2023.02.03., péntek - BalázsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Adómentesség, ösztöndíj, otthonteremtés

2021. május 19. szerda, 15:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
2022. január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetni a 25 év aluli fiataloknak, hangzott el a Korunk legnagyobb kihívásai és hatásuk közvetlen környezetünkre címmel rendezett konferencián, Zalaegerszegen. A jelen technológia és kulturális kihívásai elnevezésű projekt keretében megvalósult tanácskozás kiemelt témaköre a kormány család- és ifjúságpolitikai intézkedései voltak.

Kiemelt figyelem a családokra és az ifjúságra

Jagodits Zsuzsanna life- és gyermekcoach, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán, Rácz Zsófia, Nagy László Nándor, a Világgazdaság főmunkatársa,
dr. Haász Sándor, a Soproni Egyetem docense és Fehér Piroska viselkedésprofil tanácsadó a konferencia előtt

Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár elmondta, a 25 év alattiak személyi jövedelem-adómentessége azt szolgálja, hogy a fiatalok több pénzt vihessenek haza annak érdekében, hogy mielőbb saját lábra tudjanak állni, saját otthonhoz jutni és családot alapítani. A 2022. január elsejével életbe lépő törvény nemcsak a teljes állásúkra vonatkozik, hanem azokra is, akik középiskolában nyári munkát végeznek, továbbá iskolaszövetkezeten keresztül dolgoznak, vagy egyetem mellett dolgoznak részmunkaidőben. A kormány az első nyelvvizsga illetve a jogosítvány megszerzését is támogatja, az előbbit 35 éves, míg az utóbbit 21 éves korig.

Ezenkívül nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra. Erre idén 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre a nemzeti tehetség programban, amellyel évente több mint 350 ezer fiatalt segítenek. A lehetőséggel nemcsak az anyaországi, hanem a külhonban élő fiatalok is élhetnek, ahogy a legújabb ösztöndíjjal, a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal is. Ennek keretében azok részesülhetnek támogatásban, akiket a világ legrangosabbnak számító egyetemeire vettek fel. A cél az, hogy minél több tudást és tapasztalatot szerezzenek, amit hazajövetelükkor itthon tudnak kamatoztatni. A Bonis Bona-díjjal azokat a pedagógusokat, szakembereket támogatják, akik a tehetséges fiatalok oktatásában részt vesznek.

A helyettes államtitkár a kormány családtámogatási rendszerére utalva úgy fogalmazott: 2010-ben családbarát fordulat vette kezdetét, amelynek célja, hogy a magyar állampolgárok minden életszakaszban részesülhessenek valamilyen támogatásban. Ennek kapcsán beszélt az otthonteremtést szolgáló támogatásról, mely során a kétgyermekes családok 10 millió, míg a háromgyermekes családok 15 millió forintot kaphatnak. Az első házasok kedvezménye keretében két évig havi 5 ezer forintot ad a kormány. Megemlítette továbbá a családi adókedvezményt, a babaváró támogatást, illetve a hallgatói GYED-et, amit a gyermeket vállaló, felsőoktatásban tanulók vehetnek igénybe.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a város hosszú évtizedek óta és 2010-től Magyarország kormányához is kapcsolódva olyan család- és ifjúságpolitikát igyekszik folytatni, ami egyszerre őrzi meg a hagyományokat és az értékeket, de a jövőbe is mutat. Ennek keretében az első lakáshoz jutók támogatására programot dolgoztak ki, melynek részeként még az első Orbán-kormány ideje alatt felépítették a fiatal családok otthonát. Mivel egyre nagyobb igény van erre, szeretnénk ezt a programot folytatni. A nemzedékek összefogása programban a házasulóknak városi nászajándékkal kedveskednek, az újszülöttek érkezésekor pedig babacsomagot nyújtanak át. A Bursa Hungarica ösztöndíjhoz csatlakozva támogatják a nehéz szociális helyzetben lévő tehetséges fiatalokat. Erre a célra maga az önkormányzat is létesített felsőoktatási ösztöndíjat. A középfokú oktatásban résztvevők szakképzési ösztöndíjjal élhetnek. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal együttműködve pedig egy új szakképzési ösztöndíj rendszert  kívánnak kialakítani. A rászoruló családokat egyszeri nevelési juttatással és gyermekétkeztetési támogatással segítik.

Mint mondta, legbüszkébb arra, hogy az elmúlt években az egészségügyre odafigyelve minden házi gyermekorvosi rendelőt felújítottak. Továbbá arra a programra, amelynek lényege, hogy 2014-től 2024-ig, tíz esztendő alatt minden gyermekintézmény –bölcsőde, óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem – rekonstrukción essen át a városban. Jól haladnak a programmal. Ennek kapcsán példaként említette a Liszt-, a Dózsa-, a Landorhegyi, valamint Petőfi általános iskola felújítását. Az oktatás színvonalát szolgáló beruházásokkal azt kívánják elősegíteni, hogy a fiatalok helyben tanuljanak. S ha el is mennek máshova, jöjjenek vissza Zalaegerszegre. A kormány segítségével megvalósuló gazdaságfejlesztési beruházásoknak köszönhetően munkahelyek várják őket a városban, ahol családot is alapíthatnak, hangsúlyozta végül a polgármester.

A városi hangverseny- és kiállítóteremben megrendezett konferencián több szakmai előadás hangzott el, ami kerekasztal beszélgetéssel zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK