2021.06.13., vasárnap - Antal, AnettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Adóváltozásokról és a lakásalap felhasználásáról is döntöttek

2017. december 04. hétfő, 10:32
Szerző: V.Zs.
A városi közgyűlés legfontosabb döntéseiről számolt be sajtótájékoztatóján Balaicz Zoltán polgármester. A települési támogatásról és gyermekvédelmi ellátásról szóló rendelet módosításával kapcsolatban elmondta. bővült a temetési segélyre és a gyermekvédelmi étkeztetésre jogosultak köre. A déli iparterületen a településszerkezeti terv módosításának köszönhetően az ADA gyár egy tízezer négyzetméteres csarnok építésébe kezdhet tavasszal.

A beruházásnak köszönhetően újabb 45 munkahely jön létre. A polgármester beszámolt arról is, december 15-én avatják Andráshidán a 360 millió forintból felépült új óvodát. A régit pedig civil szervezetek vehetik birtokba. A közgyűlés hozzájárult, hogy a Zalaegerszegi Fiatalok Egyesülete névben a Zalaegerszeg város neve szerepeljen. A civil kezdeményezés elnöke: Rigó Márton.

A zalaegerszegi közgyűlés döntéseiről

Döntöttek a képviselők a lakásalap 2018 évi felhasználásáról is. Száz millió forint áll rendelkezésre, ebből 40 millió forintot 24 darab bérlakás részleges, vagy teljes felújítására szánják, 25 milliót pedig CSOK támogatásra. Az andráshidai reptér hároméves üzemeltetésére pályázatot írnak ki. Az 1953-ban kialakított és 2002-ben felújított, csupán kisgépek fogadására alkalmas leszállóhelyet többek között a földrajzi adottságok miatt sem lehet nemzetközi repülőtérré átalakítani. Mint Balaicz Zoltán jelezte: bíznak abban, hogy a járműipari tesztpálya építése kapcsán lesz lehetőség további fejlesztésre.

Illusztráció

Adórendeletek változásáról is döntött a közgyűlés. A csökkenő adóbevételek részbeni ellentételezéseként csökkentették a helyi iparűzési adó kedvezményes határát. Először 1,5 millió forint éves bevételig nem kellett fizetniük a vállalkozóknak. A kedvezményt 2015-ben 2,5 millió forintra felemelték, ezzel is segítve a kis-és középvállalkozásokat. A mostani döntéssel a kedvezményes határt 2 millió forintra csökkentették, ebből mintegy 60 millió pluszbevételt vár az önkormányzat a kieső bevételek pótlására. Módosítottak az építményadóval kapcsolatos kedvezményeket is, bár egyelőre marad az ingatlanok vásárlását követően két évre érvényes adómentesség. A változás, hogy ugyanazon tulajdonosi körben az ingatlan egymásnak történő átadása, megvétele esetén ezentúl nem jár adókedvezmény. Döntöttek arról is, hogy a kommunális adó aluli mentességet kiterjesztik: jövőre nem csak a városban élő magánszemélyeknek nem kell fizetniük a tulajdonukban lévő ingatlan után, a kedvezmény azokra is vonatkozik, akik haszonélvezeti joggal laknak egy adott otthonban.

Zárt ülésen született döntés az idei évi „Zalaegerszegért” díjazottakról. December 15-én az ünnepi közgyűlésen 9 magánszemély és egy szervezet veheti át az elismerést: Babos Sándorné testnevelő tanár, edző, Cserhalmi Henriette könyvrestaurátor, Fazekas Gábor szakközépiskolai nyugdíjas igazgató, Horváth Géza vállalkozó, Horváth Miklós TESZ vezető, dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese, Müller Imre erdőmérnök, Zalaegerszeg alpolgármestere (1990-1994), dr. Percs Erika háziorvos, dr. Vajda Istvánné magyar-latin szakos tanár valamint az Összefogás Botfáért Egyesület.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK