2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A holokauszt áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen

2019. június 03. hétfő, 21:50
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
A hagyományos gyertyagyújtással kezdődött a holokauszt 75. évfordulója alkalmából rendezett gyászmegemlékezés. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség és a városi önkormányzat közös ünnepségére a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben, az egykori zsinagógában került sor.

A gyászszertartáson elsőként Siklósi Vilmos, a helyi hitközség elnöke emlékezett. Mint fogalmazott, emlékezni és emlékeztetni kell a 75 évvel ezelőtti borzalmakra, hogy a gyűlölet és az erőfölény soha ne tudjon győzni.

Gyertyagyújtás a zsinagógában

Gyertyagyújtással vette kezdetét a gyászmegemlékezés. Siklósi Vilmos ezt követően beszédet is mondott.

A történelemben mindig jelen van a gyűlölet, a kirekesztés, de a világ legnagyobb temetője mégis ott van, ahol egymillió zsidó embert pusztítottak el. A holokauszt nem zsidó belügy, mondta, és utalt arra, hogy nem volt egyetlen állam sem, amelyik befogadta volna a zsidókat üldöztetésük idején, vagy erőteljesen szót emelt volna az érdekükben. Egy legújabb felmérést ismertetett, amely szerint Európában a magyarok a legantiszemitább ország. Nulla tolerancia.

A város részéről Gecse Péter alpolgármester vett részt a rendezvényen

Felfoghatatlan, ami történt, a magyar zsidóság kétharmada elpusztult, köztük 1200 zalaegerszegi állampolgár – kezdte megemlékezését Gecse Péter alpolgármester. – Ami történt az a huszadik század legnagyobb tragédiája és egyben az egész magyar nemzet tragédiája is, soha többé ne ismétlődjön meg az átélt borzalom, hangsúlyozta.

Dr. Székely János megyéspüspök mondott beszédet a megemlékezésen

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök arról beszélt, hogy a megemlékezés napja a fájdalomé, a szégyené, a bűné, és bűnbánaté, valamint a reményé is. Talán nem véletlen, hogy Izrael himnuszának is Remény a neve. A bűn beismerésének a napja kell, hogy legyen, hiszen 600 ezer magyar honfitársunk pusztult el a holokauszt idején. Szólt a megemlékezőkhöz Szerdócz J. Ervin rabbi is, aki túlélők elbeszéléseiből olvasott fel és a velük való személyes találkozókról beszélt: fájdalmukról, hősiességükről. Gyászimát tartott Fekete László főkántor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK