2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Idegenek az éjszakában

2019. szeptember 23. hétfő, 19:25
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Misztikus tárlatot varázsoltak az Andráshidai Művelődési Házba Németh Miklós grafikusművész alkotásai. Az „Idegenek az éjszakában” képválogatás október 11-ig várja az érdeklődőket.

A hivatalos megnyitó előtti percekben abban a szerencsében részesült lapunk, hogy maga a művész kalauzolt végig a kiállítás képein. Így nem kellett kitalálni, hogy vajon, mit akart kifejezni az alkotó, hiszen a látványt „első kézből” való szóbeli elemzés egészítette ki.

Németh Miklós grafikái Andráshidán 

Ez utóbbi azért is ritka, mert Németh Miklós inkább a hallgatag művészek sorát erősíti. Most mégis elmesélte, a misztikum, a jövendölők, kártyavetők és sarlatánok, a gyógyítók és becsapók világa mindig is érdekes volt számára. Ezen rejtélyes személyek mellett a halál, a túlvilági hírnökök, illetve bibliai témák is visszaköszönnek a paravánokról, vitrinekből.

A megnyitó a kolléga és művésztárs, Frimmel Gyula tisztje volt. Ő elmondta, a művészetek megjelenése az emberiség legnagyobb lépései közé tartozott, s hogy a művészetek sokszor szolgálták a többi társadalmi intézményt.

- De minden korban voltak olyan alkotók, akik valami egészen mást csináltak és nem szolgáltak senkit, hanem megteremtették a saját világukat. Miért? Sok ember nem érzi jól magát ott, ahol él, szeretne onnét kicsit eltávolodni. A művészeknek megadatik ez a lehetőség, teremthetnek egy olyan világot, ahol jól vagy jobban érzik magukat, mint a hétköznapiban. Németh Miklós is egy teljesen szuverén, csak rá jellemző világot hozott létre. Fekete-fehér grafikái, kicsit meseszerűek, nem a valódi világ leképezései. Saját képi világa van, saját, két dimenziós, 3D-ben nem létező térrel. De a kiteljesedéshez ez bőven elég. Sokféle asszociációt kelthetnek ezek a képek. Dekoratívak, a görög vázák feketealakos korszakát is felidézhetik. Tökéletes a rajztudás, de a művész hagyta, hogy a vonalak, formák, foltok éljék a maguk életét a rajzokon. Sokat lehet nézelődni ezeken, a részletek is fontosak. Összességében is egységes a kompozíció, de el lehet csemegézni az apró részletekben is. S az alkotás adta élvezetet is tükrözik a rajzok. Azt az egységes belső képet, mely az alkotás indítója volt, s az időközben felmerült ötleteknek való engedelmeskedést. A megteremtett világban nemcsak az alkotó érzi jól magát, hanem vonzásába kerül az is, aki ránéz. Ezért is szeretik az emberek Németh Miklós munkáit – mondta Frimmel Gyula. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK