2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Párizs előtti elvonuláson

2021. július 19. hétfő, 18:23
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nemcsak az ősz készül Párizsba, hanem Nagy Kálmán zalaegerszegi festőművész is. Egyesületi és két galériabeli kiállítással mutatkozik be ott. Nagy a pörgés addig, hiszen jelenleg egy budapesti tárlaton látható a francia fővárosba készülő képeinek egy része, illetve szintén ősszel a Keresztury VMK-ban is lesz kiállítása.

Franciaországban és Zalaegerszegen is nyílik kiállítása

A festőművésszel még otthonában beszélgettünk a közelgő kiállításokról.

- Mekkora stresszel jár ez az érdeklődéshullám?

- Az egész életem egy stressz. De ez egy fantasztikus dolog, bár már ott lennék. Most nem is a képek miatt izgulok, melyek egy része még nincs is megfestve, hanem a vele együtt készülő könyv megalkotásáért, a sok adminisztrációért, a vámért és hogy egyáltalán ki tudok-e én is menni szeptember 23-án, vagy csak a 25 festmény. Budapesten szeptember 2-án bontják a tárlatom, a VMK-ban pedig novemberben lesz a 65. életévem alkalmából a kiállítás. Amikor az ember magát kell, hogy menedzselje, az olyan plusz terhekkel jár, ami a festés rovására megy – mondja Nagy Kálmán, aki 1995. óta a rangot jelentő Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének a tagja. Ahogy 2020 óta a Párizsi Festők Egyesületének is, amely évente rendez tárlatot, innét a felkérés. 

- Absztrakt oldalát mutatja meg Franciaországban?

- Absztrakt festő vagyok elsősorban. Veszélyes dolog ilyen festőnek lenni, mert néha csak egy hajszál választja el az absztraktot, a valami egészen mástól. Kostyál László művészettörténész úgy jellemzett engem, kísérletező festő vagyok, nem lehet skatulyába zárni. Valójában, ha jön a felső sugallat, ecsetet ragadok, csak húzom a vonalakat és már csak alá kell írni, minden a helyén van. Olyan lesz, ahogy a kezem vezették, én nem tagadom, hogy fentről kapom az ihletet. Nincsenek korszakaim, mindig mást festek, hol bal lábbal kelek fel, hol meg jobbal. És a zene az segít. Az alkotásban és a pihenésben is – mondja és már kézbe is kapja a gitárját, mellyel egykor stopposként bejárta egész Európát és énekel egy könnyedebb dalt. Egyébként a komolyzene híve. 

- Nincs akkor a dalválasztásban ellentmondás?

- Az egész életem paradoxon. Látszólagos ellentétekből áll. Pedig csak őszinte vagyok, szembemegyek azzal, ami nem igaz.

- Milyen egy elvonulás?

- Nyugodt körülmények a festéshez. Most egy barátom Duna-parti házába megyek. Ott csak a víz van, meg a nap, meg a csónak – és ez egész jó helynek tűnik, lévén a víz és a csónak visszatérő témája a képeinek, ahogy azok a jellegzetes körök is, amit akár napnak is lehet értelmezni. Legutóbb egyébként a húsvéti tojásfestés akcióban találkozhatott vele a zalaegerszegi közönség, amikor is a Planetáriumot festette meg a számára rendelt tojásra. – Az Univerzumról szólt az az alkotásom, de amikor festek, elhagyom azt, egy másik dimenzióba kerülök. Akkor vagyok boldog, ha mindennap tudok festeni. Bár ez egy magányos út. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK