2020.07.11., szombat - Nóra, LiliZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Konok a Gönczi Galériában, Spiró a PopUpban

2017. január 16. hétfő, 19:33
Szerző: -pet-
A geometrikus absztrakció egyik legjelesebb hazai képviselőjének, Konok Tamás festő- és szobrászművésznek nyílik tárlata a magyar kultúra napja alkalmából, január 20-án (pénteken) a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

 A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas képzőművész kiállítását Spiró György író nyitja meg. Konok Tamás 1953-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, Bernáth Aurél tanítványaként. 1959-ben Párizsban telepedett le; első magyarországi kiállítására csak 1980-ban került sor. A hetvenes években építészettel kapcsolatos munkákat, reliefeket, plasztikákat, falképeket készített. Így került később kapcsolatba a Budapesti Műszaki Egyetemmel, ahol 1992-től címzetes egyetemi tanárként is dolgozott.

Konok Tamás a Natura Naturata című kiállításán, 2016, MANK Galéria, Szentendre

Kultúra napi tárlat nyílik a VMK-ban

Itthon és külföldön számos díjjal jutalmazták munkásságát. Művei többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a párizsi és new yorki közgyűjteményekben is megtalálhatók.

Nagy Johanna, a VMK közművelődési szakembere, a kiállítás szervezője érdeklődésünkre elmondta: a mostani Natura Naturata című tárlaton Konok Tamás elmúlt tíz esztendőben született festményeiből válogatnak. Egy viszonylag friss anyagról van tehát szó, annál is inkább, mert sok 2016-os alkotás is szerepel majd a kiállításon. Érdekesség továbbá, hogy négy nagyméretű (2 méter széles) kép kerül a tárlat fókuszába.

A megnyitó után Spiró Györggyel egy kávéházi beszélgetésre is sor kerül a szomszédos PopUp Caféban. Az íróval Arany Horváth Zsuzsa újságíró beszélget a kultúra napjáról, irodalomról és festészetről.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK