2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Óraművek és idősíkok az akvarelleken

2018. október 08. hétfő, 19:48
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Új kontextusba helyezett óraszerkezetek, váltakozó idősíkok, kiragadott, de nem tolakodó emlékképek. Az Idő központi „szereplő” Szényi Zoltán jubileumi tárlatán. A festőművész-tanárnak 70. születésnapja alkalmából nyílt retrospektív kiállítása a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben.

Az alkotót és a szépszámú közönséget Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, felhívva a figyelmet a városban tevékenykedő művészek közösségformáló erejére. Mint fogalmazott, Zalaegerszeg tele van jellegzetes – már-már szimbolikussá váló – figurákkal, akik itt élnek és dolgoznak nap, mint nap; hosszú évtizedek óta. Az idő múlását sokszor észre sem vesszük, annyira természetes, hogy itt vannak, hogy köztünk vannak. Egy-egy ilyen kerek évforduló alkalmával aztán elcsodálkozunk, és szinte el sem akarjuk hinni, hogy tényleg ennyi év telt el.

 Szényi Zoltán jubileumi tárlata

A művész festményeibe komponált óraszerkezetek persze már nem mérik az időt, legalábbis a hagyományos értelemben biztosan nem. Sajátos, csak Szényi Zoltánra jellemző időszámítás ez, ami éppúgy jelentheti a folyamatos jelenidejűséget (az Itt és Most állapotot), mint a régmúlt máig ható pillanatait, el nem múló érzéseit. Az órák persze nem véletlenül kerültek a képekre, hiszen az alkotó édesapjának pici órásműhelye volt Sopron belvárosában.

Ahogy a tárlatot megnyitó dr. Kostyál László művészettörténész is fogalmazott: Szényi Zoltán festményeinek alaprétegei Sopronból valók. A képeken látható ódonság, épületrészletek, ablakok, na és a régi órák mind onnan eredeztethetők. Az idő múlását pedig a rá jellemző módon a szürrealizmus és a szimbolizmus eszközeivel állítja elénk a művész. Kompozíciói emlékfoszlányokból tevődnek össze, s bár jórészt akvarelleket fest, vannak úgynevezett vegyes technikával készült alkotásai is. Ezeken különféle tárgyak, tárgyrészletek (papír, rongy, fogaskerék, lánc) is felbukkannak.

A művészettörténész szerint egy izgalmas, filozofikus világ tárul elénk Szényi Zoltán munkáit nézve. Erre a sajátos miliőre pedig a finom elegancia jellemző, amit az akvarell fényes, világos, lazúros felületei keltenek életre. Ez utóbbi szinte szó szerint értendő, hiszen egy-egy alkotását hosszabban szemlélve mintha tényleg „megmozdulna” a kép; felébredne a táj, fodrozódna a vízfelület.  De hát az akvarell lényege éppen ez: pillanatnyi benyomásokat közvetíteni.

A hangversenyteremben nyílt tárlaton a festőművész legkorábbi alkotásaitól kezdve egészen a legújabb munkáig látható válogatás. A kiállítótér központi helyére került egyik legfrissebb műve pedig nem is egy festmény, hanem egy szoborszerű objekt. Melyen az időmérő szerkezet darabkáinak ismét fontos jelentése van…

A kiállítás október 27-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK