneszánszát éli a tájképfestészet, országszerte számos kiállítás nyílt ezzel kapcsolatosan. Dr. Kostyál László, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának tudományos igazgatója megjegyezte, olyan képeket is láthatnak ezen a tárlaton, amelyeket egyébként ritkán, vagy még soha nem mutattak be a nyilvánosságnak, és rá lehet csodálkozni, micsoda kincseket őriznek a múzeumok, melyeket meg kell mutatni a szélesebb közönségnek. Így kiemelten beszélt Barabás Miklós alkotásáról, illetve a másolat és a valódi megkülönböztethetőségéről ezen esetben. Egyben invitált „A múzeumok éjszakája” programra, ahol más értékes képek is megtekinthetők lesznek. 

Tájképek hatásos elrendezésben

Végül Székely Zoltán művészettörténész, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója nyitotta meg a tárlatot ecsetelve a több mint hatvan kiállított képen keresztül a tájképfestészet múltját és jelenét. Hozzátette, az évezredes műfaj mindig képes megújulni az alkotó saját szellemiségének kivetülése révén. 

A megnyitón közreműködött Tóth László zongoraművész. A szponzorok között van a városi önkormányzat, a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület és több vállalkozó. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK