2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Felső-hegyen és Zágorhidán is megújult a harangláb

2023. november 19. vasárnap, 19:16
Szerző, fotó: Sámel József
Nova ismét gazdagodott, szépült – hangzott el a településen annak kapcsán, hogy nemrég ünnepélyesen felavatták, megszentelték az 1930-as években készült, idén teljeskörűen felújított felső-hegyi, valamint zágorhidai haranglábat.

Napelemes kandelábereket is telepítettek

Németh József polgármester köszöntő beszédében kiemelte: régi terveket, valamint igényeket sikerült megvalósítani, amikor a képviselőtestület megalakult, zászlajára tűzte a rekonstrukciókat. A két haranglábra ráfért a felújítás, az állapotuk ugyanis az elmúlt mintegy kilencven esztendő alatt alaposan leromlott. Hozzátette: a Felső- hegyen 1936-ban, Zágorhidán pedig egy évvel később, 1937-ben öntöttek harangot. Elmondta: a tervek már 2020 augusztusában elkészültek, majd 2022-ben az önkormányzat mintegy tízmillió forintot nyert a Leader pályázaton, amihez öt százalék önerőt tett hozzá. A két harangláb felújításának teljes költsége több mint tizenötmillió forint volt.

Az összegből számos munkát végeztek el. Az épületek felújítása mellett egyebek között eszközöket szereztek be a település karbantartására, megoldották a belső kavicsfedést, földmunkákat, térkövezést végeztek, festettek, parkosítottak, s napelemes kandelábereket is telepítettek. A munkákat saját erőből, illetve helyi vállalkozók részvételével végezték el. A harangláb felújítás tervezője Kámán Zsolt építész, a kivitelező a Jozideck Kft. volt. A polgármester hozzátette: jelenleg újabb beruházás zajlik a területen, a villamos hálózatot építik a hegyen, a bekötést huszonhat gazda kérte, ami jól jelzi az igényeket.
 

A Felső-hegyi harangláb történetét Benczik Ferenc idézte fel, majd Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos gratulált a rekonstrukciókhoz. Hangsúlyozta: Nova ismét szépült, gazdagodott, a haranglábak felújítása szép gondolat volt. Úgy fogalmazott, hogy a haranglábak felújítása egyben a közösség megtartását, összetartozását is erősíti. A szőlőhegyi gazdálkodással kapcsolatosan hozzátette: a föld kincs, s a jövőben még inkább az lesz. Azt kérte a gazdáktól, hogy ne adják el a birtokaikat, hanem tartsák meg azokat, hogy unokáik is termelhessenek majd. 

Miután Nagy Tamás plébános megáldotta a haranglábat, az ünnepség Zágorhidán folytatódott. Ott dr. Petánovics Katalin, nyugalmazott keszthelyi néprajzkutató, a falu szülötte idézte fel a harangláb, illetve a harangozás történetét. Mint mondta, a győztes nándorfehérvári győzelem óta hozzátartozik a kultúránkhoz a (déli) harangszó. De a harangozás a történelem során sokszor segítette is a lakosságot vész esetén. A zágorhidai haranglábat Nagy Tamás áldotta meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK