2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyógyító mosollyal és tündérkézzel

2019. február 10. vasárnap, 15:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány bálján ismét átadták a Gyógyító mosoly orvos-, valamint a Tündérkéz nővérösztöndíjakat. A jótékonysági esten a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház gyermekosztályának dolgozóit tüntették ki ezzel a díjjal, elismerve hűségüket és áldozatos munkájukat.

Köszönet a munkatársaknak és a támogatóknak a koraszülöttmentő alapítvány jótékonysági bálján

Dóra János, az alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt elsőként az elmúlt évi tevékenységükről. Elmondta, hogy a koraszülött mentőautóban, 2018-ban hat orvos, hét ápolónő és kilenc gépkocsivezető teljesített szolgálatot. A gyermekosztály perinatális intenzív részlegére összesen 114 alkalommal szállítottak súlyos állapotú kora- illetve újszülötteket. Mindez közel 39 millió forintba került, melyben több mint kétmillió forint az alapítvány által hozzátett összeg. Elmondta, hogy az alapítvány tavaly közel 11 millió forint bevételhez jutott, melyből a személyi jövedelemadó felajánlások meghaladták a 8 millió forintot. Ebből több mint 4 millió forintot a rehabilitációs szobákra fordítottak: Itt azon édesanyák tölthetnek el néhány napot gyermekeikkel, akik már kikerültek az intenzív részlegről, és hazavihetők. Emellett elkezdték a légúti idegentest eltávolítását szolgáló labor kialakítását is, amelynek költsége meghaladja a tízmillió forintot.

Dr. Hegyi Barbara, Rádócziné Horváth Mónika, dr. Gárdos László, Takács Szilvia, dr. Szabó Miklós és Bán Gyuláné

Dr. Gárdos László osztályvezető főorvos azt hangsúlyozta, hogy a koraszülöttmentéssel állami feladatot vállal magára az alapítvány. A mentőautó fenntartása során egy esetleges közúti balesetre is fel kell készülnie, hiszen a mentés nem állhat le annak sérülése miatt. Az alapítvány idei terveikről elmondta, hogy a bronchoszkópos laborhoz hamarosan megvásárolják az összes szükséges eszközt. A mentőautó munkatársainak tízéves ruháit új öltözékre cserélik, továbbá megkezdik a szabadtéri rehabilitációs park kialakítását a baba-mama ház mellett, ahol a mozgásukban sérült gyerekekkel játékos eszközök segítségével tudnak foglalkozni. A főorvos beszélt az alapítvány közösségi rendezvényeiről is, megemlítve többek között a koraszülött PIC-NIC-et, a 24 órás úszógálát, az adventi vásárt, valamint a Zalaegerszeg–Keszthely közötti 60 kilométeres váltófutást. Az alapítvány ezen programok megvalósításában is részt vállal, emellett finanszírozza a továbbképzéseket, az ösztöndíjak átadásával pedig hozzájárul a munkatársak megtartásához illetve megbecsüléséhez.

A 200 ezer forinttal járó Tündérkéz nővér ösztöndíjat ez alkalommal Takács Szilvia, Bán Gyuláné és Rádócziné Horváth Mónika vehették át. Az 500 ezer forintos Gyógyító mosoly ösztöndíjat dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a bál fővédnöke adta át dr. Hegyi Andreának.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos százezer forintot, Szabadics Zoltán, a zalaszabari Holnapocska Tábor, rehabilitációs park alapítója pedig 500 ezer forintot ajánlott fel a koraszülöttmentő alapítvány javára.

Hagyomány, hogy a jótékonysági bálon az idő előtt világra jött gyerekek is bemutatkoznak. Ezúttal Ribina Szófia és Ribina Anasztázia (2. kép) énekelt egy magyar és egy orosz gyermekdalt. A 2013-ban 960 illetve 980 grammal született iker kislányok 98 napot töltöttek el az intenzív részlegen. A 2010-ben 37. hétre született Hertelendy Mór édesapjával, Hertelendy Attilával, (3. kép)a Hevesi Sándor Színház színművészével énekelt el egy dalt. Négy hónapos korábban egy sérvműtét közben oxigénhiányos állapotba került, ami miatt később beszédproblémákkal küzdött. Szakemberek és a család segítségével azonban megtanult szépen, érthetően beszélni. 2016-tól lép fel a színházban; első szerepében a Dzsungel könyve előadásban a kis Mauglit alakította.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK