2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A közösen megélt pillanatok

2022. május 13. péntek, 17:50
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
„Megtanultuk, hogy ha vigyázunk az értékeinkre, és azokból táplálkozva tekintünk előre, akkor a jövőnk is értékkel lesz teljes. Mert a mennyiség és a siker csupán mulandó. Az összetartozás érzése és a közösen megélt élmények viszont örökké megmaradnak” – fogalmazott többek között városnapi ünnepi beszédében Balaicz Zoltán polgármester.

 Ünnepi közgyűlés Zalaegerszeg születésnapján

Az eseményen részt vett dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Héjj Dávid miniszterelnöki biztos, Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, és dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

A polgármester emlékeztetett: 1885. május 13-án vált rendezett tanácsú várossá Zalaegerszeg. Az első írásos említése – melyre ma emlékezünk – pedig 1247-ből való. Ez az elmúlt 775 év rendkívül hosszú idő. A történelem változó, hol békésebb, hol vadul tomboló időszakaiban számos változás történt, de a város mindent átvészelt, töretlenül fejlődött, ma pedig egy békés, virágzó és szerethető település, ahol jó élni. Fontos a közösséghez tartozás, az önzetlenség, az áldozathozatal másokért. A zalaegerszegiek tudják és hiszik, hogy csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot komolyan veszünk, minden napot kihasználunk és azzal a céllal megyünk munkába, hogy tudjuk, magunkért és a közösségért tenni kell, küzdeni kell. Mint fogalmazott, Zalaegerszeg nyugalmat, biztonságot jelent. Az itt élők pedig megértést, és szeretetet nyújtanak. 

Gulyás Gergely köszöntőjében hangsúlyozta: Zalaegerszeg munkája példamutató, erőforrásait jól használta az elmúlt évtizedekben. Szólt Czobor Mátyás munkásságáról, megjegyezve, hogy az egykori polgármester rendkívül nehéz időszakban vette át a város vezetését és a fejlesztéseknek köszönhetően komoly eredményeket ért el. Városépítő munkáját segítette Mindszenty József, aki 1919 és 1944 között volt apátplébános a városban. A miniszter kiemelte még az összefogás fontosságát: Ha a települések gazdagodnak, az ország is gazdagszik. Zalaegerszeg büszke lehet az elért eredményeire – fogalmazott.

A város díszpolgárai az elmúlt években több olyan kezdeményezéssel éltek, melyek erősítették a lokálpatrióta öntudatot és tárgyi emlékként hozzájárultak ahhoz, hogy Zalaegerszeg múltjából minél többet meg lehessen ismerni. Ilyen volt a polgármesteri lánc, a Zalaegerszegi Hitvallás, így került elő az 1247-es oklevél, az 1421-es oklevél, amely már városként hivatkozik Zalaegerszegre, valamint az 1847-es, az akkori piac teret ábrázoló dagerrotípia. A sor kiegészült a zalai megyeszékhely rekonstruált középkori pecsétnyomójával és pecsétlenyomatával, melyet a város napján a díszpolgárok nevében dr. Hóbor Erzsébet és dr. Gyimesi Endre, valamint a készítők nevében dr. Bilkei Irén régész, főlevéltáros és Lendvay Antal grafikus adtak át Balaicz Zoltánnak. Az újabb tárgy a díszteremben az okleveleket is tartalmazó vitrinbe került. 

A város napján adják át a legmagasabb rangú elismeréseket.

Zalaegerszeg Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott néhai Czobor Mátyásnak, a város egykori polgármesterének. A kitüntető cím plakettjét, a címmel járó diplomát és az arany pecsétgyűrűt Czobor Mátyás oldalági leszármazottja, Pintér János vette át, aki a Göcseji Múzeum javára ajánlotta fel a diplomát. 

Czobor Mátyás 1919-1936 között tevékenykedett polgármesterként. 18 éves városvezetői munkájával örökre beírta magát a zalai megyeszékhely történelmébe. A sok tekintetben elmaradott kisvárosból megyei központhoz méltó települést épített, számos gazdasági, kulturális és oktatási beruházással. A mostani posztumusz elismeréssel a város története során a legkiemelkedőbb városvezetők közé emelkedett: így Gyimesi Endre, Kustos Lajos és most már Czobor Mátyás is a város díszpolgárai. 

Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet vehetett át dr. Szalontai Tibor, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház urulógus főorvosa a páciensek egészségéért végzett több évtizedes példaértékű és meghatározó tevékenységének elismeréseként. Olyan új módszereket vezetett be a gyógyításban, melyeket azelőtt sehol máshol nem próbáltak ki az országban. Munkáját a mai napig magas színvonalon és alázattal végzi. 

Szintén Pro Urbe elismerést kapott dr. Szalai Zoltán, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sebész főorvosa, a Szidónia-díj megalapítója. Mint ismert Szalai Zoltán és felesége odaadással, fáradságot nem ismerő módon ápolta, gondozta és nevelte amíg lehetett súlyos mozgáskorlátozottsággal élő gyermeküket, Szidóniát. Lányukkal együtt rendszeres színházlátogatók voltak. A kvártélyházi előadásokat rendszeresen látogató lányuk emlékére 2016-ban megalapították a Szidónia Díjat, mellyel a Kvártélyház azon színészét kívánták elismerni, akit művészi teljesítménye érdemesített a díjra. (2016-ban Hertelendy Attila színművész kapta, a közelmúltban pedig Kovács Virág színész). 2017-ben létrehozták a Szalai Szidónia Alapítványt, amely rögzíti, hogy az évenként átadásra kerülő díj ezentúl már három területen lesz átadva. 

Az ünnepi közgyűlés végén Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott zárszót, melyben köszöntötte a 775 éves Zalaegerszeget. Mint fogalmazott, nagyon fontosak a példát mutató emberek, akik olyant alkottak életük során, melyekre nemcsak egy helyi közösség, hanem egy egész ország büszke lehet. Szólt a város gazdaságfejlesztéséről, a munkahelyteremtésről, megjegyezve, hogy olyan városépítés folyik, amely méltó Zalaegerszeghez.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK