2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Reklámkritikák és nagyvárosi terek

2019. július 08. hétfő, 18:45
Szerző: -pet-; Fotó: D'Clinic/Mészáros Gábor
Már javában dolgoznak a D’Clinic Studios rezidenciaprogram idei első turnusának résztvevői. Júliusban egy amerikai és egy japán képzőművész érkezett Zalaegerszegre, a Pál Katja festőművész által vezetett Báthory utcai alkotóházba.

Miranda J. Friedman Los Angelesből jött, és főleg videókkal, performanszokkal dolgozik. Alkotásait különleges hang- és látványelemek kísérik. Mint megtudtuk: egyik művészi koncepciója az, hogy a reklámcégek stratégiáit kissé humorosan átdolgozva/felhasználva, visszaállítsa az egyének és a közösségek autonómiáját.

 Videóművész és festőművész a D’Clinicben

Főleg azokét, akiket épp az üzleti világ és a marketingtevékenység mögött meghúzódó ideológia szorít háttérbe. Miranda korábban reklámügynökségeknél dolgozott, így jól ismeri azok világát és a stratégiát, amik mentén dolgoznak. Művei tulajdonképpen a reklámipar kritikájául is szolgálnak. A média által „belénk programozott” sztereotípiák, rossz beidegződések visszafordítására törekszik, a művészet eszközei által.

Shin Itagaki és Miranda J. Friedman

Teljesen mással foglalkozik a Tokióból érkezett Shin Itagaki. Legszívesebben olajfestményeket készít, képein pedig főleg a nagyvárosok épületei jelennek meg. Szeret a hangulati elemekre koncentrálni: az épületek fehér, vagy pasztellszínű háttér előtt állnak. Emberek ritkán vannak a festményeken; utalva ezzel is a metropoliszokban megfigyelhető magányosságra, elidegenedésre. Művészetében a klasszikus japán hatások és a mangák világa keveredik az európai festészet hagyományaival. 

A két alkotó a közelmúltban a Club PopUp Undergroundban is bemutatkozott, ahol részletesen meséltek életükről, és munkásságukról. A zalaegerszegi rezidenciaprogram ideje alatt is folytatják eddigi tevékenységüket, beleszőve kicsit az itteni légkört és a kulturális elemeket. Shin például ezekben a hetekben a város épületeire koncentrál majd, amiknek részleteit „beledolgozza” a következő festményeibe. Miranda pedig egy performanszt készít, ehhez most éppen anyagot- és ötleteket gyűjt.

A zárókiállításra július 26-án kerül sor az alkotóházban.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK