2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A festési munkák egy része elkészült

2020. november 23. hétfő, 08:35
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Jó ütemben halad a Mária Magdolna plébániatemplom felújítása. A két torony kivételével a közelmúltban elkészültek a homlokzatok vakolatjavítási, glettelési munkái. Mint ismert, a templom a Modern Városok Program keretében, mintegy 172 millió forintból újul meg.

 Felülvizsgálták a templom homlokzati szobrait is

A fejlesztés aktuális fázisáról dr. Kovács Gábor főjegyző tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk: az Örökségvédelmi Hatósággal egyeztetve korábban kiválasztásra kerültek a homlokzat és a nyílászárók színei. (A fal továbbra is sárga lesz, de halványabb árnyalatot kap.) Az északi, déli és keleti homlokzatok festése pedig már befejeződött.

A lábazati kövek felújításának módjáról többször egyeztettek az Örökségvédelmi Hatósággal, a jóváhagyást követően kezdhették el a kőrestaurátorok a munkát, mely jelenleg is folyik. Megtörtént továbbá a homlokzati szobrok és domborművek felülvizsgálata, szintén szakértő bevonásával. A csapadékvíz-elvezetési munkák is zajlanak, a dréncsövezés elkészült.

A következő időszakban további látványos változásoknak lehetünk majd szemtanúi, hiszen sor kerül például a járdaburkolat cseréjére. Kovács Gábor megjegyezte: jelenleg folyamatban van a burkolattípus kiválasztása, mivel a terven szereplő térkő gyártása azóta megszűnt. A kivitelező megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a Göcseji Múzeum és a Mindszentyneum előtti téren alkalmazott, vágott bazalt nagykockakő burkolat használható lenne-e a templom körüli járdánál is.

Szintén a következő hetek, hónapok feladata lesz a szükségesnek ítélt nyílászárók cseréje, az épületszobrászati elemek restaurálása, a tornyok festése, a támfal javítása, valamint a kertépítési munkák kivitelezése.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a templom egy további projekt részeként orgonát is kap. A hangszer gyártása folyamatban van, az önkormányzat megkötötte az ehhez szükséges szerződést a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrával.

A plébániatemplom külső felújítása a tervek szerint 2021. elejére befejeződik, az orgona ezt követően kerülhet végleges helyére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK