2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vonalgyakorlatokból fantáziavárosok

2024. április 30. kedd, 13:19
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Zalaegerszegen született, a DÉSZI-ben (ma Széchenyi István Technikum) végezte középiskolai tanulmányait, majd a Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. Több évtizedig Budapesten élt, aztán családjával visszaköltözött Zalába.

 André Zoltán grafikái és fotói a Pannon Egyetemen

André Zoltán építész, grafikus, fotográfus „vonalgyakorlatai” május közepéig a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának F épületében láthatók. Akik kedvelik az egyedi hangvételű, különleges látásmóddal készült grafikákat, fotókat mindenképpen jelentkezzenek be a kiállításra. Precízen felépített, leheletfinom vonalakból komponált csoda városokat látunk, melyek zömmel a fantázia szüleményei.

Hogy mégis ismerősnek tűnnek, az azért lehet, mert hol a mediterrán, hol a skandináv városkákra emlékeztetnek. Vagy egyszerűen csak olyan harmonikus elrendezésű, letisztult, nyugalmat árasztó utcaképeket, házakat látunk, ahol jó volna élni. Pedig André Zoltán ritkán ábrázol embert, ha mégis, akkor az az építészeti látványtervek hagyományait követve inkább csak sziluett, mellékalak. Egy rész-egész viszony „szereplője”, melyből következtethetünk a méretekre, arányokra.

Persze az alkotó szeret elvonatkoztatni, absztrahálni; Vonalgyakorlatok című kiállítás képein a házak néha összecsúsznak, összetorlódnak, a vonalak egymásba érnek. Mintha csak ablakokat, egymásra komponált homlokzati elemeket, netán sűrített alaprajzokat, vagy felülnézeti rajzokat látnánk. Saját alkotói szándékáról azt írja életrajzában, hogy érdeklődésének középpontjában a valóság kép formájában történő kibontása áll. Legyen szó realisztikus, vagy absztrakt ábrázolásról. Az önmagát formáló, definiáló vonal-gesztus rajzok gyakorlása friss élményként hat építészeti tevékenységére is, mert így jobban kibontakoznak a vizuális gondolkodás mélyebb rétegei.

A Pannon Egyetemen (vagyis a volt laktanya területén) látható kiállítást dr. Bérces Edit, főiskolai docens szervezte, aki családi és sport kapcsolatok révén már korábban is ismerte André Zoltánt, és az ő munkáit. A szervő lapunk érdeklődésére elmondta: úgy érezte, hogy vétek Zoli képeit csak budapesti galériákban, vagy a közösségi médiumok felületein bemutatni. Pláne, hogy az alkotó ezer szállal kötődik Zalaegerszeghez. A kiállítás célja ezenkívül az, hogy a kultúra és művészetek iránt érdeklődő városi közönséget bevonzzák az egyetem területére. Szeretnének ugyanis nyitni a lakosság felé. A jövőben félévente terveznek a mostanihoz hasonló művészeti kiállításokat. A tárlatlátogatáshoz egyelőre előzetes bejelentkezés szükséges, de az egyetem próbálja rugalmasan kezelni a látogatói igényeket.

Bérces Edit és André Zoltán (Forrás: Pannon Egyetem/Jóna István)

Bérces Edit azt az örömhírt is megosztotta, hogy André Zoltán az egyetemnek ajándékozta három grafikájának (Tér, Táncoló házak, Híd) nagyított változatát, melyek a galéria melletti folyóson láthatók. A tárlatot sok helyi építész és képzőművész is megtekintette már, legutóbb Németh János keramikusművész járt a campusban.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK