2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Szombathelyi Egyházmegyéhez kerül a Pais-iskola

2019. május 19. vasárnap, 19:17
Szerző: V.Zs.; Fotó: ZalaMédia archív
Az elmúlt héten megtartott közgyűlés legfontosabb döntéseiről számolt be Balaicz Zoltán polgármester. Többek között elhangzott, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Szombathelyi Egyházmegyével a Szent Család óvoda működtetése érdekében.

Az intézmény bekerül a városi óvodák közé, ahol a gyermeklétszám erejéig kötelező a felvétel, ezt nem tagadhatják meg. Jól halad az intézménybővítésre vonatkozó egyházmegyei terv is. Mintegy 500 millió forint értékben, ősszel elkezdődhet egy új szárny építése és az óvoda felújítása. Minderről dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök tájékoztatta Balaicz Zoltánt.

A városi közgyűlés döntéseiről

Korábbi felvétel

A megyéspüspök részt vett a képviselőtestületi ülésen is, ahol arról döntöttek, hogy 2019 július 1-jei hatállyal a volt Pais-iskola épületének tulajdonjogát térítésmentesen átadják az egyházmegyének. Ezzel a már ott működő idősotthon tovább bővül. A következő években – 2026-ig – mintegy 5,6 milliárd forint ráfordítással felújítást terveznek és további szolgáltatásokat fognak nyújtani. A most 54 főt fogadó bentlakásos idősotthon további 50 fővel bővül, és 20 fős hospice ellátást is biztosítanak, a tervek szerint 2022-ben. Új szolgáltatási elemként a házi segítségnyújtást is elindítják majd. Az egyház európai uniós, állami és egyházi forrásokat is fel tud használni a felújításhoz, de ehhez saját tulajdonban kell lennie az épületnek.

Elfogadták a 2018 évről szóló zárszámadást is, melynek főösszege 34,8 milliárd forint lett. Örvendetes, hogy a vártnál nagyobb mértékben erősödött a helyi gazdaság, nőttek az adóbevételek. Az iparűzési, az építményi, a gépjármű, az idegenforgalmi és a kommunális adó összességében mintegy 200 millió forinttal haladta meg a tervezettet. Az iparűzési adónál például 3,95 milliárd forint helyett 4, 1 milliárd folyt be. Döntöttek arról is, hogy nem változik a fizetendő hozzájárulás a vízi-közműre való rácsatlakozásnál.
A város közbiztonsági helyzetéről is tárgyalt a közgyűlés. Balaicz Zoltán úgy fogalmazott, Zalaegerszeg a legbiztonságosabb megyeszékhely. Csökkent a bűncselekmények száma, a testi sértések száma 53-ról 45-re mérséklődött, a lopások száma 262-ről 162-re csökkent. Az el múlt évben mindössze 7 lakásbetörés történt és rablás bűncselekményt nem is regisztráltak. Gépkocsi lopás pedig három alkalommal fordult elő. Ami emelkedett, az az ittas járművezetők száma, és ez veszélyes a közúti közlekedésben.

A polgármester szólt arról, hogy míg 1998-ban a zalaegerszegi 26 ezres háztartáshoz 16 ezer gépjármű tartozott, addig 2018-ben 33 ezer, és egyre több családnak van kettő, vagy akár három autó is a tulajdonában. 

Elhangzott: a családtámogatási lehetőségek bővülésének is köszönhető, hogy ha lassú ütemben is, de Zalaegerszegen nőtt a legfiatalabb (0-3 év) korosztály létszáma. Míg 2014-ben 1828 gyerek volt ebben a korosztályban, addig 2018-ban 1924-re emelkedett a számuk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK