2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képregény, papírszobrászat, térinstalláció

2022. július 11. hétfő, 15:08
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Elkezdődött a nyári szezon a D’Clinic Studios-ban. A Pál Katja festőművész által működtetett páterdombi alkotóház szeptember közepéig fogadja több turnusban a világ különböző pontjáról érkező képzőművészeket.

Külföldi alkotók a páterdombi művészházban

A nemzetközi rezidenciaprogram Lendváról költözött Zalaegerszegre még 2015-ben. Az azóta eltelt időben rengeteg külföldi alkotóművész töltött el néhány hetet a városban. A festők, szobrászok, grafikusok, médiaművészek egy része a megszokott projektjein dolgozott a zalai környezetben; feltöltődve kissé az itteni élményekkel. Mások viszont a város és a környék érdekességeiből, a számukra furcsa kulturális jelenségekből, szokásokból inspirálódtak, s mindezt beépítették itt készült alkotásaikba. Volt olyan külföldi művész, akit a jellegzetes (és számunkra természetes) beton kandeláberek ihlettek meg, de olyan is akadt, aki a magyar népművészet motívumrendszeréből merített ötletet. Sőt, az is megesett, hogy a város köztéri szobrai nyertek új értelmet egy különleges művészi projekt révén.

Deidre Argyle, Pál Katja,  Ahma Hokkanen és  Rohan Khanna 

Bár a koronavírus-járvány az elmúlt években a D’Clinic Studios-t is nehéz helyzetbe hozta, a rezidensprogram nem állt le; kisebb-nagyobb kihagyásokkal tudtak működni és erre a nyárra is megteltek az egyes turnusok.

Pál Katja érdeklődésünkre elárulta, hogy az idei júliusi nyitásra két alkotó érkezett: Ahma Hokkanen finnországi grafikus, aki elsősorban képregényeket készít (de tetoválóművész is), valamint az amerikai Deidre Argyle szobrászművész (aki otthonában tanítja is a szobrász mesterséget). Menet közben pedig megérkezett egy indiai származású, ám New Yorkban élő fiatal alkotó is: Rohan Khanna amolyan intermédia művész, aki egy különleges projekttel készül majd.

Az alkotókkal a közelmúltban a Meet The Artist program keretében lehetett megismerkedni. A baráti találkozón Mészáros Gábor, a stúdió tolmácsa beszélgetett a művészekkel. Kiderült: a grafikus már egy kész koncepcióval érkezett és egy képregényen dolgozik majd Zalaegerszegen is. A szobrászművész viszont most papírszobrokkal szeretne kísérletezni itt tartózkodása alatt. A médiaművész pedig a rezidenciaprogram úgynevezett Red Flamingo projektjére készül, vagyis a műterem garázsába tervez egy installációt. Mint megtudtuk: élmény alapú művével, sötétben látható színeket mutat majd be a néhány négyzetméteres helyiségben.

Az alkotóház vezetője azt is elmondta, hogy idén nemcsak turnusnyitó találkozásokat és projektzáró kiállításokat szerveznek, hanem kéthetente workshopokat is. Ezeken mindig valamilyen más technikával ismertetik meg a vállalkozó kedvű vendégeket. A rezidenciaprogram szervezése mellett Pál Katja természetesen saját alkotói munkásságáról sem mondott le. Azt mesélte, hogy az elmúlt hónapokban egy csoportos ljubljanai kiállításra készült, mégpedig új, nagyméretű művekkel. A tárlatra az ősszel kerül sor a szlovén fővárosban.

A D’Clinic Studios legközelebbi eseménye július 16-án lesz: az első workshop keretében kísérleti nyomdai technikákat lehet megismerni, de a képregényrajzoló itteni munkáiba is bepillanthat a látogató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK