2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A világot mindig újra kell értelmezni

2022. június 14. kedd, 20:23
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
„Az elmúlt évek” címet viselő kiállítás nyílt a Keresztury VMK Gönczi Galériájában Nemes László festőművész alkotásaiból. Emellett a megnyitón a művész legutóbbi tízévnyi munkáját összegző album magyarországi ősbemutatójára is sor került.

 Kiállítás és könyvbemutató Nemes László műveiből

Az erdélyi származású, Zalaegerszegen élő, de az egész Kárpát-medencében otthonos, sok nemzeti és nemzetközi baráti kapcsolattal rendelkező művész, tanár újabb motívumkinccsel válaszolt az örökké változó világ által felvetett sorskérdésekre. A tárlatot dr. Vadvári Tibor alpolgármester nyitotta meg, a jó képek jótékony hatásairól szólva. Elmondta, két év kihagyás után az emberek erősen érzik a társas kapcsolatok fontosságát, a mostani kiállítás pedig nemcsak vizuális élményt ad, hanem közösségit is.

- Szükség van a találkozási pontokra. A világ változik, a képek sokat megmutatnak ebből. A kiállítás méltó része a 775 éves Zalaegerszeg évfordulós ünnepségeinek. Az album pedig, amely 10 esztendőt összegez, jó arra, hogy megálljunk kicsit, visszatekintsünk és újragondoljuk a továbbiakat – mondta az alpolgármester.

A kiállításról és a nevezett albumról részletesen Novotny Tihamér művészeti író osztott meg gondolatokat.

- A kiadvány már 2021-ben elkészült, de csak áprilisban kerülhetett bemutatásra Lendván, mivel a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet kiadásában jelent meg (a zalaegerszegi és a muravidéki önkormányzat támogatásával). A magyarországi ősbemutatóját most tartották meg a 137 oldalas, 95 színes reprodukciót, valamint tanulmányokat, életrajzi adatokat, önvallomást tartalmazó könyvnek, mely Kepe Kocon Lili az MNMI munkatársa és Seres Péter fotóriporter szerkesztésében jelent meg.

Elhangzott: a kiállításon visszatérő motívumokkal találkozhatunk. Egy közép-európai módon gondolkodó, kárpát-medencei kötődésű és identitású, közjót szolgáló embertől, aki véleményét nemcsak szavakkal, hanem alkotásokkal is kifejezi. Jó festő, kiváló képzőművész és magyar szívű. A világot mindig újra és újra kell értelmezni, a kerék nem áll meg. Az emberi tudat a születéstől folyamatosan feltöltődik, de léteznek tudatromboló erők, melyek legyőzhetnek mindent, amit egykor felépítettünk. Az idő is kettős, kis és nagy idő. Az alkotás égi és földi, szent és profán, egyetemes és véges, mindezek megjelennek a képekben. 

A megnyitó részeként nyilvános beszélgetés folyt Nemes Lászlóval Kepe Kocon Lili koordinálásában, Novotny Tihamér részvételével.

A kiállítás egész júniusban látogatható. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK