2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A polgármester támogatja a Saly nővérek sírjának védetté nyilvánítását

2024. március 18. hétfő, 12:43
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
Balaicz Zoltán polgármester legutóbbi Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy támogatja azt a kezdeményezést, hogy Zalaegerszeg egykori fényképész családjának - a Saly családnak - a sírhelyét védetté nyilvánítsa a város.

Mint arra a közelmúltban - Kummer Gyula városvédő tájékoztatása alapján - lapunk felhívta a figyelmet, a Saly nővérek sírhelyének megváltási ideje lejárt. Félő, hogy a Göcseji úti temetőben található nyughelyet értékesíti a Városgazdálkodási Kft., amennyiben nem jelentkezik hozzátartozó, hogy újra megváltsa a sírhelyet. Mivel a Saly lányok örökös nélkül hunytak el, ez tulajdonképpen lehetetlen is. 

A sírhelyet csak akkor lehet megmenteni, ha a közgyűlés védetté nyilvánítja azt. Ezt Kummer Gyula levelében kezdeményezte a város felé. A hatályos önkormányzati rendelet értelmében a közgyűlés a sírjel művészeti értéke miatt, illetve az elhunyt személy iránti tisztelet kifejezése érdekében nyilváníthat sírjelet, temetési helyet védetté. A védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését egy erre a célra létrehozott munkacsoport kezdeményezi írásban. A bizottság a hozzájuk érkezett javaslatokat, ötleteket is szívesen fogadja.

A polgármester arról tájékoztatta az érdeklődő lokálpatriótákat és városvédőket, hogy két másik kérelemmel együtt, a Saly nővérek sírhelyének védetté nyilvánításával kapcsolatban a munkacsoport az adatgyűjtést megkezdte. A bizottság egyik tagja, Béres Katalin Zalaegerszegért Díjas történész-muzeológus, aki szintén támogatja a kezdeményezést.

- Miután a munkacsoport végez az adatgyűjtéssel és a javaslatukat eljuttatják hozzám, én azonnal a közgyűlés elé terjesztem a védetté nyilvánításra vonatkozó javaslatot, amit én is támogatok és meg is fogom szavazni - olvasható Balaicz Zoltán bejegyzésében. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK