2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szülővárosában nyílt életműkiállítása Szényi Zoltánnak

2023. november 13. hétfő, 18:21
Szerző: -pet-; Fotó: Antalfi Dániel
Hazatérés címmel jubileumi kiállítása nyílt Szényi Zoltán festőművésznek szülővárosában, Sopronban. A Zalaegerszegen élő alkotónak még sosem volt önálló tárlata gyermekkori lakóhelyén, ám 75. születésnapja alkalmából most bemutathatja élete eddigi munkásságát.

Hazatérés Sopronba; órákkal és utcarészletekkel

A Liszt Ferenc Kulturális Központ Munkácsy termében látható kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója nyitotta meg. A művész 80 festményt vitt szülővárosába, melyek jó része soproni épületeket, utcarészleteket ábrázolnak. Bár hosszú évtizedek óta nem ott él, gondolataiba mindig vissza-visszatért a város (emlék)képe.

Mint portálunk a családtól megtudta, Szényi Zoltán számára ugyanilyen fontos az órák szeretete és tisztelete. Az idő múlása és az óraszerkezetek mozgása, ábrázolása azért is foglalkoztatja, mert édesapja órásmester volt. Ezeket a festményeit öt évvel ezelőtt a zalaegerszegi közönség is láthatta a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, akkor 70. születésnapja alkalmából nyílt ünnepi tárlata az alkotónak.

Szényi Zoltán 1972-ben végzett a Pécsi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol középiskolai tanári diplomát is szerzett. 2010-ig művésztanárként dolgozott Zalaegerszegen, előbb a Landorhegyi Általános Iskolában, majd a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. Évtizedekig vezetett szakkört a város a tehetséges fiataljainak, saját alkotásait pedig többször láthatta a közönség csoportos és egyéni kiállításokon; nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. 

Művészetének legfőbb vonulata szimbolikus-szürrealisztikus jellegű. Képein az egyes jól felismerhető jelenségek gondolatfoszlányokként tűnnek fel szemünk előtt - mondta róla Kostyál László művészettörténész. Az alkotó akrilt és olajfestéket is használ, műveinek egy másik része pedig akvarell.

A soproni kiállításon a napokban tárlatvezetést is tartott a művész, melyet a megnyitóhoz hasonlóan nagy érdeklődés övezett. A kiállítás november 19-ig látogatható.

(Fotók: Antalfi Dániel)
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK