2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tűzpiros tűzoltóautó újrafényezve

2021. október 13. szerda, 17:51
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Manapság nem meglepő, ha időnként veterán gépjárműveket látunk a városban, hiszen a retró autók reneszánszukat élik. A 41 éves, közelmúltban felújított, és friss műszaki vizsgát szerzett piros tűzoltóautót viszont sokan megbámulják. Még a Facebookon is kapott olyan kommentet a tulajdonos, hogy látták az autót „poszorogni” a városban.

Rendezvényeken mutatnák be a retró járművet

Száguldozni valóban nem tud, hiszen a mai tűzoltóautókhoz képest lassú; maximum 70-80 kilométer/órás sebességgel tud haladni. A maga idejében azonban ez elég volt ahhoz, hogy a kisebb településeken néhány perc alatt odaérjen egy-egy tűzesethez. Az oltáshoz persze külső vízforrás is kellett.

Papp Tamás tulajdonos, régiséggyűjtő, a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület elnöke lapunknak elárulta: 2019-ben vásárolta meg a Zuk típusú járművet, mégpedig tudatos kutatás eredményeképpen. Már régóta szeretett volna ugyanis egy olyan tűzoltóautót, amit az 1980-as évek elején gyártottak. Ebből a típusból ez volt az utolsó széria. 

Önkéntes-, illetve vállalati tűzoltóautók voltak ezek, amiket gyárakban és falvakban is használtak. Előző tulajdonosa food truc-ká (mozgó büfékocsi) szerette volna alakítani, de ez végül nem történt meg. Így megvásároltam, amivel meg is mentettem, hiszen teljes felszerelésével együtt újulhatott meg. Az egyesület keretein belül igyekszünk majd minél több rendezvényre eljuttatni.

Az autó az elmúlt másfél évben számos szervizelésen, műszaki felújításon esett át. Kívül-belül újrafényezték, az ülések friss, az eredetihez hasonlító műbőr kárpitot kaptak, és a motor is átesett egy komolyabb rekonstrukción.

Utóbbi volt talán a legnehezebb feladat, hiszen mindenekelőtt olyan szakembert kellett találnom, aki még ért a régi gépjárművekhez. Ha nem is könnyen, de végül sikerült, így friss műszaki vizsgával tud közlekedni a kocsi. A villogóit azonban le kell takarni a forgalomban, mert már nem „hivatásos” tűzoltókocsiról van szó. Pedig ha akarnánk nemcsak fény-, hanem megkülönböztető hangjelzést is adhatna, hiszen légoltalmi sziréna van benne – meséli Papp Tamás.

Hozzátéve: az autó felszerelése teljesen eredeti. levegőkészülék, különböző méretű tömlők, álcaháló, fejsze, balta, létra, kismotorfecskendő, oxigén maszk egyaránt megtalálható benne. Célirányos tűzoltásra persze már nem alkalmazható a kocsi, arra azonban jó, hogy különféle rendezvényeken bemutassák a járművet a nagyközönségnek, főleg a fiatalabb korosztályoknak. Az egyesület akár komplex tűzoltóbemutatót is össze tud állítani, hiszen gyűjteményükben az 1920-as évektől találhatók tűzoltóeszközök.

A jövőben szeretnénk iskolai csoportokhoz, városi-, falusi rendezvényekre, céges eseményekre eljuttatni az autót, de igény szerint születésnapi rendezvényekre is ki lehet bérelni. A cél az, hogy az önkéntes tűzoltóság történetét a korabeli eszközökön keresztül, szórakoztató, interaktív formában be tudjuk mutatni az érdeklődőknek. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK