2019.12.14., szombat - Szilárda Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teniers-falikárpit ajándékba

2018. március 31. szombat, 16:09
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Helikon Kastélymúzeum Velencei tükörtermében sajtótájékoztatóval egybekötve mutatták be és adták át az intézmény legújabb kiállított műtárgyát: a 18. században a franciaországi Lille-ben készült, a flamand festődinasztia: a Teniers-ek által szőtt 5,5 méter széles és 3 méter magas-falikárpitot.

Köszöntőjében Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója a Festetics-örökség folyamatos gyarapítása mellett hitet téve jelezte: a mintegy 1,5 milliárdos fenékpusztai fejlesztéseken túl 5 milliárd 454 millió forint áll jelenleg is rendelkezésre a Festetics-kastély további modernizálásához az elkövetkező években.

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta: fényképfelvétel és újságcikk is igazolja, hogy Festetics II. Tasziló idejében az északi szárnyban függött egy hasonló kárpit, ami még az 1942-es leltárban is szerepelt, majd a szocializmusban nyoma veszett. A magyar állam egy árverésen 20 ezer euróért meg tudta szerezni a mind méretében, mint minőségében is hasonlóan becses műremeket, ami nemcsak Keszthely városát, de az összmagyar kultúrát is erősíti.

Az északi szárny kis báltermében Mannainger Jenő országgyűlései képviselő kiemelte: a kormány komolyan gondolja a Festetics-örökség programot, a műtárgyak, berendezési tárgyak gyarapítását és azt, hogy a kastély nemzetközi szinten is elismert legyen. Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos jelezte: Keszthely a legnagyobb állami forrásokhoz hozzájutva viheti véghez a kastély további fejlesztéseit, a Fejő-ház kivitelezését, a további műtárgyak értékmentő visszavásárlását, a turisztikai attrakciófejlesztést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK