2021.09.25., szombat - Eufrozina, KendeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Díjazott Római töredék

2020. október 01. csütörtök, 18:12
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A közelmúltban elnyerte a szigetszentmiklósi nemzetközi Patak Fesztivál fődíját Budaházi Tibor festőművész. A képzőművészeti seregszemlére egy meghívásos pályázat révén kerülhetnek be az alkotóművészek. Idén „Redukált variációk” címmel hirdették meg a kortárs fesztivált.

 Elismerések és csoportos tárlatok

 A Patak Fesztivál fődíjas alkotása: Római töredék

Mint azt a cím is jelzi, ezúttal nem a valóságot élethűen leképező figuratív, hanem inkább absztrakt műveket várt a zsűri. Letisztultabb, ha úgy tetszik elvontabb munkákkal lehetett pályázni – mesélte érdeklődésünkre Budaházi Tibor, aki nem először vesz részt a Patak Fesztiválon, sőt már korábban is díjazták festményét.

Most Római töredék sorozatának egyik jellegzetes darabjával jelentkezett a megmérettetésre, s el is nyerte a zsűri tetszését. A festőművész elárulta: 2015-ben volt lehetősége egy hónapot Rómában eltölteni a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként. Az olasz főváros még öt év távlatából is hat rá: megújította művészetét és még mindig számtalan lehetőséget lát benne. Nem is elsősorban a „klasszikus” dolgok érdekelték, hanem az, hogy milyen Róma, mint város: a mostani épületeivel, utcáival. Melyeken ott vannak azok a lekopott felületek, szürkés vakolatok, öreg kapuk, repedezettségek, amik Budaházi Tibor festményein is megfigyelhetők. A római tanulmányút óta azonban kissé letisztultabb formában jeleníti meg őket.

A művész több díjat is nyert ebben az évben

A képzőművész azt is elárulta, hogy a járvány ellenére az idei éve szerencsésen alakult, hiszen a szigetszentmiklósi díjon kívül nyáron elnyerte a Hévízi Nemzetközi Művésztelep fődíját és a (vírus miatt az online térben megrendezett) szegedi Táblaképfestészeti Biennálé különdíját is. Jelenleg pedig négy csoportos tárlaton szerepel egy-egy képpel. A már említett Patak Fesztiválon kívül az érdi Városi Galéria Horizont tárlatán, a Keresztény Ikonográfiai Biennálé válogatáskiállításán, mely a fővárosi Párbeszédek Házában látható és a IX. Orfűi Őszi Tárlaton. Bár – mint megjegyezte – a járvány miatt most inkább csak a képeit „utaztatja”, önmagát kevésbé. Persze a díjátadókra örömmel (és maszkban) ment. Immár negyedik éve nyugdíjas, amit cseppet sem bán, mert így sokkal több időt tölthet műtermében. A szellemi és művészi munkán túl pedig a kertészkedés jelent neki kikapcsolódást. Az alkotáson túl, a karantén heteiben is ez volt az egyik legkedvesebb időtöltés számára.

A zalaegerszegi közönség a nemrégiben nyílt MimikArt Galériában találkozhat Budaházi Tibor képeivel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK