2018.04.23., hétfő - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Textilképek a művészet legjavából

2017. május 14. vasárnap, 15:04
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész kiállítását nyitották meg május derekán a gyenesdiási községházán.

A nyitóünnepség hangulatát a Gyenesi Községi Kórus egy hatszólamú kánonnal és egy műdal eléneklésével tette emelkedettebbé, Újvári Lajosné egy vidám Tóth Árpád szavalattal, Kenesei Aurélia pedig egy bölcsességhozó, rövid mesével készült.

Gyönyörűségek Gyenesdiáson

A sikeres díszfestővel a népes tárlatlátogató közönség előtt Pékné Orbán Julianna Ilona, rajzszakos pedagógus, a gyenesdiási kerámiaház ügyvezető tulajdonosa beszélgetett. Mint kiderült, a helyi dalárda citerazenekari vezetője tavaly a balatonfüredi sportcsarnokban látta meg a lélekemelő munkákat és akkor döntött arról, hogy ezt a lenyűgöző csodát a nagyközségben élőknek is látniuk kell, mert olyan alkotóról van szó, aki Isten keze nyomát szeretné láttatni minden egyes képében.

Az interaktív beszélgetésből kiderült: a mintegy félezer honi és külföldi kiállításon sikerrel bemutatkozott négy gyermekes képzőművész a freskók világából vándorolt át a textilművészet világába. A fővárosban, a Széchenyi-hegy aljában épült műteremlakásában keresi a művészet értelmét, célját. Innen figyeli a világot, keresi, kutatja minden rezdülését, hogy azután átszűrve, újrafogalmazódva vissza tudjon valamit juttatni a benne kialakult mondandóból.

Szerinte minden művész legbelsőbb motivációja a gyönyörű természet és annak szépséges változásai. Ugyanazt a témát többféle technikával is képes lenyűgöző módon kibontani úgy, hogy nem reprodukál, de mindenki érzi, hogy mi rejtezik valójában az olajfestmény, vagy a textilkép mögött. A fonal, mely majdnem egyidős az emberiséggel, hihetetlen lehetőségeket kínál számára. Egy-egy hajszálvékony szizálfonalból szőtt képe hónapokig is készül. A képek sokszor festészeti indíttatásúak, a festői hatásokról csak ritkán mond le. Ügyesen hódítja meg a harmadik dimenziót. Témái természetközeliek. Művészete szervesen kapcsolódik a szakralitáshoz. A tárlattal is igazolni próbálta, hogy a hitből igenis származhat hitelesség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK