2021.07.28., szerda - SzabolcsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ötvös-precizitás a képeken

2017. március 18. szombat, 14:15
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ellentétek harmóniája címmel nyílt új tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Müller Imre zalaegerszegi születésű, jelenleg Malagában élő ékszerész, autodidakta festőművész mutatkozik be a következő hetekben régebbi és újabb alkotásaival.

A tárlatnyitón Balaicz Zoltán polgármester a résztvevőket köszöntve elmondta: Müller Imre egy olyan családban nőtt fel, mely mindig is részt vett a város közéletében (édesapja idősebb Müller Imre, Zalaegerszeg egykori alpolgármestere) és a művészeti élet pártolásában. Az alkotó gyerekkorában sokszor látogatta Szabolcs Péter szobrászművész műtermét; így nem csoda, hogy felnőve maga is a művészetek felé fordult. Igaz, először az iparművészet – közelebbről az ékszerészet – terén ért el komoly szakmai sikereket, majd fokozatosan a festészet kezdte érdekelni. Munkásságáért, nemzetközi ismertségéért méltán lehet rá büszke szülővárosa.

Szabolcs Péter, Müller Imre és Fekete György a tárlatnyitón

Zalaegerszegi alkotó tárlata a zsinagógában

A kiállításon köszöntötte az alkotót Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is, mint a család régi ismerőse. Ahogy fogalmazott: az iparművészetben megszülető szellemi tartalmat vitte át az alkotó a képzőművészet nyelvére. Festményein ugyanaz a szellemi tisztaság és precizitás érződik, mint ékszerein. Sőt, maguk az ékszerek (gyűrűk, karkötők, láncok), kristályok is megjelennek a képeken; más-más kontextusban.
A tárlatot Szabolcs Péter szobrászművész nyitotta meg egy frappáns idézettel, akit maga az alkotó kért fel erre a baráti gesztusra.

Müller Imre a megnyitó végén elmondta: fantasztikus dolog visszatérni szülővárosába, sőt kicsit furcsa és zavarba ejtő is. Köszönetét fejezte ki azoknak, akik segítséget nyújtottak a tárlat létrejöttében. Alkotásaival kapcsolatban elárulta, hogy máig kötődik az ékszerészet precizitásához, de ki akart szakadni belőle. Egy szabadabb alkotói világba vágyott, amit a festészetben lelt meg. Autodidakta festőként meg kellett találnia saját kifejezőeszközeit. Úgy érzi a tanulás még egyáltalán nem ért véget; minden kiállítás újabb ambíciót jelent számára. Főleg mert a festészeten belül is tovább keresi a szabadságot.

A tárlat április 13-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK