2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Érzelmes geometria

2024. április 15. hétfő, 20:55
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A Zalaegerszegen élő, lengyel származású keramikusművész Jankowski Ryszard munkáiból nyílt kiállítás a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. Bár az alkotó közel 40 éve zalai, tárlatokat ritkán mutatott itt be. Ez a második ilyen alkalom, és az elsőnek, 1983-ban szintén a VMK adott otthont.

 Jankowski Ryszard keramikusművész kiállítása

A fenti információkat Nagy Johanna közművelődési szakember osztotta meg a közönséggel mielőtt köszöntőre kérte Németh János Kossuth-díjas keramikusművészt, aki egykor szintén a Zalakerámiánál dolgozott tervezőként, akárcsak a kiállító. A tárlatot dr. Katona György, a gyár egykori vezérigazgatója – aki nyugdíjasként maga is elvégezte az iparművészeti egyetemet – nyitotta meg. Először az iparművészet alábecsültségéről szólt, miközben az így tervezett tárgyak a mindennapok fontos eszközei. Majd büszkeségét fejezte ki, hogy Jankowski Ryszard, a gyárban készítette diplomamunkáját. 

– Ricsi 20 éves korában került Magyarországra. Az alapokat tehát egy másik országban szerezte, a vallásosság, a kultúra és az emberi kapcsolatok terén. Ez látszik a munkáin is. Melyben, ahogy Németh János is mondta, formai egység és gondolati tisztaság látható a kiállításon. 

Jankowski Ryszard 1957-ben született Lengyelországban. Középiskolai tanulmányait is ott végezte a Képzőművészeti Gimnázium kerámia szakán. 1981-ben megnyerte az Országos Cserépkályha pályázatot, ami a későbbiekben meghatározta szakmai pályafutását. 1983-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola Szilikátipari tanszék kerámia szakán szerezte kerámiatervező művészdiplomáját. 1983 és 1997 között a Zalakerámiánál dolgozott tervezőként, s mellette kivitelezéssel is foglalkozott. A kályhacsempék mellett különféle dísztárgyak, használati eszközök készültek a keramikus-iparművész elképzelései nyomán. 

A kiállítás május 14-ig tekinthető meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK