2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A városért végzett munkájuknak állít emléket

2021. március 23. kedd, 19:28
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg 1990 és 2019 közötti közgyűléseinek tagjait ábrázolja az a tablósorozat, ami a városháza első emeleti folyosóját díszíti.

Balaicz Zoltán és dr. Gyimesi Endre

Balaicz Zoltán polgármester azt mondta, minden közösség számára fontos a múlt, ezt jelképezik a tablók, melyekkel egy-egy ciklus végén emléket kívántak állítani a képviselő-testületben dolgozóknak és a város mindenkori vezetőinek. Mint mondta, ebben kivételt képez a legelső, mert a tagok többségéről nem készült portré; róluk csak nevük felsorolásával tudnak emlékezni. Fotó hiányában van olyan tabló is, amelyen vissza kellett fiatalítani néhány tagot későbbi portréjáról. Jelezte, dr. Gyimesi Endre az első tablón még önkormányzati képviselőként,  de 1994-től négy cikluson át már polgármesterként szerepel. Fontosnak tartották, hogy ezek a tablók egy helyen legyenek, ezért az első emeleti folyosó falára helyezték, ahol a legtöbben láthatják. A mostani és az elkövetkező közgyűlések tablója pedig gyarapítani fogja ezt a sort.

A város korábbi polgármestere, Dr. Gyimesi Endre történész, a tablókiállítás szerkesztője úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány kemény helyzetet teremtett a jelenlegi közgyűlés számára, de korábban is voltak nehéz pillanatok az 1998-as gázkitörés és később a Goldsun hűtőház leégése miatt. Az első közgyűlés 31 taggal 1990. október 20-án állt fel. Akkor elég volt mindössze 17 szavazat, hogy megválasszák Bogár Imrét a város első polgármesterének. Mint mondta, szomorúsággal tölti el, hogy az első testület tagjainak egyharmada már nem él, ami az idő múlandóságát is mutatja. A sors "fintorának" nevezte, hogy az első közgyűlést levezető korelnök, „Kovács Pista bácsi” szerencsére még jó egészségnek örvend. Azzal folytatta, hogy a Polgári Szövetség jelöltjeként ő lett 1994-ben a polgármester. Első ciklusában kisebbségben vezette a várost. Felidézte, akkoriban hajnalig üléseztek, és késhegyig menő viták voltak, de mind a mai napig jó kapcsolatban állnak egymással. 

Polgármestersége első ciklusában 300 lakást építettek, amelynek országosan is híre ment. Második ciklusában a harminc éve vágyott termálvíz-hasznosítást oldották meg. Kitért a későbbi történésekre, többek között a főiskolák alapítására, a belváros tehermentesítésére, a várost elkerülő utak építésére, az ipari parkok létrehozására. Mint mondta, rengeteg dolgot valósítottak meg közösen, amelyben benne volt valamennyi képviselő város érdekében végzett munkája. Dolgozott kisebbségben, kis többségben, túlnyomó többségben, és egy olyan időszakban is, amikor minden körzetet a Fidesz nyert meg. Ekkor már Balaicz Zoltán is tagja volt a testületnek. Számára a legnagyobb dicséretet jelentette, hogy az ellenzék is elismerte munkáját, amikor 2010-ben már nem indult polgármesternek. Örömmel töltötte el az is, hogy utána még négy évig országgyűlési képviselőként segíthette a város fejlődését. Kiemelte: rendkívül fontos az előző nemzedékek munkájának megbecsülése. Zalaegerszeg régi polgármestereiről, valamint a városi tanács elnökeiről készített tablót ezért kezdeményezte polgármestersége idején, és ez a szándék vezérelte a most kihelyezett tablósorozattal is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK