2021.09.27., hétfő - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

65 éve otthona a rászorulóknak

2016. november 04. péntek, 18:00
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Hatvanöt év alatt 1095 lakó, számokban kifejezve ez a mérlege a Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonának Zalapátiban, amely fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte a helyi rendezvényteremben.

Az ünnepségen Ódor Richárd intézményvezető idézte fel a nagy múltú intézet történetét, amely 1951-ben létesült Zalaapátiban. Az egyházi birtokok államosítása révén a bencés apátsági rendház a fővárosi tanács kezelésébe került, ahol bentlakásos szociális otthont nyitottak. Az első három lakó 1951. október 3-án érkezett az otthonba, melynek engedélyezett létszáma 100 fő, akiket tízfős személyzet látott el. 1981-ben, az intézmény fennállásának 30. évfordulóján már 142-en laktak, illetve 46-an dolgoztak ki. Az ellátottak számának növekedése folyamatosan magával vonta a dolgozói létszám emelkedését, így az intézmény Zalaapáti legnagyobb foglalkoztatójává nőtte ki magát, mely szerepét ma is tartja.

Jubileumi ünnepség a Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonában

Az éveket fejlesztések, bővítések is kísérték, majd 2008. január elsejével az összevonás következtében a zalaapáti intézmény a búcsúszentlászlói telephelye lett. 2011-ben új 84 férőhelyes intézményt építettek, így a régi rendház épületében lakókkal együtt 214 főnek biztosítanak ellátást. Az intézmény 2013-tól a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság irányítása alá került. Az azóta eltelt időszakot ugyancsak fejlesztések jellemezték, hogy az ellátottak minél jobb körülmények között élhessenek. Felújították a belső utakat, úgynevezett félúti házat, közösségi foglalkoztatót, klubhelyiséget létesítettek, és megkezdték a nagyobb szobák átalakítását négyfősre.

2016. november elsejével csatlakozott a kehidakustányi szocioterápiás otthon, és létrejött a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény. A zalaapáti telephelyen lévő épületek pedig új nevet – Dombotthon és Boróka úton – kaptak. Az intézményvezető a jövőt tekintve reményét fejezte ki, hogy olyan szakmai teammel dolgozhatnak, mellyel felkészülhetnek az intézményi kitagolásra, illetve felkészíthetik az itt élőket a változásokra. Végül azt hangsúlyozta, hogy a 214 lakó más-más egyéniség, más-más betegséggel és elvárással, nekik mégis arra kell törekedniük, hogy valamennyien jól érezzék magukat, és otthonuknak tekintsék az intézményt.

A jubileumi ünnepségen köszöntőt mondott dr. Szopka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezeti igazgatója, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott valamint Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere. Köszöntötték a jubiláló intézmény lakóit, köztük a két legrégebbi lakót, Hortobágyi Matildot, valamint Bizó Gyulát, akik 51 illetve 44 éve élnek immár az otthonban. Ódor Richárd intézményvezető és Györe Edina, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója emléklapokat és ajándékokat adtak át a zalaapáti intézmény munkatársainak.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK