2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A káoszból jelek bontakoznak ki

2024. február 19. hétfő, 19:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Mondani akarok valamit, vagy mutatni? Ez a kérdés érdekli Szilárdi Béla festőművészt, akinek a napokban nyílt meg a Jelek bűvöletében című kiállítása a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

 Szilárdi Béla festőművész alkotásai a hangversenyteremben

Az alkotó Budapesten született, és zenésznek tanult. Emellett grafikusként, fotósként és festőként is tevékenykedik. Művészetét az eklektika hatja át, a festészetben a hangsúlyos színeket, absztrakt formákat kedveli. A zalaegerszegi kiállításra harminchárom festményt hozott, melyeket Nietzsche filozófiája ihletett. A képeket dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta: Szilárdi Bélában egy igazi kalandort tisztelhetünk, a változatos életútja és a művészi kísérletezései miatt.

Festményeinek színes vibrálását, kavargását elsőre nehéz értelmezni, több időt igényelnek, mint amennyit manapság egy szöveg vagy kép befogadására fordítunk. Hogy mi jellemzi őket? Elsőre feltűnik az alkotó zenei képzettsége, muzikalitása. Az összetett színek, formák játéka. Bátor, erőteljes színhasználattal találkozhatunk, sőt azt is mondhatjuk, hogy képeinek kicsattanó ereje van. Erő sugárzik belőlük, felvidítják az embert.

Ugyanakkor egyensúly és ellentét is megfigyelhető: jelen van egy konstruktív struktúra, amit aztán ívekkel, harántmozgásokkal dob fel. Zárt és lírai, hullámzó, de szerkesztett festményeket látunk, melyekben elsőre nem fedezhető fel konkrét motívum. A látszólagos káoszból aztán jelek bontakoznak ki – fogalmazott a művészettörténész. Hozzátette: a nonfiguratív festészetben nem kell mindig a valós élethez kötődő motívumokat keresni.

Az alkotó mélyebben ragadja meg a lényeget: a jelek, minták a psziché mélyéből bukkannak fel. Kifejezve ezzel érzelmeinket. Ezek kapcsolódhatnak emlékekhez, izgalmas élményekhez, félelmekhez, viszont sosincs konkrét narratíva. Nem történeteket mesél el. A művész sokkal inkább egy szubjektív érzelmi kalandozásra hívja a nézőt, mely közben önmagunkkal is szembesülünk.

Szilárdi Béla kiállítása március 9-ig látogatható a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK